galéria megtekintése

Kiadó az utolsó szociális ház

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Október végére talán kitehetik a telt ház táblát az ócsai szociális lakóparkra. Alig másfél év és fél tucat pályázat kellett hozzá. A folytatásról nincs hír, mint ahogy az első ütem elszámolásáról sem. Eredetileg ötszáz lakást akartak építeni, de az első ütem végén, nyolcvannál leálltak.

Szeptember közepén hirdette meg a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. a bebukott devizahiteleseknek épült ócsai szociális lakópark utolsó házát, a nyolcvanadikat. A hatvan négyzetméteres kertes ház havi bérleti díja nettó 19 500 forint, fatüzeléses kandallóval fűthető, a meleg vizet villanybojler szolgáltatja, amelyet fizetős mérőórára kötöttek. A jelentkezési határidő október 15. Az elbírálásnál előnyt élveznek a többgyerekesek, az ócsaiak és a korábbi pályázók.

A szociális lakóparkban jelenleg több mint 300-an élnek
A szociális lakóparkban jelenleg több mint 300-an élnek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az első – még a Máltai Szeretetszolgálat által meghirdetett – pályázatra 588 család jelentkezett, de alig akadt köztük olyan, amely megfelelt volna a szigorú feltételeknek. A második fordulóra már csak 23 pályázat érkezett, de az első forduló vesztesei automatikusan bekerültek a könnyített feltételekkel kiírt fordulóba. Ez sem segített. Ekkor – meglehetősen ritka fordulattal – folyamatossá alakították át a pályázatot, de így is csak a házak felét sikerült bérbe adniuk 2013 végére. A kormány elunta a dolgot, és 2014 januárjában a pénzügyi salátatörvényhez benyújtott miniszteri módosító indítvánnyal a katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásává minősítette át az egész ócsai szociális lakóparkot. De ez nem jelentette azt, hogy a házakat üresen kell tartani.

 

A bérbeadást az eszközkezelőre bízták, az pedig az idén három – eredményesen zárult – pályázatot írt ki. A tájékoztatás szerint a nyertes pályázók túlnyomó többsége a nyáron birtokba vette az ingatlant, néhány család a közeli napokban, hetekben költözik be. A szociális negyedben több mint háromszázan élnek. Beilleszkedésüket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segíti. Ennél többet azonban a személyes adatok védelmére hivatkozva nem árult el a negyed lakóiról a NET. A fenntartás költségeit firtató kérdésünkre azt válaszolták, hogy az ingatlanokra 36 hónapos garanciát vállalt az építőcég, a felmerülő hibákat a kivitelező javítja saját költségén.

De az üzemeltetésre se kellett eddig költeni, mert generális probléma nem merült fel. A NET ugyanis csak az ingatlanok szerkezeti elemei, illetve a központi berendezések használhatóságáért felel. A házak, kertek karbantartása a bérlők, a közterek gondozása, világítása, takarítása az ócsai önkormányzat feladata. A NET nem tud róla, hogy zárójelentés készült volna a projektről, de arról sem tájékoztatták az eszközkezelőt, hogy mi lesz a lakópark bővítéséhez vásárolt hatalmas területtel.

Az Orbán-kabinet eredetileg tavaly tavasszal döntött volna a második ütem megépítéséről. A döntés előkészítését szolgáló – az első nyolcvan házba beköltözők tapasztalatait elemző – jelentést a projektet felügyelő Belügyminisztériumnak kellett volna a kormány elé terjesztenie, de ez nem történt meg. A projekt hivatalosan két és fél milliárd forintból valósult meg. A negyed építését 2011 nyarán jelentette be a kormány, 2012-es átadást ígérve. A projektet kiemelt beruházássá nyilvánították, de így is folyamatos csúszásban volt. Több hónapot késett a belterületbe vonás, a telkek kitűzése és az engedélyezés. A kivitelezői tenderen csak harmadik nekifutásra tudtak győztest hirdetni. Az első nyolcvan ház csak 2013 márciusára készült el, a második ütemhez már hozzá sem kezdtek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.