Kétharmados többség a paksi bővítés ellen

Magyarország megújulna: a paksi bővítés a többség szerint veszélyes, függőséget okoz és növeli az államadósságot, a megkérdezettek túlnyomó része inkább "tiszta" energiaforrásokat preferálna.

A megkérdezettek 60 százaléka nem ért egyet azzal, hogy orosz állami vállalat orosz hitelből bővíti a paksi atomerőművet - derül ki a Medián tavaly decemberben végzett, Putyin budapesti látogatása előtt egy nappal nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Elsöprő többségben a bővítés-ellenesek
Elsöprő többségben a bővítés-ellenesek
Medián

A Greenpeace környezetvédő szervezet megbízásából, 1200 ember megkérdezésével végzett országos reprezentatív felmérés szerint ennél is nagyobb többség (a magyarok 66 százaléka) elsősorban megújuló (nap-, szél-, víz- és geotermikus) energiaforrásokat választana, ha eldönthetné, hogy Magyarország milyen energiaforrásokat részesítsen előnyben. A megkérdezettek 16 százaléka szavazna a fosszilis forrásokra, azaz a kőolajra, a szénre és a földgázra, míg az atomenergiát mindössze 15 százalék választaná.

A Medián kutatói arra is rákérdeztek, hogy a magyarok mit tartanak a paksi bővítés elleni legfontosabb érvnek. A többség (31 százalék) a veszélyességét jelölte meg, 23 százalék pedig az Oroszországtól való függőséget, illetve 16 százalék az államadósság növekedését. A legkevesebben a "drága energiaforrás" érvet választották. Szintén közel kétharmados többségben vannak azok, akik szerint a paksi bővítés nélkül nem kerülne veszélybe az ország energiaellátása, ettől csak a megkérdezettek 30 százaléka tart.

Magyarország megújulna
Magyarország megújulna
Medián

A felmérés során arra is kíváncsiak voltak, hogy a felsoroltak közül mi segítené leginkább a megújuló energiaforrásoka hazai elterjedését. A többség több állami támogatást, versenyképes árakat és rugalmas országos energiarendszert szeretne, a politikai támogatást és az egyszerűbb engedélyezést kevésbé tartják fontos szempontnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.