Így folytatódott Hunvaldék pere

Első alkalommal tárgyalta a Hunvald-ügyet harmadfokon a Kúria, és minden érdekelt tette a dolgát: az ügyész szigorúbb, a védelem enyhébb büntetést kért. Július 1-jén kiderül, melyik fél érveit fogadta el a bíróság.

Az ügyész újabb vádpontokban indítványozta Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester, Gál György volt szabad demokrata erzsébetvárosi önkormányzati politikus és további négy terhelt elmarasztalását, míg a védelem egyes részcselekmények esetében a vádlottak felmentését kezdeményezte a Kúrián kedden indult harmadfokú eljárásban.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A vádirat szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali ideje alatt, 2003 és 2009 között százmilliós ingatlanpanamák voltak, emellett több tízmilliós kárt okoztak fiktív tanácsadói szerződésekkel, szabálytalanul utaltak ki önkormányzati bérlakásokat, s néhány százezer forintos veszteség származott hivatali mobiltelefon jogosulatlan használata miatt is.

A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában első fokon Gált nyolc és fél év, míg Hunvaldot másfél év szabadságvesztéssel sújtotta. Emellett Gált az általa átvett kenőpénz összegének megfelelő, 366 millió forintos vagyonelkobzásra és több mint 230 milliós kártérítés megfizetésére kötelezték, míg Hunvaldnak 21 milliót kell lerónia.

A verdikt szerint a volt polgármester nem tudott a vesztegetési ügyekről, így őt csak kisebb bűncselekmények miatt marasztalták el. Ő egyébként csaknem három esztendőn át előzetes letartóztatásban volt, tehát többet ült, mint amennyit kapott.

A fellebbezések miatt az ügy a Szegedi Ítélőtáblára került, s bár a büntetéseken másodfokon nem változtattak, egyes részcselekményeket másként ítéltek meg, így a vádlottak egy része ismét jogorvoslati kérelemmel élhetett.

Forrásaink szerint abban senki nem reménykedik, hogy harmadfokon alapvetően más ítélet születik. Azt viszont nem zárják ki, hogy Hunvald büntetését súlyosbítják – ami azért sem kizárt, mert a büntetőtanácsnak az a bíró is tagja, aki korábban az egykori polgármester fogva tartásáról döntött –, és közelítik az előzetesben töltött időhöz, mert akkor kevesebb kártérítést kell majd fizetni neki.

A Kúria az ügyben még két tárgyalást tart, és várhatóan július 1-jén ítéletet hirdet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.