Ki volt valójában Rózsa-Flores?

Az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozta elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal őszödi jelentéseit. Ezek egyike a Guevara fedőnéven nyilvántartott Rózsa-Flores Eduardo tevékenységét és az őszödi beszéd kiszivárogtatásában játszott szerepét dolgozta fel.

Rózsa-Flores Eduardo Santa Cruzban, Bolíviában született 1960 márcisu 31-én, s ugyanebben a városban halt meg 2009. április 16-án, ahol máig vitatott módon, társaival együtt kommandósok agyonlőtték.

- Tehetséges fiú volt, de egyszerű kalandor – ezt mondta róla a Népszabadság munkatársának 2009-ben, Eduardó Rózsa-Flores halála kapcsán egykori Eötvös utcai szomszédja. Az eszéki horvát szabadcsapat katonája a magyarországi iszlám közösség alelnökeként és hazai szélsőjobboldali csoportok szószólójaként végezte be életét az Evo Morales elleni merényletkísérletben. Barátai szerint fiatalkorában  a kommunizmus "baloldali romantika" volt Flores számára, aki egy ideig az ELTRE BTK KISZ titkári posztját is betöltötte. Az origo.hu 2009-ben azt írta Rózsa-Floresről: a kádári Magyarországon kiábrándult a megtapasztalt szocializmusból. "Gyűlölni kezdtem a politikai-ideológiai szocialista elitet nagyon egyszerű oknál fogva. Ezeket a szánalmas lényeket, érdekembereket csak az érdekelte, hogy megtarthassák hatalmukat és kiváltságaikat" - mondta egy január végi interjúban az Ellenkultúra-blognak. Ugyanezt vallotta a Dél-Amerikában korábban tapasztaltakról is: "Ez az önzőségről szól, arról, hogy féltve őrzik a kommunista párton belül elfoglalt pozíciójukat, és nem arról, ami igazán számított nekem akkor: a latin-amerikai forradalom."

Volt a barcelonai La Vanguardia spanyol lap és a BBC World Service tudósítója. Berlinből, Prágából és Albániából közvetítette a kommunista rendszer összeomlását honlapja szerint. 1991-ben aztán fegyvert fogott a horvátok oldalán a délszláv háborúban. A baranyai háromszögben nemzetközi szabadcsapatot szervezett, akikkel honlapja szerint a magyar lakosságú Szentlászló falut is megvédte a szerbektől. Érdemeiért horvát állampolgárságot, később ezredesi rangot kapott.

Szerette a fegyvereket. Szászvári Linda, a férfi barátnője korábban az MTI-nek azt mondta: Rózsa Flores Eduardo katona volt, aki gyűjtötte a katonai tárgyakat, relikviákat, töltényhüvelyeket és késeket is. "Ezért hiszik azt, hogy itt fegyverarzenál van" -mondta, amikor a férfi 2004-ben vásárolt Szurdokpüspöki lakásában halála után házkutatást tartottak a rendőrök. Az asszony cáfolta azokat a híreket, miszerint kedvese a ház udvarán tartott lőgyakorlatokat. Egy korábbi korábban nyilvánosságra került felvétellel kapcsolatban, mely szerint Rózsa Flores Eduardo Gyurcsány Ferenc arcképére lövöldözött, Szászvári Linda elmondta: a férfi a délszláv háborúból hozta haza a szétlőtt autóajtót, a Gyurcsány-fejet pedig, amit egy tüntetésen használtak, ajándékba kapta. Ebből a kettőből készült a "kompozíció", amelyre azonban szavai szerint a férfi nem lövöldözött.

Blogbejegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy a halála előtti években fölvette a kapcsolatot nemcsak a Magyarországi Iszlám Közösséggel – az alelnökségig vitte –, hanem szélsőjobboldali szervezetekkel is. Társa, Magyarosi Árpád, akit vele együtt lőttek le Bolíviában, a Székely Légió alapítója volt, az utóbbi években ő volt a magyar apa és a katalán származású anya helyét nem találó, önmagát többször konzervatív világforradalmárnak valló gyermekének legjobb barátja.

2002-ben rövid időre belépett a Fideszbe az Ellenkultúra-blog szerint. Később kiábrándult, és közel került a szélsőjobbhoz is, írásait publikálta a lelkiismeret 88 elnevezésű szervezet és a Jobbik.net is. - Az egyik legbátrabb és legtehetségesebb ember volt, akit ismertem – ezt mondta róla Pesty László filmrendező, aki 20 éven át volt közeli barátja Floresnek. "Mozgalmas és tenni akaró ember volt, aki nem félt az életét kockáztatni. Igazi gerilla volt, egy jobboldali Che Guevara". Szerinte Flores azért utazott el Bolíviába, mert rendkívül radikális ellenfele volt a magyar kormánynak, és "torkig volt azzal, ami itthon zajlott". "Horvátországban a mai napig nemzeti hősként tartják számon" – állította.

Életútjában folyamatosan keveredett a önmaga által gyártotta mítosz és a valóság - olvasható a "Rózsa-Flores, a jobboldali Che Guevara" című cikkben. A Wikipedia például azt állította róla (azóta többször is módosult a szócikk, és törölték ezt az információt), hogy dolgozott a magyar katonai elhárításnál, de az információ hitelességét semmivel nem támasztja alá az oldal. Több internetes oldala volt, fent volt több közösségi oldalon.

Filmekben és sorozatokban is szerepelt. Fekete Ibolya 2001-ben forgatott róla filmet Chico címmel. Rózsa volt a főszereplő, és az ő élete alapján készült a forgatókönyv is. A Kisváros című sorozat 1997-es évadában is megfordult. Honlapja szerint nagy rögbirajongó volt, kutyáját pedig Titónak hívta.

 

Eduardo Rózsa-Flores 2002. február 5-én Budapesten, a Magyar Játékfilmszemlén készült képen. Fekete Ibolya Chico című filmjének főszerepét alakította (középen)
Eduardo Rózsa-Flores 2002. február 5-én Budapesten, a Magyar Játékfilmszemlén készült képen. Fekete Ibolya Chico című filmjének főszerepét alakította (középen)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.