Kétségbeesve kérnek segítséget, miután elverte a jég az ország egyik legszegényebb települését

Elverte a múlt heti jég az ország egyik legszegényebb települését, Uszkát is: az ittenieknek nincs biztosításuk, az önkormányzatnak nincs pénze. A falu polgármestere kétségbeesett levélben kért segítséget.

- Az elmúlt héten kedden reggel szörnyű csapás érte Uszkát, pusztító jégeső formájában: 77 ház sérült meg, sok közülük szinte lakhatatlanná vált, kettő ténylegesen. Egy családot az Idősek Napközijében helyeztünk el. Szerencsére hamar jött a segítség, a tűzoltóság és a kisnaményi önkormányzat önkéntesei a helyszínre érkeztek. Délutánra lett fólia és szerszám is, az uszkai férfiak is magukhoz tértek az első sokkból, beindult a közös kármentesítő munka, amely hajnalig tartott. Tiszabecs önkormányzata létrával és éjjeli munkát lehetővé tevő lámpával segített. Az uszkai lakosság helytállt, mentette közös és magánvagyont - így kezdődik Sértő-Radics István, Uszka polgármesterének kétségbeesett, segítséget kérő levele. 

A károsult házak állagmegóvását és a további károk lehetséges megelőző munkálatait ugyan elvégezték, de a helyreállítás nagyobb feladat lesz. Az önkormányzati ingatlanok helyrehozására várhatnak állami támogatást, a magánházak újrafedésére viszont nincs forrásuk.

A tulajdonosok jó része intenzív uborkatermesztésből él, ám ezeket az ültetvényeket is elverte a jég, biztosítása pedig csak 1-2 családnak van, ez ugyanis egy nagyon szegény környék.

- Önkormányzatunk próbál a reménytelen helyzetbe került lakosságon segíteni, de erre minimális forrásunk van, ezért abban bízunk, hogy a rászorulókat adományokkal tudják támogatni azok, akik átérzik a helyzetünket - mondta tudósítónknak a polgármester.

Az uszkaiak megsegítésére az önkormányzat számlájára (68800147-11116824) várják a támogatásokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.