galéria megtekintése

Kezd összeesni az MSZP, a párt inkább hallgat a taglétszámról

52 komment


Kálmán T. Attila

Rohamosan zsugorodik az MSZP tagsága, öt év alatt tízezernél több párttagot veszíthetett. Tagdíjakból már a DK is többet szed be.

Nagyjából a választók fél százaléka tagja valamely ellenzéki pártnak: a pártok kérdéseinkre adott válaszai és becsléseink alapján csupán 45 ezer ellenzéki párttag van jelenleg az országban, s közülük sem mindannyian aktívak. Összehasonlításul: a két kormánypártnak nagyságrendileg ugyanannyi tagja van, mint a komplett, a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó ellenzéknek, bár ezt nem tudni pontosan, mivel a Fidesz és a KDNP engedélyezi a kettős tagságot.

Arcképcsarnok a 2014-es MSZP-nagygyűlésről. Horváth Csaba, az Együtt-alapító Bajnai Gordon, Kunhalmi Ágnes, Simon Gábor, A DK-elnök Gyurcsány Ferenc és a Magyar  Liberális Párt alapítója, Fodor Gábor, táblával a kezében pedig Lukács Zoltán
Arcképcsarnok a 2014-es MSZP-nagygyűlésről. Horváth Csaba, az Együtt-alapító Bajnai Gordon, Kunhalmi Ágnes, Simon Gábor, A DK-elnök Gyurcsány Ferenc és a Magyar Liberális Párt alapítója, Fodor Gábor, táblával a kezében pedig Lukács Zoltán
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Kérdéses, hogy vajon a közvélemény-kutatásokban a második helyért tusakodó MSZP és Jobbik közül melyik párt bír több taggal. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója kérdésünkre azt válaszolta: a radikális pártnak 17 927 tagja van, ez ötezerrel több, mint öt évvel ezelőtt. Az MSZP nem adott hivatalos tájékoztatást a taglétszámról, Nyakó István sajtófőnök azt mondta, nem adnak ki ilyen adatot.

 

Öt éve még kiadtak: akkor hivatalosan 33 200 tagról számoltak be a szocialisták. Most forrásaink 15 és 20 ezer közé teszik a párttagok számát. Árulkudó azonban, hogy a június végi tisztújító kongresszus előtt az elnökjelölteknek ezerötszáz aláírást kellett összegyűjteniük. Mivel az alapszabály szerint a jelöltté váláshoz a teljes tagság tíz százalékának támogatása kell, a pesszimista becslések lehetnek közelebb az igazsághoz.

Vagyis úgy néz ki, a Jobbik megelőzte a szocialistákat, és míg a radikális pár tagsága dinamikusan nő, s a tagok átlagéletkora a legalacsonyabb a megkérdezett pártok közül (30-35 év), addig az MSZP-sek száma vészesen csökken. Pedig a szocialista pártban akár kétszáz forintra is levihetik a havi tagdíjat – ez aligha tart vissza bárkit attól, hogy MSZP-sként regisztráltassa magát.

Igaz, az MSZP-központ így is ötször-hatszor annyi bevételre tesz szert tagdíjakból, mint Vona Gábor pártja: tavaly 22,3 millió forintot gyűjtött, míg a Jobbik 4,2 milliót szedett be a tagoktól, és még csökkent is a tagdíjbevétele. Ezt korábban azzal magyarázták, hogy a pártban nincs központilag megállapított tagdíj, a helyi szervezetek dönthetnek arról, hogy jelképes vagy nagyobb összeget szednek, s a pénz őket is illeti.

Bár a DK tagsága kisebb, a tagdíjbevétele már meghaladja a szocialista pártét. Gyurcsány Ferencék 2015-ben 25,8 millió forintot könyvelhettek el tagjaiktól, miközben azok száma 10 876. Ennek fő magyarázata az, hogy a DK-tagság többe kerül: ha a helyi szervezet nem csökkenti szociális alapon, akkor a havi tagdíj ezer forint. Ugyanennyit kell letennie az asztalra annak, aki a Párbeszéd Magyarországért nem túl népes, háromszáz fős táborába állna be. Az Együttbe fele ennyiért, évi hatezer forintért be lehet lépni. A párt kimutatása szerint 729-en éltek a lehetőséggel. Az LMP az élmezőnytől leszakadva, de az utána megalakult kis pártok előtt jár a maga 1756 fős tagságával. A tagdíj ott is hatezer forint évente.

A parlamentbe legalább egy képviselőt delegáló ellenzéki szervezetek közül egyedüliként a Magyar Liberális Párt nem válaszolt kérdéseinkre. Büszkélkedni valóban nincs okuk: tavaly 152 ezer forint tagdíjat gyűjtöttek be a tagjaiktól, azaz nem áll távol a valóságtól, hogy akár tételesen is felsorolhatták volna a párttagokat.

A pártok tavalyi pénzügyi beszámolóinak böngészése közben olyan érdekességeket is felfedezhetünk, mint például a „bolygóbékét és a határok eltörlését" a zászlajára tűző Magyar Polgári Világbarát Párt nevű szervezet hárommillió forintot tüntetett fel beszedett tagdíjként – éves összbevételként –, ami több az LMP 2,8 milliójánál.

A központi költségvetésből is részesedő pártok bevételeinek egyébként apró töredéke a tagdíjból befolyó összeg: a tagdíj csak a DK ese-tében haladja meg az összes bevétel tíz százalékát. Ezt a pénzt jellemzően nem is a pártközpontok, hanem azok a helyi szervezetek használhatják fel, ahová a tag befizeti a tagdíjat. Csak az Együttben folyik központi számlára az összes tagdíj, a helyi szervezetek támogatását pedig ettől függetlenül oldják meg.A Jobbik öt év alatt ötezer taggal gyarapodott, a szocialisták már adatot sem adnak arról, hányan vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.