„Álságos”, amikor Varga az öngondoskodásról papol

Csökkentsék az önkéntes pénztárak befizetéseit sújtó adót, mindenki korlátlanul érhesse el a saját egyéni nyugdíjszámláját, s haladéktalanul dolgozzon ki a kormány egy korszerű, rugalmas nyugdíjrendszert – követeli a vegyipari szakszervezeti szövetség.
Kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek egy szakmai konferencián tartott beszéde, legalábbis az öngondoskodásról szóló hosszas fejtegetése. A vegyipari szakszervezet szerint álságos Varga állítása, amely szerint a kormány szükségesnek tartja az öngondoskodás lehetőségének a megteremtését.

Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) elnöke emlékeztet rá: ez a kormány 2011-ben mintegy hárommillió magánnyugdíjpénztári tagot fosztott meg az öngondoskodás lehetőségétől, amikor lenyúlta a háromezer milliárd forintnyi befizetett vagyont, s egyetlen tollvonással megszüntette a rendszert.

De még ez sem volt elég – tette hozzá –, mert tovább feszítették a húrt azzal, hogy miután az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseket a munkavállalók béren kívüli juttatásként is megkaphatják a munkaadótól, 2015 óta azt „halálra" adóztatják.

A VDSZ egyébként a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése idején negyvenezer egykori tag jogfenntartó nyilatkozatát helyezte letétbe, s elsőként kezdeményezte a munkáltatóknál, hogy alapítsanak közösen önkéntes pénztárakat, ami számos helyen meg is valósult.

A mintegy harmincezer tagot képviselő szakszervezet elnöke az előzmények ismeretében határozottan úgy véli, Varga Mihálynak és a kormánynak az öngondoskodás üres felemlegetésével az a célja, hogy elterelje a figyelmet egy rugalmas nyugdíjrendszer megalkotásának az égető szükségességéről.

A VDSZ felhívja a figyelmet: a szakszervezetek nem felejtik el, hogy a kormány ezzel adós a munkavállalóknak, s minden eszközt bevetve követeli az egyeztetést. A szövetség bármikor kész újra a kormány asztalára tenni a rugalmas nyugdíjrendszerre vonatkozó koncepciót, s elvárja, hogy a kabinet vegye komolyan a követelést, amelyet több százezer érintett munkavállaló nevében fogalmaztak meg.

A VDSZ elnöke felháborítónak tartja azt is, hogy az egyéni nyugdíjszámlákat – amelyeket éppen a magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetése után ígért az állam – csak azok láthatják, akik ügyfélkapus azonosítóval rendelkeznek, ráadásul csak korlátozott időszakra vonatkozóan. Székely szerint azonnal könnyebb és mindenki számára elérhető megoldást kell kidolgozni. Így ugyanis milliókat zár el a kormány attól, hogy tisztában legyen a saját számlája egyenlegével, az eddigi munkaviszonyból származó befizetések összegével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.