galéria megtekintése

Két új csatornát indít az MTVA

Két új tévécsatornát, egy kulturális és egy oktatási tematikájút indít a közeljövőben az állami média. Az alighanem M5 és M6 elnevezésű adók elindítását és fenntartását annak köszönhetően tudják finanszírozni, hogy az állam nemrégiben átvállalta az állami média több mint 47 milliárd forintos hiteltartozását, s ezáltal évi 9 milliárd forinttal több marad tartalom-előállításra.

Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója a napokban tárgyalt a szakszervezetekkel első körben a jövő évi bérek alakulásáról. Ezen a megbeszélésen hangzott el Vaszily Miklós részéről az, hogy kötelezettség terheli az MTVA-t, hogy két további csatornát, egy kulturálist és egy oktatásit indítson a közeljövőben. A „kötelezettség” nyilvánvalóan abból adódik, hogy idén júliustól az első programhelyekre kerültek a köztelevízió csatornái a digitálistévé-szolgáltatásoknál, és a törvény alapján hat „közcsatornát” kötelező a digitális csomagokban terjeszteni.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Az MTVA idei több mint 80 milliárd forintos költségvetését nagyon megterhelte az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítása. A két új adó 2015-ös büdzséje 10 milliárdra, 2016-os, teljes évi fenntartása pedig 14-15 milliárd forintra rúghat. Az eddig nyilvánosságot látott elképzelések között korábban az szerepelt, hogy az M5 egy budapesti regionális csatorna lett volna. Az állami média azonban az elmúlt években jórészt felszámolta a vidéki regionális stúdióit és műsorait, emiatt nagyon visszás lenne budapesti regionális adást sugározni.

 

A kulturális csatorna létrehozását Ókovács Szilveszter még a Duna TV vezérigazgatójaként (2010-2011) szorgalmazta, az Operaház mostani főigazgatójának tervei közt szerepelt egy Mezzo-Arte-féle, „DunArt" nevű művészeti csatorna elindítása. Ám az elmúlt években az MTVA kulturális szerkesztőségéből sokakat elbocsátottak, köztük az év elején például Serfőző Krisztát és Mohácsi Szilviát. Majd a kulturális műsorok egy részét, például Kult.hu-t és az Aranymetszést külső produkciós irodáktól rendelték meg, a műsorvezetők: Serfőző Kriszta és Mohácsi Szilvia.

A külsős megrendelés lehet a gyakorlat az új tematikus csatorna esetében is. A Vaszily Miklós által említett másik, oktatási tematikájú csatorna előkészítéséről tévés forrásaink is alig tudnak valamit, egyikük annyit mondott, hogy szerinte a Spektrum vagy a National Geographic mintájára tudományos, ismeretterjesztő csatorna kialakításának van esélye.

Lapunk megkereste az MTVA kommunikációs osztályát, s arról érdeklődtünk, mikor akarják indítani az M5 és az M6 csatornát, milyen műsort fognak sugározni ezeken, s a tervek szerint mennyibe kerül a csatornák éves fenntartása. Kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy

„a közmédia a fejlesztéseit a jövőben is először saját felületein kívánja kommunikálni”.

A két új csatorna elindítását és fenntartását az MTVA nyilvánvalóan úgy tudja finanszírozni, hogy az állam nemrégiben átvállalta a médiaszolgáltatási alap több mint 47 milliárd forintos hiteltartozását. Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára korábban azt mondta, hogy a hitelátvállalás után az MTVA nagyságrendileg évi kilencmilliárd forinttal fordíthat többet tartalom-előállításra.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az állami média csatornáinak nézettsége messze elmarad az RTL Klub és a TV2 számaitól. A nemzeti főadón, a Duna TV-n például a Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek! és egyes bevezetett filmsorozatok tudnak tartósan félmillió fölötti nézőszámot produkálni. Az M1 fél nyolcas Híradójára szerdán 161 ezren voltak kíváncsiak, miközben az RTL Klub Híradójára és a TV2 Tényekjére közel 800 ezren. Az M4 Sport a labdarúgó-mérkőzések és a Forma–1-es futamok közvetítésekor tud kiemelkedő nézettséget hozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.