80 milliót keresnek a pécsi kosarasok egykori vezetőjén

Adócsalás vádjával állították bíróság elé az elmúlt húsz év legsikeresebb magyar női kosárlabdacsapatának egyik vezetőjét.
R. Gábor 1995-től 2012-ig volt Pécs női kosárlabdacsapatának az egyik fontos háttérembere. A most 50 esztendős férfi ügyvezetőként dolgozott annál a kft.-nél, ami a Pécs 2010 nevet viselő kosárlabdacsapat pénzügyi feltételeiről gondoskodott.

Amíg R. Gábor felelt az említettekért, a csapat kilencszer volt bajnok, tizenegyszer kupagyőztes, és háromszor bejutott a kontinens legjobb négy csapata közé. Aztán 2011-ben a klub pénzügyileg összeomlott, és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, a kft. 50 százalékát birtokló önkormányzat tulajdonosi képviselőjeként feljelentést tett a cég szabálytalan gazdálkodása miatt.

A nyomozás végén az ügyészség 80 milliós adócsalással vádolta meg R. Gábort és négy társát. A Pécsi Törvényszéken elkezdett büntetőper vádirata szerint a klub mögött álló kft. fiktív számlák után visszaigényelt forgalmi adóból és a bérjárulékok be nem fizetése révén tudta „kigazdálkodni" a klub játékosainak – gyakran - milliós havi fizetését.

A büntetlen előéletű vádlottak nem ismerik el az ügyészség által írásba foglalt bűncselekményeket. R. Gábor sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tett vallomást, a törvényszéken azonban írásban összefoglalta álláspontját. Ebben – mint azt a bíró megállapította – nem cáfolta az ügyészség vádját.

A volt cégvezető arról írt, hogy milyen pénzügyi nehézségekkel küszködött a klub. A várost irányító politikusok – baloldaliak és fideszesek egyaránt – a közvélemény nyomására elvárták, hogy a pécsi csapat sikeres legyen, az együttes trénere, Rátgéber László pedig drága játékosokat szerződtetett, hogy teljesítse az elvárásokat. A kontraktusok az évente 2-300 millióból gazdálkodó klubot hasonló méretű mínuszba sodorták, mert a város és az általa szponzorációra ösztönzött cégek nem tudták a kívánt mennyiségű pénzt „összedobni". Mivel a csapatot 2008-tól már súlyos szankciók fenyegették a tartozások miatt, R. Gábor visszafogta a költségvetést, s ezért Rátgéber távozott a klubtól.

Később az edző vissza akart térni a klubhoz, R. Gábor azonban nem tudta előteremteni a tréner évi 25 milliós fizetését. A városvezetés ragaszkodott Rátgéberhez, s ezen robbant ki az a vita, ami oda vezetett, hogy a polgármester feljelentést tett. Legalábbis ez történt R. Gábor szerint. Hogy adócsalás történt-e, arra a bíróság – várhatóan – júniusban ad választ.

Amúgy a diadalmas pécsi kosárlabda emlékké szelídült, a klub jogutód nélkül megszűnt, s az első osztályban most vitézkedő, önkormányzati támogatású együttes – visszafogott költségvetése okán - nem is álmodozhat az elődök eredményeiről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.