Kifent kaszával hívják tetemre az Orbán-kormányt a földfoglaló gazdák

Földfoglalásba kezdett péntek délben három bábonyi gazda. Egy olyan lucernás kaszálását kezdték el - arra hivatkozva, hogy valahonnan enni kell adni az állataiknak –, amelyet decemberben egy torvaji gazdálkodó vásárolt meg.

A sonline.hu beszámolója szerint tizenegy bábonymegyeri gazda azt állítja, hogy a tulajdonjog őket illetné meg, hiszen 1993 óta művelik a nyolc hektár osztatlan közöst.

A jelenlévő Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő azt mondta: a kisember még perelni sem tud az igazáért, a 11 milliós eladási árat figyelembe véve egymillió forintot kéne előbb befizetniük. Sallai hozzátette: éppen azért kaptak kaszára, hogy hátha emiatt beperli őket valaki és akkor esély nyílhat rá, hogy bíróság előtt be tudják bizonyítani az igazukat.

– Velük Bitay Márton államtitkár nagyon nehezen tudna találkozni egy pesti kávézóban – mutatott az LMP-s parlamenti képviselő a bábonyiakra, utalva arra az elsőként a NOL által felröpített hírre, hogy a héten az államtitkár együtt kávézott Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátjával, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Fejér megyei földpályázatok nagy nyertesével.

– Pedig őket is meg kéne hallgatnia, hiszen a bérbe adás után az eladás jogszerűségét is vitatják. Évtizedekig jóhiszemű használói voltak ennek a földnek, de hiába keresik az igazukat. Ma az a traktoros, aki ledolgozta az életét a Mészárosok és Csányik földjén, nem juthat földhöz, mert nem számít földművesnek. Mészáros Lőrinc ellenben igen.

Paksi István, az egyik gazda arról beszélt, hogy 1993-ban kapták meg tizenegyen a húsz aranykorona értékű földet, amit műveltek is folyamatosan, a földhivatal azonban „elfelejtette" bejegyezni a tulajdonjogukat. Ő már mindenhol volt már a papírjaival, de „senki sem áll szóba velünk. Bennünket mindenki lenéz, velünk senki nem ül le kávézni...”

A kaszás csapat már éppen szétszéledt volna, ám megérkezett Tikker Andor. Ő az a torvaji gazda, aki decemberben a földliciten megszerezte a területet. Az egyik kaszáló azt mondta, kellemesen csalódott, mert Tikkernek nem volt tudomása a vitás helyzetről, megérti őket, és azt se bánná, ha visszakapná a pénzét, ők meg művelhetnék tovább a nyolc hektárt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.