Százezreket kapnak minimális munkáért

Kifizetődő másodállás valamely fővárosi, kerületi cég igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában tagnak, s főként elnöknek lenni. A havi legfeljebb néhány ülésen való részvételért cserébe 90–500 ezer forint üti a markukat, ráadásul jórészt nem rajtuk kérik számon, ha rossz irányba fordulnak a dolgok.

A fővárosi önkormányzat cégeiben száz fölötti igazgatósági és felügyelőbizottsági helyet osztanak szét ciklusonként. Elméletileg ezek a testületek a szakmai, illetve politikai ellenőrzést hivatottak szolgálni, de a gyakorlatban inkább az önkormányzati vezetéshez való lojalitás, illetve a korábbi érdemek alapján osztják a helyeket. Így jutott hely például Németh Szilárd rezsibiztos egykori csepeli szóvivőjének, Kitzinger Adriennnek, illetve a csepeli önkormányzat városgazda cégét korábban vezető Werner Péternek és Szemenyei László főpolgármesteri tanácsadónak.

A csatornázási műveknél az igazgatótanácsi és a felügyelőbizottsági elnök is havi 355 ezer forintot kap
A csatornázási műveknél az igazgatótanácsi és a felügyelőbizottsági elnök is havi 355 ezer forintot kap
Szabó Bernadett / Reuters

Nagy a tülekedés, ami nem csoda. A cégek igazgatótanácsi (it) és felügyelőbizottsági (fb) tagsága, pláne egy elnöki poszt szépen hoz a konyhára. A legtöbbet a tavaly megalakított Budapest Városigazgatóság Holding Zrt. it-elnöke – Bán Tamás – viszi haza, aki havi 1,9 millió forintos fizetése mellett 500 ezer forintot kap a poszt betöltéséért. Ez egyébként korábban is ennyi volt. Az igazgatósági tagok azonban a korábbi havi 357 ezer forint helyett januártól 450 ezer forintot tehetnek zsebre havonta. Az fb-elnök – Derce Tamás egykori újpesti polgármester – 350 ezres, a tagok 210 ezer forintos díjazása nem változott. Nem panaszkodhatnak a másik holding, a BKK it- és fb-elnökei és tagjai sem.

Szegvári Péter – Tarlós István főpolgármester bizalmasa – it-elnökként havi félmilliót keres, a hat tag 360 ezret. Az fb elnöke, Lóránt Zoltán 360 ezret, míg a tagok 210 ezerért rágják át magukat a jelentéseken. Zsíros mellékállás a Fővárosi Csatornázási Művek it-, fb-tagsága is. Az elnökök 355 ezer forintot, a tagok 252, illetve 189 ezret vihettek haza havonta. A kisebb cégeknél lejjebb csúszik a bérszint, de azért a gyógyfürdőket és a temetkezési intézetet felügyelők is hazavisznek havi 150–190 ezret . Ezzel szemben a félig állami tulajdonban lévő Főgáz Zrt. it-elnöke 395 ezret, a tagok 290 ezret, míg az fb-elnök 387 ezret, a tagok pedig 194 ezret kapnak.

Akadnak gáláns és spórolós kerületek is

A kerületi cégek esetében nagy a szórás. A cikk megírásakor nem voltak elérhetőek Belváros-Lipótváros önkormányzati tulajdonú cégeinek honlapjai, de a képviselő-testület ülésein elhangzottak szerint a kerületi vagyonkezelő zrt.-nél, illetve a városüzemeltetési cégnél az igazgatóság elnöke 426 500 forintot, tagjai 357 ezret kapnak munkájukért, míg az fb elnöke 357 ezret, tagjai 220 ezret. Ezzel az V. kerület kiemelkedően gálánsnak tűnik a cégtisztségviselők díjazásában. Az Óbudai Vagyonkezelő igazgatósági elnöke például jóval kevesebbért, havi 250 ezer forintért, az it-tagok 200 ezerért látják el ezeket a feladatokat. Az fb elnökének havi 130 ezerrel kell beérnie. Még kevesebb jut a csepeli városgazda cég fb-elnökének és a tagoknak: 104 ezer, illetve 70 ezer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.