galéria megtekintése

Várady szerint kihagyták a társadalmat

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 06. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Rövid idő alatt vált a kormányellenes megmozdulások egyik meghatározó alakjává Várady Zsolt, a valamikori Iwiw közösségi portál alapítója. Amilyen gyorsan nőtt ismertsége, olyan váratlanul jelentette be, kiszáll a tüntetésszervezésből.

„Különösek ezek a bírálatok”
„Különösek ezek a bírálatok”
Móricz-Sabján Simon / Reuters

– Megsértődött?

– Kire?

 

– A múlt hét végén, az Operánál tartott tüntetés után váratlanul kemény kritikákat kaptak a szervezők. Úgy is tűnhet, a bírálatok miatt hagy fel a tüntetésszervezéssel.

– Az iwiwes időkben megedződtem, megtapasztalhattam, hogy a kommentelők nem finomkodnak, jól viselem a bírálatokat. Elismerem azt is, hogy van még mit tanulnunk a tömegtüntetés-szervezésről. A valódi okot azonban megírtam. Egyfelől egzisztenciális helyzetem nem teszi már lehetővé azt, hogy főállásban aktivistáskodjak...

– Sokan már ezt a magyarázatot is kétkedve fogadták, mondván, az iwiw révén biztos óriási vagyonra tett szert.

– Az iwiwben, bár öt százalékom volt, sok pénzt kerestem, de azóta sok év eltelt, és az a vállalkozás nem hozott sikert, amibe a wiw után kezdtem. Nemhogy milliók nincsenek a bankszámlámon, alig van megtakarításom. A közleményben említettem egy másik fontos okot is. Létrehoztuk Takács Borival a MostMi közösségi szervezetet, és bár rengeteg ponton jól tudunk együttműködni, a konkrét megvalósítás tempójában és mikéntjében sokszor nem értünk egyet.

– Ezt mit jelent?

– A legfontosabb talán az: én a lassabb, megfontoltabb építkezés híve vagyok. Ugyanakkor magam is látom, a jelenlegi közegben az idő is fontos tényező.

– Úgy tűnik, a tüntetők zöme is nagyobb tempót, több konkrétumot vár.

– Az adórendszer hibáiról, az átalakítás szükségességéről, azt hiszem, konkrétabban nem lehet beszélni. És arról sem, mennyire fontos, hogy ha lesz egy optimális adórendszerünk, az adófizetési morál javulása több mint szükséges. Ezenkívül érthető, hogy több konkrétumra van igény, de szerintem idő kell ahhoz, hogy ezeket felelősséggel meg lehessen fogalmazni.

– Az utóbbi napokban egyre élesebben bírálták, amiért szigorúan megtartotta a távolságot az ellenzéki pártoktól. Nem bánta meg?

– Különösek ezek a bírálatok. Az első pillanatban elmondtam, hogy nem akarok semmiféle kapcsolatot az elmúlt huszonöt év pártjaival. Ehhez képest most azért bírálnak, mert októberben és a múlt pénteken is ugyanazt gondoltam és mondtam erről. Ezekkel a pártokkal leginkább az a bajom, hogy egyik sem tett hatékony, valós és példamutató lépéseket azért, hogy elősegítse a társadalom bevonását a közügyek formálásába. A jelenlegi rendszer legnagyobb hibája, hogy hiányzik belőle a társadalom. Ezt már régóta mondjuk.

Várady utolsó nagy rendezése: tüntetés az Opera előtt
Az utolsó nagy rendezés: tüntetés az Opera előtt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Nem érzi úgy, hogy megfutamodás háttérbe vonulni?

– Nem érzem annak. Úgy gondolom, rövid idő alatt elég sok mindent el tudtunk érni. A legfőbb célunk az volt, hogy felrázzuk a társadalmat, és rávilágítsunk mindannyiunk felelősségére, tennivalóinkra, ha jobb országot akarunk. Bár még sok munka van, azt hiszem, valami már elindult ebben az ügyben.

Egy aktív aktivista

Várady Zsolt háttérbe lépése nyomán a MostMi közösségi szervezet másik megálmodója, Takács Bori is „előkerült.” A múlt hét végi, az Operánál tartott tüntetés egyik szónoka 2006-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen gazdaságpolitika és uniós ismeretek szakirányon.

Hallgatott politológiát az ELTE jogi karán és kisebbségtudományt a CEU-n. Közel nyolcéves munkatapasztalata van multinacionális cégnél. Korábban ott volt a Milla megszületésénél, a Hallgatói Hálózat akcióit, az Eleven Emlékmű elindulását és a Humán Platform tevékenységét is segítette.

Most ők

A MostMi szervezői egy nappal a korábbi „arc” kilépése után máris állásfoglalást tettek közzé, amelyben az eddiginél konkrétabb követeléseket, célokat fogalmaznak meg. Mint írták, azokat hívják és tekintik partnernek, akik „a NER előállításában és fenntartásában érdekelt politikai erőktől függetlenek, és nem akarnak kiegyezni az álságos rendszer keretei között”. A közösség hat pontban fogalmazta meg követeléseit: az alapvető szabadságjogok garantálása, a szociális kirekesztés felszámolása, az ügynökakták nyilvánossága, az elmúlt 25 év korrupciós ügyeinek kivizsgálása, a közpénzek elköltésének átláthatósága és a pártkatonákkal megszállt független intézmények felszabadítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.