galéria megtekintése

Érdi babagázolás: „Az ítélet enyhébb a szükségesnél”

8 komment


Rab László
NOL

Tagadja bűnösségét a 65 éves H.-né T. Cecília, aki Érden 2012 nyarán a babakocsiban fekvő három hónapos ikerpár halálát okozta. A nyugdíjas könyvelőt az elsőfokú bíróság 2 és fél év fogházbüntetésre ítélte, melynek felét le kell töltenie. A másodfokú büntetőtanács szerdán nyilvános ülést tartott a Budapest Környéki Törvényszéken, ahol Stubeczky Sarolta, a közlekedési ügyek specialistája a gázolót és ügyvédjét, illetve az ügyészt és a gyermekeiket elvesztő szülők képviselőjét hallgatta meg.

- A rendőrtiszt azt javasolta - mondta kérdésekre válaszolva a vádlott -, hogy próbáljam meg feldolgozni a történteket, de nem megy. Azóta nem tudok aludni, hajnalban kelek, olvasok. Ha csönget a postás, megrémülök attól, hogy milyen levelet kapok a bíróságtól. Annyira fáj, hogy nem tudtam elhárítani a tragédiát, nem tudom, hogy kerültek oda az autóm elé.

A vádlott emlékezett rá, hogy a végzetes nyári estén neonzöld színű, térdig érő sztreccsnadrágban volt, tornából ment hazafelé. A per során végig azt hangsúlyozta, elvakította a lenyugvó nap fénye, a babakocsit vagy kitolták elé, vagy kigurult. - Nem tudok mást mondani - felelte most egy nagy sóhajtást követően a bírónőnek.

A halálos baleset 2012. június 18-án este 20 óra 19-kor történt. A rendkívül rossz állapotú járdák miatt a szülők az úton szabályosan, a menetiránnyal szemben tolták a babákat, akikre sokáig, öt évig vártak, a gyerekek aludtak a babakocsiban. Zajlott a futball Európa-bajnokság, két meccs között indultak sétálni.

 

H.-né T. Cecília nem haladt gyorsan, a vizsgálatok szerint negyvennel közlekedett. Egy bukkanón ment fölfelé, a nap a szemébe világított. Nem lassított kellőképpen. A szakértő megállapítása szerint 8-12 másodpercig ment úgy, hogy nem látott rendesen. Csak a csattanásra állt meg, a két kisbaba az ütközés következtében halt meg. Egyikük azonnal, másikuk a kórházba szállítása után vesztette életét. Mindketten kiestek a kocsiból az út szélére.

Czencz-Simon Edina főügyészségi ügyész azt hangsúlyozta, hogy a vádlott nem tanúsított megbánást, felelősségét nem ismerte el, és ha úgy is lett volna, ahogy állítja (kitolták elé a kocsit),

akkor is észlelnie kellett volna, hogy ott a babakocsi.

Az ügyész szerint nem helytálló a védelem felmentésre irányuló indítványa.

A család jogi képviselője, Kozma Tamás szóvá tette a védelemnek a szülők felelősségére vonatkozó állításait, köztük azt, hogy a gyerekek nem voltak a babakocsiban bekötve.

- Ezek a szerencsétlen kisbabák mózeskosárban feküdtek, még nem ültek, hogy be lehetett volna kötni őket. Halálukat az ütközés okozta, koponyasérüléseik voltak. A vádlott továbbra sem látja be tettének súlyát, nem tud megbirkózni azzal, hogy mit tett, egy feltételezés mögé próbál bújni, miközben 8-12 másodpercig közlekedett úgy, hogy nem látta az utat. Könnyelmű volt, és azt remélte, nem lesz ott senki. Ez tudatos gondatlanság. Az ítélet enyhébb a szükségesnél.

Dunai József ügyvéd - aki az elsőfokú eljárás megismétlését indítványozta - egyoldalúnak tartja az elsőfokú ítéletet, amelyet rendőri hanyagság is befolyásolt (a babakocsit bedobták a bokorba, a gázoló autót félreállították), emellett a meghallgatásokat is felületesnek találta.

- Védencem nem látott semmit - mondta az ügyvéd -,

miért tanúsított volna megbánást, ha úgy gondolja, hogy a bűncselekményt nem követte el?

A tragédia ezzel együtt megviselte, nem tudja jóvátenni, ez a cselekmény egyszer bevégeztetett, élete kisiklott, jelenleg is nyugtatókon él.

Stubeczky Sarolta - aki nemrég Eva Rezesova ügyében hozott szigorú ítéletet - a tényállás teljes megalapozottsága érdekében újabb tárgyalást rendelt el. Az érdi gázoló ügye két tanú meghallgatásával folytatódik májusban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.