galéria megtekintése

Nem mehetnek a magyarok az Európa-bajnokságra?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 14. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Az idei állami büdzsében nem szerepel a transzplantált sportolók krakkói Európa-bajnoksága. Jelen állás szerint a magyar csapat nem fog tudni részt venni az év legrangosabb világversenyén.

S. O. S.! – ez a segélykiáltás fogadja azokat, akik rákattintanak a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) honlapjára. A kétségbeesés oka: az idei állami büdzsében –az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért és ifjúságért felelős államtitkárságának, illetve a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a támogatási keretében – nem szerepel a transzplantált sportolók krakkói Európa-bajnoksága.

– Jelen állás szerint a magyar csapat nem fog tudni részt venni az év legrangosabb világversenyén – közölte lapunkkal Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége elnöke, aki egyben az MSZSZ alelnöke is. – Ez különösen fájó lenne azok után, hogy a magyar szervátültetett csapat tavaly a durbani világjátékokon az országok pontversenyében a negyedik helyen végzett, 38 arany-, 19 ezüst- és 26 bronzérmet szerezve. A dél-afrikai és az idén januárban rendezett téli világversenyre összesen még 31 millió forintos támogatást kaptunk az államtól, idén csupán alig több mint tízmillióra lenne szükségünk, hogy ott lehessünk Krakkóban.

Berente Judit elmondta, az állami támogatással a sporttörvény két évvel ezelőtti módosításáig nem volt komoly probléma. „Korábban a köztestületként működő Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége végezte el az állami támogatási keret szétosztását. Átlátható, világos feltételek mentén kaptak pénzt az egyes szakszövetségek, külön keret volt a nemzetközi versenyek és a világversenyek támogatására. Minden megváltozott, amint a köztestületeket feloszlatták, és mindenkit betereltek a MOB szárnyai alá. Azóta a MOB fogyatékosok sportjáért felelős tagozatának tagjaként minden évben külön harcot kell vívnunk azért, hogy az Európa-bajnokságra és a világversenyeken való részvételre támogatást kapjunk. Idén vesztésre állunk” – tette hozzá.

 

Pedig a szervátültetett sportolók saját maguk is komoly anyagi áldozatot vállalnak abban a reményben, hogy kijuthatnak Krakkóba: ők fizetnék az utazást, a biztosítást, a formaruhát. A tízmillió forintos támogatást az úgynevezett regisztráció költségeire kérik – ebből fedeznék a nevezési díjat, a szállást és az ellátást. Az állami segítséggel 12 sportágban 50 sportoló állhatna rajthoz, komoly éremesélyekkel, akiket tízfős – edzőkből, orvosból, gyúróból és csapatvezetőből álló – team kísérne. A magyar kvalifikációs rendszer az egyik legszigorúbb, így aki egyáltalán felöltheti magára a címeres mezt, automatikusan a világ élvonalához tartozik.

Érmes magyarok a tavalyi dél-afrikai durbani világjátékokon
Érmes magyarok a tavalyi dél-afrikai durbani világjátékokon

– Nemrég a sportért felelős államtitkár, Simicskó István azt nyilatkozta: öntik a pénzt a sportba. Azt mi is látjuk, hogy milliárdok jutnak stadionépítésekre, fociklubok támogatására, ám ennek fényében még inkább érthetetlen, hogy egy nemzeti csapat kiutaztatásának tízmillió forintos költsége miért okoz problémát a kormánynak – fogalmazott Berente Judit. Az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkárságának feltett kérdéseinkre Kiss Norbert helyettes államtitkár válaszolt. Mint írta, 2014-ben a központi költségvetés – a MOB-on keresztül – a fogyatékosok sportjának támogatására elkülönített forrásból 20,1 millió forintot biztosít az MSZSZ és tagszervezetei számára.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB az eredetileg a szocsi paralimpiai részvételre megszavazott több mint húszmillió forintos támogatás maradékát, 7,7 millió forintot – miután nem utazott ki magyar versenyző – más, a fogyatékosok sportjának területét érintő nemzetközi versenyeztetés támogatására javasolja fordítani. Hozzátette, „ennek az összegnek a jelentős részét” a transzplantáltak számára ajánlották fel. A jelentős összeg valójában alig több mint kétmillió forintot jelent. A MOB „fogyatékos tagozatának” legutóbbi ülésén ugyanis Deutsch Tamás tagozatelnök (fideszes EP-képviselő) bejelentette, hogy a szocsi téli paralimpiára félretett, de fel nem használt pénzt a szervátültetettek és a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség között osztják fel.

– Egyezkedésre nem volt lehetőség, Deutsch Tamás közölte, hogy 70:30 arányban osztják szét az összeget, így a transzplantált sportolóknak a támogatás kevesebb mint egyharmada jutna. Amikor rákérdeztünk, hogy miért határoztak így, az elnök azt válaszolta: szakmai döntés született. Az MSZSZ ezt elfogadhatatlannak és megalázónak tartotta, emiatt lemondtunk az alamizsnának szánt adományról – közölte Berente Judit.

Mindez azt jelenti, hogy a 7,7 millió forintos támogatás teljes egészében a Magyar Speciális Olimpiai Szövetségnek jutott. Lengyel Lajos, az értelmileg sérült sportolókat tömörítő szervezet elnöke kérdésünkre elmondta, ezzel az ő problémáik sem oldódtak még meg, mivel az idei antwerpeni Európa Játékokon csak akkor tudnak részt venni, ha sikerül összeszedniük 20 millió forintot, azaz még 13 millió forint hiányzik a büdzséből.

Kiss Norbert helyettes államtitkár egyébként azt is közölte, hogy „a Magyar Szervátültetettek Szövetsége nem fordult kérelemmel a krakkói Európa-bajnokságon történő részvétel támogatása céljából” az államtitkársághoz. Berente Judit ezzel kapcsolatban elmondta: az MSZSZ vezetősége írásos értesítőt kapott a tárcától, hogy miután a téli paralimpia maradék pénzéről a szövetség lemondott, így sem a MOB-tól, sem az Emmitől nem kapnak támogatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.