galéria megtekintése

Kicsit nem figyeltünk, és hárommilliárddal drágább lett a négyes metró

0 komment

NOL

A BKV korábban a késedelemre hivatkozva hívta le az alagutat építő vállalkozó bankgaranciáját, pedig a szerződés szerint nem lehetett volna. A Kúria most a kivitelező javára döntött, vissza kell fizetni a pénzt.

Hiába jár két és fél éve a négyes metró, még mindig tud kellemetlen meglepetéseket okozni a fővárosnak: a Kúria hétfői döntése nyomán a BKV Zrt-nek, mint megrendelőnek 10,3 millió eurót (nagyjából 3,2 milliárd forintot) és annak kamatait kell visszafizetnie az alagutat építő Bamco Kkt. konzorciumnak.

 

A konkrét történet még 2013-ban kezdődött, amikor a BKV az építkezés csúszására hivatkozva lehívta a Bamco által biztosított bankgaranciát (amit aztán a bank a konzorciumon, illetve annak egyik tagján, a Strabagon hajtott be). A Konzorcium ezt nem hagyta annyiban, pert indított, és idén tavasszal jogerősen meg is nyerte.

 

A BKV a Kúria tájékoztatása szerint felülvizsgálati kérelemmel fordult a legfőbb bírói fórumhoz, de nem járt sikerrel. A szerződés szerint ugyanis a bankgaranciát az átadás-átvétel után (márpedig ekkor már az alagút készen volt) már csak 50 százalékkal csökkentve, jótállási garanciaként lehetett volna felhasználni, nem pedig a csúszás miatt felmerült kötbér fedezeteként.

A BKV hiába terjesztett elő úgynevezett beszámítási kifogást, vagyis állította azt, hogy más jogcímen is tartozik neki a konzorcium, a bíróság arra jutott – és ezzel a Kúria is egyetértett –, hogy azt nem lehet a rendes bírósági eljárásban vizsgálni, mivel a felek közti szerződésben választott bíróság illetékességét kötötték ki.

A BKV-nak egyébként 2012 óta van egy eredetileg 67,5 milliárd forintos elkülönített kerete a négyes metró vállalkozóival folytatott vitás kérdések fedezeteként. Ez része a teljes költségvetésnek, vagyis a BKV értelmezése szerint az esetleges utólagos kifizetésekkel nem drágul maga a projekt egésze.

Megkerestük a fővárosi önkormányzatot és a BKV-t, hogy megtudjuk, hogyan fordulhatott elő a szerződéssel ellentétes garancialehívás, illetve hogy rendelkezésére áll-e még a cégnek a visszafizetendő összeg. Amint választ kapunk, közöljük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.