Két sör vetett véget a védelmi szolgálat főigazgató-helyettese karrierjének

Két sört ivott egy baráti vacsorán a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgató-helyettese. Ez az állásába és a karrierjébe került. Alig két órával a vacsora után ugyanis, mint később lapunknak is elismerte, meghozta élete legrosszabb döntését: autóba ült.
Lemondott Zsombok György dandártábornok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) főigazgató-helyettese, az NVSZ Polgári Titkosszolgálatok Védelmi Szolgálata Igazgatóság igazgatója. Lemondását Pintér Sándor belügyminiszter elfogadta.

Az eset ugyan már több mint egy hónapja megtörtént, Zsombok lemondását azonban hivatalosan mindeddig nem hozták nyilvánosságra.

– Nincs semmi titkolnivalónk az ügyben – győzködött a tárca egyik illetékese, határozottan tagadva, hogy el akarták volna hallgatni az ügyet, mert a tábornok lemondásának az oka a védelmi szolgálat és a tárca számára egyaránt kínos.

Zsombok György ugyanis azért mondott le vezetői megbízásairól, mert augusztus elsején ittas vezetésen érték tetten a III. kerületi kapitányság járőrei. Egy rutinszerű közlekedési ellenőrzésen megszondáztatták, a szervezetében 0,17 ezrelék légalkoholszintet mért a műszer. Ez még a szabálysértési értékhatár alatt van. A járőrök a maguk részéről 100 ezer forint közigazgatási bírsággal le is zárták volna az ügyet. Csakhogy kiderült, hogy a szabálysértő a védelmi szolgálat második embere, amit jelenteniük kellett.

A titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazására is jogosult NVSZ munkatársai törvényi felhatalmazás alapján szabálysértéseket és kisebb bűncselekményeket is elkövethetnek annak érdekében, hogy lebuktathassák a korrupt, a kötelességüket nem, vagy törvénysértő módon tejesítő rendvédelmi dolgozókat, a polgári titkosszolgálatok és a közigazgatás munkatársait. A Cég fennállása óta több száz törvénysértő rendőrt, büntetés-végrehajtási dolgozót és közigazgatásban dolgozót ért tetten kisebb-nagyobb törvénysértéseken. A leleplezettek többségének az állásába került a lebukás.

„Vannak jóakarói a szférában az NVSZ munkatársainak”, ismerte el egyik belügyi forrásunk, miközben cáfolta azokat a rendőrégi körökben terjedő történeteket, amelyek szerint Zsombok Bács-Kiskun megyében bukott meg, és a vele szemben intézkedő rendőrök elő is állították, mivel nem volt hajlandó megfújni a szondát.

Sikerült elérnünk telefonon Zsombok Györgyöt, aki elmondta: augusztus elsején, péntek este egy baráti társasággal hekket evett és sört ivott a Római-parton.

– Két sört ittam, kétszer négy decit – mondta –, majd közel két órával később meghoztam életem legrosszabb döntését. Kocsiba ültem. Meg voltam győződve arról, hogy a szervezetem már feldolgozta azt a két sört, és hogy semmi gond nem lesz, ha esetleg kollégákkal találkozom.

Kikanyarodott a Nánási útról a Szentendrei út felé, és azonnal „lemeszelték”.

– Közölték, hogy közlekedésbiztonsági akció van, amelynek keretében az ittas vezetők kiszűrése az első számú cél. Megkérdezték, hajlandó vagyok-e megfújni a szondát, természetesen hajlandó voltam. A szonda elszíneződött Majd hoztak egy speciális műszert, légalkohol-mérőt, és azzal is ellenőriztek; 0,17 ezreléket mutatott. A rendőr közölte, hogy ez 100 ezer forintba fog kerülni, át is adta a közigazgatási bírságról szóló csekket.

Zsombok szavai szerint a rendőrök korrektül, rutinszerűen intézkedtek. Azt, hogy a védelmi szolgálat második emberét bírságolták meg, csak az adatai felvételekor „vették észre”. Közölték, hogy ezt nekik jelenteniük kell.

– Természetesen én is jelentettem az esetet a főigazgatómnak, majd felajánlottam a lemondásomat a miniszter úrnak, amit ő elfogadott. Két sörrel tönkretettem a szakmai pályafutásomat, de legalábbis a rendőri karrieremnek véget vetett. Volt, aki azt mondta, nem kellett volna felajánlani a lemondásomat, de abban a pozícióban, amit betöltöttem, magam sem tartottam volna elképzelhetőnek, hogy hivatalban maradjak az eset után. Hülyeséget csináltam, vállalnom kellett a következményeket.

A hogyan továbbról Zsombok még nem nyilatkozott. Lapunk úgy tudja, a Belügyminisztériumban a közfoglalkoztatásban kap majd feladatot.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.