galéria megtekintése

Hallgat a maffiózókról a dühöngő Fidesz-vezér

A sajtó képviselői és a politikusok hetek óta szeretnék megtudni, hogy Tiffán Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője, a párt baranyai szervezetének elnöke kikre gondolt, amikor lemaffiózózta a térség néhány befolyásos emberét.

Tiffán Zsolt a Facebookon közzétett bejegyzésében így fogalmazott: „... nem tűröm el, hogy

engem és társaimat – akik a szívűnket kitettük az Ős-Dráva program sikere érdekében – nap mint nap megalázzanak! Többek között olyan politikai szereplők, akik a közéleti kurválkodáson kívül semmihez sem értenek, és semmit nem tettek még le az asztalra.

Büntetett előéletű firkászok faggatnak a hülye és aljas kérdéseikkel naponta. Ha pedig megrendelés érkezik ezekhez a bűzlő médiumokhoz – sajnos sokszor kormánypárti oldalról –, ők rögtön ugranak, s ordas hazugságokat terjesztenek rólunk. (Amúgy tudjuk, kik osztják az észt a megyében közülünk. Összesen két emberről van szó... Pedig nem egy pártban vannak, mégis ők osztják le a lóvét... Ha kell, a sajátjaikra törnek, csak azért, hogy mások semmit se tehessenek (((Viktor! Vedd már észre!!! Ezek maffiózók!!!!)))”

 

Emiatt Tóth Bertalan, baranyai szocialista képviselő a parlamentben kérdést intézett a kormányfőhöz, s arra volt kíváncsi, kik a Tiffán által emlegetett maffiózók. A kérdésre a Miniszterelnökséget vezető Lázár János válaszolt, s ő annyit mondott, hogy ha Tiffánnak információja van bűncselekményekről, jelezze.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy indítson vizsgálatot, milyen bűncselekményekről szerzett tudomást Tiffán, s a fideszes politikus – kötelességét elmulasztva – miért nem tett feljelentést ezek miatt.

Megkerestem Tiffán Zsoltot, hogy nevesítse a bejegyzésében említett személyeket, vagy segítsen abban, hogy kicsit jobban megértsük szavait. Ő gondolkodási időt kért, ám végül elzárkózott. Azt mondta, ez csak egy bejegyzés a neten, nem gondolja, hogy magyarázkodnia kellene.

Azt feleltem, hogy ha egy asztalos vagy egy kalauz maffiózózik, szemünk se rebben, viszont ha egy kormánypárti politikus, akkor faggatnunk kell őt. Erre azt mondta, nem akar nyilatkozni, mert nem egy hajóban evezünk. Megnyugtattam, hogy de igen, és a hajót úgy hívják, Magyarország. Nem vitatkozott, de továbbra se nyilatkozott.

Egyébiránt a 49 éves fideszes honatya villányi család sarja, apja Tiffán Ede a villányi borvidék rendszerváltás utáni reneszánszának emblematikus személyisége. Tiffán Zsolt példaképként tekint apjára, az „egyenes gerincű, bölcs, keresztény emberre”. A család megélhetését egy 28 hektáros szőlőültetvény és az arra épülő borászat biztosítja. Az eredetileg testnevelő tanár végzettségű Tiffán 1998-ban lépett be a Fideszbe, s Orbán Viktorral hamar baráti viszonyba került.

Baranyai körökben időnként lábra kap a pletyka, hogy az Orbán-családnak titokban szőlője van Villányban, s annak műveléséből Tiffánék kiveszik a részüket, ám a helyi borászok ezt kizártnak tartják.

A feltételezés tán azért kaphatott lábra, mert Tiffán annak ellenére gyorsan haladt a Fidesz ranglétráján, hogy a helyi párttagság körében nem volt népszerű. 2004-től ő lett a párt megyei elnöke, 2009-ben mégsem őt akarták indítani a helyi fideszesek a siklósi körzetben. Kövér Lászlónak kellett leutaznia Baranyába, hogy megtörje a központi akarattal szemben állókat. Aztán a 2010-es választáson simán győzött Tiffán, ahogy 2014-ben is.

Mindeközben Tiffán Zsolt lett 2010-ben a megyei közgyűlés elnöke, majd kinevezték az Ős-Dráva program kormánybiztosává. Ez a térség legjelentősebb területfejlesztési projektje, ami Baranya és Somogy 43, szegénységtől és állástalanságtól szenvedő településének teremtene munkalehetőséget. Kertészeteket hoznának létre, s azokat a Drávába tartó patakok vizének visszatartásával öntöznék. A megtermelt alapanyagot és a Dráva völgyében legelő állatok tejét és húsát helyben feldolgoznák, s részben azoknak a turistáknak kínálnák fel, akik az itt kialakított falusi vendégházakban pihennének. Az unió támogatásából gazdálkodó program 25 milliárd forintba kerül, s 2022-ben fejeződik be, akkorra 1500 embernek kell munkát biztosítson.

A program az elmúlt években toporgott, s ezért felkerült a Miniszterelnökség szégyenlistájára.

Bár idő még bőven van, a lemaradás azzal járhat, hogy milliárdok maradnak benn az unió kasszájában. Mindezek miatt kritika érte Tiffánt. A hozzá közel állók azt mondják, Tiffán megtett mindent, de a projekt lebonyolításának eddig hiányzott az intézményrendszere, ami nem az ő hibája. Akik viszont nem kedvelik a politikust, azt mondják: havi 750 ezer forintos fizetésért tessék hajtani. Ha gátja van a munkának, akkor azt nyilvánosságra kell hozni, vagy le kell mondani, nem felvenni a nagy pénzt a semmiért.

Tiffán nem vitatkozott, de nem is nyilatkozott
Tiffán nem vitatkozott, de nem is nyilatkozott
Laufer László / Népszabadság

Mindenesetre a kormány szeptembertől a pécsi vízügyi igazgatóságra bízza a projekt lebonyolítását. A programra jutó fejlesztési forrásokról pedig a megye dönt, amelynek közgyűlését a fideszes Nagy Csaba vezeti. Ezért sokan Nagy Csabát gondolják a Tiffán által megtámadott személyek egyikének, s ebben annak is szerepe van, hogy a két politikus már került konfliktusba egymással. Amíg Tiffán vezette a közgyűlést, Pohl Marietta volt a testület alelnöke, s Tiffán szerette volna, ha ezt a tisztséget legfőbb bizalmasa Nagy Csabától is elnyeri. Nagy erre nem volt hajlandó, ezért Tiffán kénytelen volt korábbi beosztottját „benyomni” a Baranya Megyei Vállalkozói Központ 600 ezer forintos keresettel járó ügyvezetői posztjára. Kerestem Nagy Csabát, hogy szembesítsem őt a találgatásokkal, de az építőmérnök végzettségű, 45 éves elnök nem reagált.

Mivel Tiffán bejegyzésében két embert nevez ész- és pénzosztónak a megyében, akik ráadásul nem is egy pártban vannak, többen arra gondolnak, hogy Nagy Csaba mellett a duó másik tagja Hargitai János. Ő KDNP-sként építette fel politikai karrierjét, s a mohácsi körzetben ötször nyerő, 57 éves képviselőt a megyei fejlesztési projektek miniszteri biztosává nevezte ki Lázár János júniusban. Így több beleszólása lesz a Dráva-programba, mint Tiffánnak, s utóbbinak ez fájhat. Hargitai nevetve cáfolta ezt a hipotézist, s hozzátette: remek a kapcsolata Tiffánnal.

Az, hogy a két pénzosztó két pártot reprezentál, sokakban megalapozta azt a feltevést is, hogy Tiffán valójában Bánki Erikre, a Fidesz EP-képviselőjére, a párt dél-dunántúli igazgatójára és Puch Lászlóra, az MSZP megyei elnökére, a párt volt pénztárnokára gondolt.

Mind a két politikus „nagy játékos” a gazdasági életben, értenek a pénzhez és annak osztásához, s pártkötődésüktől függetlenül jól megvannak egymással. A 62 esztendős Puch erre annyit mondott, ő már nem oszt, nem szoroz, hanem visszavonul, a megyei elnökséget is átadja. Bánkit gyerekkora óta ismeri, de közös vállalkozásuk sosem volt. A 45 éves Bánki is ezt erősítette meg, s nem cáfolta, hogy Tiffán kitörését a politikus mellőzöttségérzése táplálta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.