Kétes értékű politikusdiplomák

Számos közéleti szereplő szerzett kétes értékű, ám az önéletrajz fényezésére megfelelőnek látszó külföldi diplomát vagy megtévesztésre alkalmas „tudományos” címet – írja a Hvg.hu.

A Professzorok Vezetőképző Központja Kft. által működtetett, felnőttképzésben akkreditált Econovum Akadémiát engedély nélküli felsőoktatási tevékenység miatt 2011 márciusában eltiltotta bizonyos kifejezések (például a „Felnőttképzésben PhD-képesítés”) használatától Réthelyi Miklós akkori nemzetierőforrás-miniszter – olvasható a Hvg.hu-n.

A Newport-diploma és az Econovum-PhD azonban meglehetősen népszerű volt a közéleti szereplők körében. Nem a múlt héten a Jobbik által kérdőre vont Bánki Erik (Fidesz) parlamenti képviselő az egyetlen, akinek fejfájást okoztak az efféle papírok. Az államfővé választott Áder János helyére az Európai Parlamentbe kiküldött Bánki egyébként visszautasította, hogy diplomát hazudott volna magának, önéletrajzi elírásra hivatkozott (amit gyorsan javítottak), s arra, hogy felsőfokú közgazdász-képesítése valóban van. Mint fejtegette, econovumos felnőttképzése nem szakdolgozattal, hanem záródolgozattal fejeződött be, melyre ötöst kapott, s azt a megjegyzést, hogy a turizmusbankról szóló anyag kidolgozottsága „PhD-szintű”.

A politikai szerepvállaláshoz, ideértve a parlamenti képviselőséget is, nem kell felsőfokú végzettség. Ennek ellenére a képviselőházi tagok túlnyomó többsége, 80-90 százaléka a rendszerváltás óta hagyományosan diplomás, jó részük doktor is. 

Az önéletrajzok fényezésére a jelek szerint nagy a hajlandóság. Lázár Mózes vezérigazgató, 1998–2006 közötti fideszes képviselő neve mellett például a Newportra utalva ott virít az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. honlapján, hogy „felnőttképzésben akkreditált PhD, N.I.U.”. De a sajtó – például az ÉS – foglalkozott már a számvevőszéki főigazgató és egykori, 1990–1994 közötti MDF-képviselő Becker Pál vagy éppen a volt SZDSZ-elnök Retkes Attila Newport-diplomájával, ahogy azzal is, hogy Szabó Zsolt (Fidesz) és Tóth József (MSZP) ugyancsak volt „Econovum-hallgató”. Az utóbbinál egyébként ez a 2010-es „MBA” most is szerepel az államilag elismert iskolai végzettségek között az országgyűlési honlapon, míg Szabónál ez a rovat üres, ám 2010. májusi parlamenti önéletrajzában így ír: „2002-ben Ph.D. fokozatot szerzett a Newport University-n.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.