galéria megtekintése

Ketyeg a Simicska-bomba, félnek a TV2 székházában

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.


M. László Ferenc
Népszabadság

Immár hivatalosan is bejelentkezett a TV2-ért Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly: hétfő délben a cégbíróság iktatta a milliárdos üzletember beadványát. Ebből több olyan részlet is kiderül, ami új megvilágításba helyezi az elmúlt napok kaotikus eseményeit. Ugyan tavaly majdnem kiszorították őket a TV2 mögül, idén azonban visszavágtak, és gyorsabbak voltak Vajnáéknál.

A tévé két vezetője és formális tulajdonosa, Yvonne Dederick és Simon Zsolt tavaly közel járt ahhoz, hogy kiszorítsa Simicska Lajos üzlettársát, Fonyó Károlyt a TV2 mögött létrejött céghálóból. S bár a cégcsoport átszabásáról a sajtó beszámolt, azaz Fonyó tudhatott az őt érintő akcióról, közel egy évig kivárt, csak akkor lépett közbe, amikor Andrew G. Vajna is feltűnt a színen.

A hétfőn iktatott dokumentumokból a következő derül ki: nem Vajna, hanem Fonyó Károly lépett először, amikor október 13-án jelezte vételi szándékát. Ám ezt nem hozta nyilvánosságra, hanem megvárta, hogy Vajna és a TV2 vezetői október 15-én bejelentsék az adásvételi szerződés aláírását. Fonyó ezt követően állt elő közleményével, amiben állította, hogy  már két nappal korábban megszerezte a tévé vagyonkezelő cégét, a TV2 Media Group Holdings Kft-t. Valójában múlt kedden csak két kicsi, formálisan a tévéhez már nem kapcsolódó vállalkozást, a CCA Víziót és a D6D Kft.-t szerezte meg.

Ennek ellenére Simicska üzlettársa nem állított valótlant, csak ekkor sem bontotta ki az igazság minden részletét.

Mi a jelentősége ennek a két cégnek? A CCA és a D6D a TV2 értékesítésének kétéves történetében három alkalommal is kulcsszerepet játszott. Pedig első pillantásra jelentéktelen vállalkozások: 2013 végén alapították őket, tavaly nulla árbevétel mellett 20 forintos veszteséget termeltek. Csakhogy 2014 októberéig ezen a két cégen „állt” a teljes TV2-birodalom, Simicskáék pedig most abban bíznak, hogy ezeken csúszhat meg Vajna kísérlete.

 
Varga Mihály: Nincs oligarchaháború

A TV2 magánbefektetők ügye, a kormánynak nincs köze hozzá. A NAV-nál lesznek leépítések, folyamatos az egyeztetés a bankszektorral a növekedés serkentéséről. Lesz áfacsökkentés az építőiparban, de más adót nem mérsékelnek, esetleg célzott járulékkedvezmények jöhetnek szóba – nyilatkozta lapunknak Varga Mihály. A nemzetgazdasági minisztert Csuhaj Ildikó és F. Szabó Emese faggatta: >>>

A tévé korábbi tulajdonosa, a Pro-7Sat.1 (P7S1) tavaly tavasszal ugyanis nem közvetlenül Dedericknek és Simonnak adta el a tévétársaságot, hanem egy öt cégből álló láncot iktattak közbe. A lánc végére a CCA és D6D került, az előbbinek Dederick, az utóbbinak Simon volt a tulajdonosa. A bonyolult cégháló nagyban hasonlít azokra a konstrukciókra, amelyeket Simicskéák építettek ki az elmúlt évtizedekben az érdekeltségeik körül, így sokáig nem is volt világos, hogy ők-e a valós tulajdonosok. Viszont ha ezt mostanáig a TV2 esetében bárki is felvetette, a cég vezetősége azonnal perelt, azt hangsúlyozva, hogy ők nem strómanok.

Pók a háló közepén? Kérdés, hogy Fonyó miért nem lépett már tavaly
Pók a háló közepén? Kérdés, hogy Fonyó miért nem lépett már tavaly
hajraveszprem.hu

2014 októberében újra főszerepbe került a CCA és a D6D, amelyek akkoriban a TV2 kizárólagos tulajdonosai voltak. Ugyanis a két cég eladta 250-250 ezer forintos névértéken a saját tulajdonosainak, Dedericknek és Simonnak a TV2 Media Groupban lévő 50-50 százalékos részesedését. Ezzel a két társaságot Simonék kiiktatták a láncból. Csakhogy Fonyónak a CCA-ra és a D6D-re valamiféle rejtett – a nyilvános cégpapírokban nem látszó – jogosítványa volt. Hogy pontosan mi, még nem világos, Simicska környezetében lapunkkal csak annyit közöltek: „Mindenre kiterjedő, nagyon erős jogokat szereztek még 2014-ben, és ezek a jogok érintik a TV2 vagyonkezelőjét is”.

Egy biztos, Fonyó hétfői cégnyilvántartási beadványából kiderül: a két cégen keresztül formált jogot a TV2 Media Groupra.

A cégbíróságnak október 13-i dátummal ennek a két cégnek a megvásárlását jelentette be, csütörtöki közleményében pedig arról írt, hogy ezzel közvetve megszerezte a TV2 Media Group 100 százalékát is. A lapunk által megkeresett két cégjogász szerint valószínűleg az történt, hogy Fonyó elővásárlási, opciós vagy másmilyen jogainak megsértése miatt érvénytelennek tekinti a CCA és a D6D 2014. október 20-i üzletrészeladását. Így továbbra is ezt a két céget tekinti a TV2 Media Group, rajta keresztül pedig a TV2 Média Csoport, azaz a tévétársaság tulajdonosának, közvetve tehát magát tekinti a TV2 igazi tulajdonosának.

A TV2-székház a Róna utcában. Két, első pillantásra jelentéktelen vállalkozáson múlhat az egész
A TV2-székház a Róna utcában. Két, első pillantásra jelentéktelen vállalkozáson múlhat az egész
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Kérdés, hogy miért nem lépett már tavaly, hiszen a sajtó beszámolt a TV2-s cégháló átszervezéséről, tehát a médiavállalkozó értesülhetett a jogait érintő ügyletről. Egy Simicskáék terveit ismerő, névtelenséget kérő forrás erről talányosan annyit mondott:

„Megvárták, hogy a légy beleessen a pókhálóba”.

Ugyanakkor Fonyóék cégbírósági kérvénye távolról sem tesz pontot az ügy végére. Továbbra sem tudni, hogy kikérték-e az adásvételhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét. Ebben viszont Andy Vajna van előnyben, reményei szerint pár héten belül zöld utat kap. Ahogy az sem világos, Fonyóék kivel kötötték meg az előjogokat nyújtó szerződésüket: Dederick és Simon ugyanis határozottan tagadja, hogy bármit is aláírt volna. Ráadásul az összes TV2-s cégre a hitelek miatt zálogjogot bejegyző P7S1 szentesítette a Vajnáékkal kötött megállapodást.

A TV2 cégeinek tulajdonjog-változásai
A TV2 cégeinek tulajdonjog-változásai

Hétfőn a cégbírósági iktatással egy időben a TV2 zuglói székházában már mindenki attól tartott, a kiszorítósdi a szó szoros értelmében is megtörténik. A jelenlegi ügyvezetés azzal számolt, hogy Fonyóék megjelennek átvenni a tévét, ezért Simonék termetes biztonsági őröket hívtak segítségül, forrásaink szerint a munkatársak csak többkörös ellenőrzés után léphettek be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.