Két hetet adott az Európai Bizottság az Orbán-kormánynak

Az Európai Bizottság kedden levelet küldött a hazánk brüsszeli állandó képviseletének élén álló Várhelyi Olivérnek. A lapunk birtokába jutott dokumentum a szeptember 15-én életbe lépett, az illegális határátlépéssel kapcsolatos jogszabályváltozásokat kifogásolja.
Az Európai Bizottság bevándorlásért és belügyekért felelős igazgatója, Matthias Ruete és Paraskevi Michou igazságügyi főigazgató által szignált dokumentum a többi között a menedékkérelmi eljárással kapcsolatos uniós direktívának ellentmondó magyarországi intézkedéseket kifogásolja.

Mint írják, aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországra érkező migránsok nem kapnak írásban az anyanyelvükre vagy az általuk ismert más nyelvre lefordított tájékoztatást arról, hogy mi vár rájuk, hogyan zajlik a menekültügyi eljárás, és az em­beri ­jogi szervezetek sem siethetnek segítségükre, hiszen munkatársaik nem léphetnek be a tranzitzónák terü­letére.

Gondjaik vannak a határzár átlépésének büntetőjogi szankcionálásával, valamint azzal is, hogy Magyarországon nem biztosítják a menedékkérők számára a cselekményükkel arányos bánásmódot és alapvető emberi jogaikat.

A levélben többször kiemelik, hogy a migránsok nem kapnak az anyanyelvükre vagy az általuk ismert más nyelvre lefordított írásos tájékoztatást arról, hogy mivel vádolják őket, az eljárásnak milyen jogi következményei lehetnek, s ugyanez igaz a legtöbbször a kitiltást elrendelő ítéletre is. A bizott­sági levél szintén problémásnak tartja a statáriális gyorsasággal lefolytatott eljárásokat, valamint azt, hogy a felülvizsgálati eljárás esetén nem lehet új tényekre vagy új bizonyítékokra hivatkozni.

A dokumentum kiemelten foglalkozik a gyerekekkel, ­kifogásolja a rájuk vonatkozó különleges szabályok hiányát. A bizottság illetékesei részletes beszámolót várnak el egyebek mellett azzal kapcsolatban is, hogy miként érvényesülnek a menekült gyermekek jogai, milyen körülmények fogadják őket, és mi vár rájuk Magyarországon. A szeptember 16-án Röszkén történt összecsapással kapcsolatban is tájékoztatást szeretnének, mint ahogyan a hadsereg esetleges bevetésével összefüggő kérdéseik is vannak. A kormánynak két hete van arra, hogy választ adjon a felvetésekre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.