Kiadta Gyurcsányt a mentelmi bizottság

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogát.

Hat-kettő arányban támogatta Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlés mentelmi ügyeket vizsgáló bizottsága. A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt szeretné gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházás ügyében. Gyurcsány már korábban jelezte, hogy áll vádlói elé és arra kéri a testületet: támogassa mentelmi jogának felfüggesztését.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc

A bizottsági huzavona régóta zajlik, a Legfőbb Ügyészség kikérőjét ugyanis először a fideszes többségű bizottság sem találta kellően megalapozottnak, ezért kiegészítéseket kért. A vádhatóság először nem teljesítette a kérést, vonatkozó iratokat csak a megismételt kérésre küldtek a testületnek. Ezeket Gyurcsány a napokban meg is nézhette, majd azok ismeretében döntött úgy: nem megy el a bizottság keddi ülésére, nem látta ugyanis annak értelmét.

A Facebook közösségi oldalon ezzel kapcsolatban tett bejegyzésében arra hivatkozott, hogy az ügyészségi iratok nem hogy erősítik, inkább cáfolják a vádhatóság álláspontját és ha ez mégis meggyőzte a fideszes képviselőket, akkor nincs is értelme válaszolnia nekik. "Most, amikor az igényelt anyagoknak csak egy töredékét kapták meg, az meg ráadásul tételesen cáfolja az ügyészség állítását, nem könnyű a dolga annak, aki meg akarja érteni az önök pálfordulását. Nehéz nem arra gondolni, hogy vagy tavasszal játszottak előre kifundált színjátékot, vagy mostanra önöknek - és sajnálattal teszem ide, önnek személyesen is - elfogyott az emberi, szakmai, politikai ereje, hogy kitartsanak eredeti álláspontjuk mellett. Bármi is az igazság, ez a hátraarc nem egyszerűen érthetetlen, de egyenesen szégyenteljes" – írta Gyurcsány a közösségi oldalon.

Dr. Simon Gábor, a mentelmi bizottság szocialista alelnöke az ülés után a Népszabadságnak azt mondta: a testület mindkét MSZP-s delegáltja (ő és Göndör István) is nemmel szavazott a mentelmi jog kiadásával kapcsolatban. Simon kérdésünkre elmondta, nem pártideológiai, hanem szakmai döntésről van szó, az ügyészség kikérőjét ugyanis nem tartják megalapozottnak. A szocialista politikus – Gyurcsányhoz hasonlóan – azt hangsúlyozta, hogy a megküldött tanúvallomások épp gyengítik a vádhatóság álláspontját. Az már Gyurcsány Ferenc korábban hivatkozott közösségi bejegyzéséből ismert, hogy az ügyészségi iratok szerint az akkori kormányfő a Parlament Nándorfehérvári termében találkozott a sukorói befektetőkkel és ott, helyben támogatásáról biztosította a projektet. Ezzel egyszersmind az ügyészség szerint döntést is hozott róla, amit viszont - épp a vádhatóság által csatolt - tanúvallomások cáfolnak. Az iratok szerint ugyanis a tanúk azt állítják: Gyurcsány megkérdezte a vele lévő szakértőket a projekt jogszerűségéről és lehetőségeiről, majd mikor arról biztosították, hogy minden feltétel rendelkezésre áll, kifejezte támogatását a munkahelyeket teremtő beruházást illetően. Döntést, utasítást viszont a tanúk állítása szerint a kormányfő nem hozott.

Simon Gábor kérdésünkre hozzátette: a szocialista frakció egyelőre nem döntött arról, hogy a mentelmi jog kiadásának parlamenti szavazásakor majd melyik gombot fogják megnyomni, de az ügyet és az iratokat behatóan ismerő képviselőként azt fogják szorgalmazni, hogy a szocialista frakció nemmel voksoljon majd. Hozzá kell tenni, hogy a parlamenti erőviszonyok ismeretében ez tulajdonképpen csak jelképes marad. Az Országgyűlés akár már jövő hétfőn szavazhat a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.