galéria megtekintése

Nem kérnek a szegényekből: kilakoltatási hullám indul

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Feszült a helyzet Budapesten a Józsefvárosban, a bérlakásokban élő hátralékosok sorra kapják a bírósági felszólítást a lakások kiürítéséről. A lakhatási jogokért küzdő A Város Mindenkié csoport szerint elkezdték a szegényeket kiszorítani a kerületből. A szervezet szerint módosabb és fizetőképes lakókat verbuválnak helyettük.

A józsefvárosi képviselő-testület szeptemberben döntött arról, hogy 150 önkormányzati bérlakást piaci áron közalkalmazottaknak ad ki. A Város Mindenkié csoport (AVM) szerint szisztematikusan szorítják ki a szegényeket, a Corvin sétány lebontandó házaiból már korábban kilakoltattak családokat, a Magdolna Negyed Program felújított házaiban 20-30 százalékkal emelik a lakbéreket, az Orczy negyedben a Ludovika-projekt tervezett épületei miatt gyorsultak fel a kilakoltatások.

Friss hírünk a témában

Cikkünk megjelnését követően, csütörtökön megkezdődtek a kilakoltatások a Magdolna utcában, amit aktivisták élőlánccal próbálnak megakadályozni. Helyszíni riportunkat itt olvashatják: >>>

A 150 önkormányzati bérlakás közalkalmazottaknak való bérbeadása szerintük azért igazságtalan, mert az elmúlt években szociális lakáspályázat egyáltalán nem volt. A kerületi vagyongazdálkodási cég honlapjának tanúsága szerint 2012 óta 71 bérlakást adtak ki pályázati úton válogatott célcsoportnak (devizahiteleseknek, fiatal házasoknak stb.), de rászorultsági feltétel nélkül.

 
A kilakoltatásra váró négygyermekes Prodán Zsoltné egyik lányával és unokájával
A kilakoltatásra váró négygyermekes Prodán Zsoltné egyik lányával és unokájával
Veres Viktor / Népszabadság

A 70 éves Sántha Sándornak és nejének november közepére kellene kiürítenie 31 négyzetméteres Illés utcai lakását. A mozgássérült férfi Csécsei Bélától (a kerület korábbi, 2012-ben elhunyt polgármesterétől) kapta a lakást, „áldja meg az isten érte”, mondta a férfi, aki mozgásképtelen unokáját is befogadta, s kínlódva cipeli le a harmadikról a hétéves gyereket, ha menniük kell valahová. Több mint hétszázezer forintos lakbérhátralék miatt kerülhetnek az utcára, ami nem ismeretlen számukra, másfél évig ugyanis egy Ladában éltek.

Most havonta 31 ezer forintot fizetnek a 31 négyzetméteres bérleményért. – Hetvennégy lépcső le és föl – mondta Sántha Sándor –, lift nincs, a gyereket a hónom alatt vonszolom. Befizettük a 60 ezer forintos önrészt az adósságkezelő programba, mégis az utcára tehetnek bennünket. Rezsitartozásunk nincs, és azt, hogy a 763 ezer forintból mennyi a kamat, nem tudom kideríteni. Elképzelni se tudom, mi lesz velünk – mondta.

Kapcsolódó riportunk: „Magyarországon iszonyú nagy a baj”

A nap éppen felkelt. Az ősz csendben megadta magát a télnek, amely a reggeli órákat annektálja elsőként. Didergünk. Egy budai pékség előtt arra várunk, hogy kiadják a tegnapról megmaradt, de még ehető és nem lejárt szavatosságú pékárut. Húsos pizzát, vaníliás süteményt kapunk. Kiss Anikó képzőművész autójában egyre kevesebb a hely: a megtömött zsákok a hátsó ülésen sorakoznak.

Ónody-Molnár Dóra riportja: >>>

A 46 éves, négygyermekes Prodán Zsoltné azért nem tud segítségért folyamodni, pedig két unokáját is neveli, mert neki sincs érvényes lakbérszerződése. Azért nincs, mert ő sem tudta fizetni a lakbért.

Ha valakivel szerződést bontanak, megemelt lakáshasználati díjat kell fizetnie, és a Hálózat Alapítvány rezsihátralék-csökkentési támogatására sem lesz jogosult. Az AVM azt állítja: erre a problémára semmilyen választ nem ad a kerület érdemes és érdemtelen szegényeket szortírozó, a szegényeket alapvetően kiszorítani igyekvő lakásgazdálkodási stratégiája.

Jéri Jánosné a Magdolna utca 12. alatt lakik. Hetven család él az utcáról mélyen benyúló házban, melyet a Magdolna Negyed Programban 266 millió forintért újítottak fel. Mint mondja, ez kimerült abban, hogy a házat sárgászöld színűre festették, az udvart letérkövezték. A lakásokhoz, a lépcsőházhoz nem nyúltak.

Jériéknek, akik öt éve kerültek ide, havi 30 ezer forintot kellett volna fizetniük, de nem tudtak. A határozatot megkapták, keressenek maguknak otthont, mert 772 ezer forinttal tartoznak. – Olyan leveleket küldenek, amelyeket nem értünk – panaszolta az asszony.

– A fő gond – jegyezte meg a családokkal kapcsolatot tartó AVM-es segítő, Pósfai Zsuzsanna –, hogy akinek a tartozása bíróság elé kerül, azzal többé nem kötnek szociálisbérlakás-szerződést. Ezzel éppen a leginkább rászorulókat zárják ki a megfizethető lakhatás lehetőségéből.

Az önkormányzat kezdeményezi ugyan minden esetben a kiürítést, ám a bíróság dönt.

Önkormányzat: Elfogadhatatlan, hogy utcára kerüljenek

A Magyar Szociális Fórum tiltakozik amiatt, hogy Józsefváros csütörtökön az utcára akar tenni egy agytumoros nőt beteg gyerekeivel együtt. A szervezet szerint a kilakoltatás miatt pert indító Józsefvárosnak jogában állna megakadályozni a kilakoltatást, az önkormányzat azonban azt válaszolta, hogy a bíróság döntését nincs lehetőségük megváltoztatni, így az érintetteknek el kell hagyniuk a lakást. Simó Endre, a szociális fórum elnöke arra kérte Kocsis Máté polgármestert, hogy vizsgálja felül döntését, mert az érintett családban az édesanyának agydaganata van, az apa vese- és cukorbeteg. 12 éves fiaik műtét előtt állnak. Kilakoltatás esetén a gyermekekre állami gondozás vár.

A józsefvárosi önkormányzat cikkünk megjelenését követően, csütörtökönazt közölte, hogy "a sajtóban megjelent hamis látszatot keltő állításokkal ellentétben Józsefváros önkormányzata senkit nem  akar utcára tenni". Szerintük az elmúlt napokban felkapott ügy, egy hosszú évek óta tartó eljárás része, melyben a döntést, a több millió forintos tartozást felhalmozó családdal kapcsolatban bíróság mondta ki, nem az önkormányzat. "A bírói végzésben foglaltak már két éve (!) jogerőre emelkedtek, azt a végrehajtó teljesíti, az önkormányzat ezt megakadályozni nem tudja. A család számára az elmúlt 12 évben számtalanszor ajánlotta fel a Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a segítségét, de ezt egyetlen alkalommal sem fogadták el. Az Önkormányzat mindezzel együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a család egyetlen tagja is utcára kerüljön, éppen ezért a héten is többször megkereste az érintetteket, de ők továbbra sem működnek együtt. A bírósági végzés értelmében a végrehajtás alá vont ingatlant a családnak el kell hagynia, de Kocsis Máté polgármester utasította a Családsegítő Központ és az Önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetőjét, hogy mielőbb keressenek lehetőséget arra, hogy a család együtt maradhasson".

Az önkormányzat azt is állítja: levélben kérték a Magyar Szociális Fórum támogatását is, hogy a család elfogadja az általuk felajánlott valamelyik megoldási lehetőséget, ezt azonban a szervezet nem tette meg. "Ezért a szervezet tevékenységét hiteltelennek és politikai indíttatásúnak tartjuk".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.