galéria megtekintése

Kifehérítenék a gazdaságot

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 02. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

A Kormányváltók ígéretei között szerepel a kkv-k célzott megsegítése is.

„A mikrovállalkozások leírhatják a társasági adójukból a bérekre rakódó közterheket” – olvasható a kormányváltó szövetség ígéretei közt. Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt a kis- és középvállalkozások számára szóló vállalással kapcsolatban lapunknak azt mondta: „Az OECD 2011-es adatai alapján Magyarországon a nyolcadik legmagasabb az általános adóék, azaz a foglalkoztatás adóterhének és a foglalkoztatás költségeinek aránya a kétgyermekes családok esetében, ez az arány pedig csak rosszabb a gyermek nélküli, átlagkeresetű felnőttek esetében. Ezért csökkenteni kell a munkajövedelmeket terhelő adóéket, mérsékelni kell a munkavállalás ellen ható negatív ösztönzőket.”

M. Schmidt János / Népszabadság

Magyarországon ma több mint 320 ezer mikrovállalkozás működik, s ezek több mint 550 ezer embert foglalkoztatnak. „Ha a foglalkoztatás számait nézzük, azt látjuk, hogy nyolcvanezer cégnél is többnek nincs bejelentett alkalmazottja, több mint százötvenezer cég foglalkoztat egy-két főt, és közel hetvenötezer olyan vállalkozás van, amelyben a foglalkoztatottak száma három–kilenc fő. Az általuk befizetett társasági adó azonban az összes befizetett társasági adó négy százalékát teszi csak ki” – ismertette az adatokat az MSZP elnöke, aki szerint a mikrovállalkozások által befizetett társasági adó a jelenlegi formájában nem jelentős tétel sem a mikrovállalkozások tulajdonosainak, sem az államnak.

 

Ami a vállalkozásoknak gondot okoz, az az élőmunkát terhelő járulékok mértéke. „Túl magasak az elvonások, 2013-ban százezer forint havi bruttó bér munkáltatói költsége 128 500 forint, míg a munkavállaló havi nettó bére 65 500 forint. Vagyis a teljes közteher 63 500 forint. Hiába alacsony az szja-kulcs (tizenhat százalék), ha az összes elvonás magas. A jelentős közteher pedig önmagában is hátráltatja a bérnövekedést” – érvelt Mesterházy.

Szerinte ha a mikrovállalkozások a társasági adójukat a foglalkoztatási terheik mérséklésére fordíthatnák, az a termelékenységük fokozására, vagyis fejlesztésre ösztönözné őket. „Egy ilyen ösztönző mellett könnyebben ugranak ki olyan vállalkozások, amelyeknek a méretnagyság miatti eredmény fontosabb lesz, mint az ügyeskedéssel elért nettó pozíciójavulás. Célunk az alacsony jövedelmezőségű cégek terheinek csökkentése, a megtakarított adóból pedig fejlesztés és a foglalkoztatási terhek átvállalása” – foglalta össze a miniszterelnök-jelölt.

Mesterházy a kis- és középvállalkozásoknak tett vállalásával kapcsolatban közölte: „A hazánkban működő vállalkozások 91,5 százaléka mikrovállalkozás, ezért az ajánlatunk elsősorban nekik szól. Javaslatunknak kettős célja van: egyfelől a foglalkoztatás bővítése, másfelől a gazdaság fehérítése. Ezen célok elérése érdekében azt javasoljuk, hogy a fenti kategóriába eső mikrovállalkozásoknak meghatározott feltételek mellett ne kelljen a társasági adót megfizetni. Azt javasoljuk, hogy a bérek közterheit leírhassák a társasági adójukból. Ennek időbeli elhatárolását a foglalkoztatottak létszámának bővítésétől tesszük függővé. Fenntarthatóságát azzal biztosítjuk, hogy legalább három évig kiszámítható módon adunk lehetőséget a kisvállalkozásoknak. Amennyiben a vállalkozások nem kényszerülnek társasági adójuk illegális csökkentésére, ezzel áfabefizetésük is növekedhet. A javasolt adózási szabály bevezetése után a vállalkozók érzékelni fogják a teljes nettó jövedelmük növekedését. Ha visszaállnak a magasabb bérekre, akkor »kreatív megoldások« nélkül is ugyanakkora teljes nettó jövedelmük lesz. Ez jelentősen fehéríteni fogja a gazdaságot. Erre más ok is szorítja őket, hiszen a munkavállalónak sem jó, ha a jövedelme egy részét feketén kapja. Ezzel növekednek a legális bérek is. Fontos, hogy az új adózási szabály annak kedvez, akinek magas a bérhányada, amennyiben leginkább nála csökkenti a kényszert a számlavásárlásra. A meg nem fizetett társasági adó a bérekre rakodó járulékoknál történő beszámításával a cégeket a foglalkoztatás bővítésére ösztönzi, és egyben csökkenti a feketealkalmazásokat” – mondta lapunknak Mesterházy Attila.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.