Két óráig nem ment a mentő a vérző fejű XIII. kerületi nőhöz

Az asszony, H. Andrea síbalesetben eltörte a combcsontját. A lábadozás idején épp a lakásában mankózott, amikor elesett és beverte a fejét. Az ütéstől elvesztette eszméletét, a homloka erősen vérzett. A baleset idején a lakásban csak a nyolcéves lánya volt, aki telefonon azonnal hívta a nagymamát, a nagymama meg a mentőket.
Az idős asszony aggódott, hogy később ér a lánya lakására, mint a mentők, ám mint kiderült, erre kevés sansza volt. Amikor odaért a XIII. kerületi lakásba, a lánya még mindig a földön feküdt, a feje erősen vérzett. A látvány önmagában kétségbeejtő volt, megint a telefon után nyúlt, de hiába sürgette többször is a mentőket, az autó csak nem érkezett meg. A vonal túlsó végéről türelemre intették a jajveszékelő, kétségbeesett nagymamát, és azt ajánlották, szorítson a sebre törülközőt. Ám ez nem segített. H. Andreát a combcsonttörése miatt ugyanis véralvadásgátlóval kezelték, így a fejsebéből csillapíthatatlanul ömlött a vér.
Az elmúlt hónapokban számos intézkedést tettek a főváros és környéke mentőellátásának megerősítésére
Az elmúlt hónapokban számos intézkedést tettek a főváros és környéke mentőellátásának megerősítésére (Képünk illusztáció)
Teknős Miklós / Népszabadság

Végül a hívástól számított két óra múlva, este nyolckor ért oda az autó. Az asszonyt sokkos állapotba vitték a Honvéd Kórházba, ahol összevarrták a sebét, csillapították a vérzést, s néhány napig benn is tartották. Lapunknak H. Andrea az eset után azt mondta, a mentősök fölrótták, hogy a nagymama nem tájékoztatta a diszpécsert arról, hogy véralvadásgátlót kap a sérült lánya. Hozzátette, panaszt tettek, de még nem kaptak választ a bejelentésükre.

Az Országos Mentőszolgálat Kommunikációs vezetője, Győrfi Pál H. Andrea történetével kapcsolatban lapunknak azt mondta, még vizsgálják, hogy a konkrét ügyben mi történt. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt hónapokban számos intézkedést tettek a főváros és környéke mentőellátásának megerősítésére. A mentésirányítást átszervezték, a mentésirányítókat rendkívüli továbbképzésben részesítették, mentőerőket csoportosítottak át, illetve megnövelték a budapesti mentőegységek számát, a régi, elhasználódott mentőautók helyett újakat állítottak szolgálatba a budai, a váci, a nagykátai, a budaörsi, a szigetszentmiklósi, az érdi, a pesterzsébeti, a Markó utcai mentőállomáson. A mentési tevékenység ellenőrzését is fokozták, a mentőegységek bevetéseit a mentésirányítókon, mentésvezetőn felül „supervisor" is felügyeli. Mint mondta: „A terület mentőellátását a közeljövőben tovább erősítjük annak érdekében, hogy minden rászorulóhoz a lehető legrövidebb időn belül érkezhessen a szakszerű segítség."

A sajtó az elmúlt fél évben több olyan esetről is beszámolt, amikor csak hosszú idő múlva ért ki a mentő a sürgős ellátásra szorulókhoz. Júliusban egy bajba jutott férfi másfél órát, december elején egy agyvérzésgyanús asszony 68 percet várt a mentőre. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az eset után megbízottat jelölt ki a gördülékeny ellátás garantálására.

December közepén Szolnokon sikerült a mentőállomástól 10 percnyi távolságra lévő baleseti helyszínre 32 percig kiérni. Azon a hajnalon egymás után három gázolás is történt ugyanazon az útvonalon. Az útnak indult segítség mindig a hozzá legközelebb lévő sérültet látta el, így oda ért legkésőbb, ahová elsőként hívták. Ebben az esetben az OMSZ belső vizsgálata nem talált hibát vagy mulasztást. A főigazgató akkor lapunknak úgy nyilatkozott: zavartalanul és biztonságosan működik a szolgálat, még akkor is, ha nem tudnak minden esetben olyan gyorsan a helyszínre érni, mint szeretnének.

Az ezt követő eset karácsony előtt egy nappal a Jászai Mari téren történt: egy összeesett férfihoz több mint 38 percig nem érkezett meg az autó. A beteg meghalt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.