Két kiadó könyveit könnyebb kiszállítani

A tankönyvek kiszállítása idén gördülékenyebben folyik, mint tavaly. Nem véletlenül: ezúttal már csak két kiadó tankönyveit szállítják. A fizetés azonban sok helyütt nehézséget okoz a szülőknek.
Megérkeztek a csomagok. Hétfőig ki is kellene osztani
Megérkeztek a csomagok. Hétfőig ki is kellene osztani
Vajda János / MTI

Lesznek biankó csekkek az iskolákban, de a legkényelmesebben a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) központjaiban lehet befizetni a tankönyvek ellenértékét azoknak a szülőknek, akik valamilyen okból kifolyólag nem kaptak csekket, vagy elveszítették azt. Ezt a cég ügyfélszolgálati munkatársától tudtuk meg. Kello-pontok minden megyeszékhelyen vannak. Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke is azt tapasztalja, hogy a Kello a központi irodák felkeresését propagálja a szülőknek. Csakhogy – főleg vidéken – az utazási költségek miatt ez komoly anyagi veszteséggel jár. Szakmári Klára azt mondja, hogy a biankó csekken kívül a Kello központi honlapján keresztül a tankönyves tanárok elvileg nyomtathatnának csekket. Az iskolai visszajelzésekből arra lehet következtetni, hogy ez a művelet sem megy zökkenőmentesen, egyes feltételezések szerint a PDF-fájllal akadnak gondok.

Mendrey László szerint a Kello meg fogja oldani, hogy a szülők fizethessenek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondja, egyenlőre nem igazolódtak be a tankönyvkiszállítással kapcsolatos félelmek. – Túlnyomórészt az iskolában vannak a könyvek, és ez így a természetes. A gond nem a kiszállítással van, hanem a tankönyvek tartalmával. Tiltakozni kellene például az ötödikes kísérleti történelemtankönyv miatt. A tananyag mennyisége befogadhatatlan egy 11 éves gyerek számára. Az őskortól eljut egészen az Árpád-ház kihalásáig, ami egy rendkívül bonyolult folyamat. A töménytelen mennyiségű ismeretanyag nem fogja meghozni a gyerek kedvét a tanuláshoz, csökkenti a motivációját – osztja meg aggodalmait. Példának hozza fel az egyik fejezetcímet is. – „Hiszek az úrban” – szól a lecke címe, ami egy egyházi iskolában természetes, de egy államiban nonszensz – fogalmaz, hozzátéve, a PDSZ összegyűjti a kísérleti tankönyvekkel kapcsolatos véleményeket a pedagógusoktól, és eljuttatja a minisztérium illetékes háttérintézményéhez.

A sokszínű tankönyvpiac felszámolásának egyik szomorú epizódja, hogy a Történelemtanárok Egylete (TTE) lekapcsolja az általa létrehozott Tankönyvbázis nevű internetes oldalt. Miklósi László, a TTE elnöke azt mondja, a rendszerváltozáskor sokan azt hitték, a fiókok mélyén vannak kiváló tankönyvkéziratok, csak ki kell adni azokat. Nem így történt. Öt-hat évnek el kellett telnie, mire igazán jó kiadványok jelentek meg. – Azt is hittem, hogy a jó könyv utat talál magának. Aztán azt is láttuk, hogy ez nem így van. Egyes kiadók PR-munkája, agresszív manőverei, illetve a tanárok tájékozatlansága akadályozta a jó könyvek terjedését – fogalmaz Miklósi, utalva arra, miért is hozták létre a Tankönyvbázis nevű oldalt. – Ezen az oldalon lehetővé vált, hogy tanár és diák véleményezze a kiadványokat. Azzal, hogy felszámolták a tankönyvpiacot, és rendkívüli mértékben szűkítették az állami iskolákban tanító tanárok tankönyvválasztási jogát, nincs értelme ezt az oldalt működtetni – összegzi, hozzátéve, az oldal lekapcsolásának dátuma jelképes, az új tanév első napja. Megjegyzi: a kormány a szocialista rendszert is tromfolja. A rendszerváltás előtt ugyanis létezett tankönyvkiadó, ez volt az Állami Tankönyvkiadó. Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma azon dolgozik, hogy a tavasszal nyolcmilliárd forintért megvásárolt két kiadót (Apáczai Kiadó, Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó) költségvetési szervvé alakítsa, és betagolja az OFI alá. Azaz, egy minisztériumi apparátus alá kerül a tankönyvkiadás, ami még a szocializmusban működtetett rendszerhez képest is visszalépés. A kiadók munkatársai a napokban kapják meg új munkaszerződéseiket, ugyanis ők innentől kezdve közalkalmazottak lesznek, ami a zömüknél jelentős fizetéscsökkenéssel jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.