galéria megtekintése

Kétszáz egy aláírás, és párttag is lehetsz

9 komment


Hajba Ferenc

Aláírásgyűjtésre keresnek  munkatársakat a jofogas.hu hirdetési oldalon. Pár nap alatt akár 20 ezer forint is ütheti a markomat – kecsegtetnek a hirdetésben.

Ehhez az kell, hogy szeressek az emberekkel kommunikálni, szót tudjak érteni egy idegennel. A munkavégzés helyszíne pedig az a 42 település – Tapolca és Ajka környékén – ahol április 12-én időközi országgyűlési képviselőválasztás lesz. Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét telefonon nem tudtuk elérni, de Facebook-üzenetünk után visszahívott bennünket.

Embert találni nem könnyű
Embert találni nem könnyű
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ebből is látszik, hogy modern párt vagyunk, használjuk az internetes felületeket – jegyezte meg az elnök.

 

– Miért van szükségük arra, hogy online hirdetés útján keressenek aláírásgyűjtőket?

– A nagy pártok kiépítették a maguk struktúrájukat, hálózatukat, intézményrendszerüket. Mi nem tudunk előnyöket, munkalehetőségeket, kapcsolati tőkét ajánlani a bennünket segítőknek. Pontosabban, ha ironizálni akarnék, akkor azt mondanám, hogy ez is alkalmi munkalehetőség, csak mi legálisan, átlátható módon pénzt fizetünk érte. Az aláírásgyűjtők jelentős részét a szórólapozásban, a plakátragasztásban, a szervezésben is foglalkoztatjuk a kampány során. Mi vagyunk az egyetlen kis párt, amelynek a hirdetések eredményeképpen szerteágazó hálózata van.

– Ők csak „zsoldosok" vagy előbb-utóbb szimpatizánssá válnak, netán a pártba is belépnek?

– Hogyne! Van, aki belép a pártba, sokan lesznek szimpatizánsok, s maradnak olyanok is, akik csak a jövedelmüket egészítik ki, de kitartanak mellettünk.

Modern párt vagyunk – mondja Szepessy
Modern párt vagyunk – mondja Szepessy
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Az eddigi eredményeikben ez a szervezettség nem éreztette hatását.

– Nézze, én józan ember vagyok, pontosan tudom, hogy a nagy pártok árnyékában ezeken a választásokon most nincs esélyünk a győzelemre.

– Akkor miért indulnak? Pénzért, esetleg a szavazatok megosztása érdekében?

– A 2018-as győzelem érdekében. Minden jelölésünk, indulásunk növeli az ismertségünket, tudnak rólunk, számolnak velünk. A média is sokat ír rólunk, egy kis pártnak ez a leggyorsabb építkezési lehetősége. Ez egy tanulási folyamat. A Magyar Tudományos Akadémia elnökei is kisiskolásként kezdték a pályafutásukat.

Szepessy fontosnak tartotta megjegyezni, módszerük jogszerű, legális. Mint mondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy soha nem vettünk részt lejárató kampányban." Szerinte nagyon sokan jelentkeznek a hirdetéseikre, főként fiatalok és középkorúak; nyugdíjasok kevesen.

Nem könnyen, de találtunk olyan egyetemistát, aki dolgozott a pártnak.

A legesélyesebb jelölt. Pad Ferenc és Tóbiás József egy MSZP-sajtótájékoztatón
A legesélyesebb jelölt. Pad Ferenc és Tóbiás József egy MSZP-sajtótájékoztatón
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Jó a nevük – mondja –, az összefogás kevés embernek van ellenére. Persze aki tájékozott a politikában, vagy már elkötelezte magát valamelyik ismert párt mellett, azt nem tudtam meggyőzni.

Névtelenül sem mondja meg, mennyit tudott keresni a 2014-es választáson. 

– Minden pártnak gyűjtene aláírásokat?

– Hát azért mindnek nem – tűnődik. – Talán a Munkáspártnak, ha van még ilyen..., meg a Jobbiknak nem szívesen. De hát ők szerintem nincsenek is rászorulva.

A hirdetést mint módszert korábban mások is használták már a magyar közéletben. 2014-ben például a Mosonmagyaróvártól népszavazással elszakadó Mosonudvar apróhirdetésben keresett polgármestert magának.

Tündérek is kerestetnek
Tündérek is kerestetnek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az Összefogás hirdetése a jofogas.hu álláskeresőjében olvasható. Színes a választék. Keresnek takarítót „exkluzív" munkára, tapsolókat reklámfilmbe, és tündéreket is, akiket eladóként foglalkoztatnának. A párt az adminisztráció/irodai munka rovatban hirdetett, ide tudták a legkönnyebben besorolni.

Az Összefogás Párt aláírásgyűjtéséről az MSZP úgy vélekedik, „az ellenzékiségnek nem ez a módja". Gőgös Zoltán elnökhelyettes szerint az orbáni modell leváltásához szükséges, hogy minél többen beálljanak a legesélyesebb jelölt – az MSZP jelöltje, Pad Ferenc – mögé. „Ha az Összefogás Párt ezt nem így gondolja, akkor a jelenlegi rezsimnek segít konzerválni a hatalmát. A választási akarat és a demokrácia nem eladó" – tette hozzá Gőgös.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.