Két és félszer annyi gyanús magyart találtak

Három éve a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság és az Állami Számvevőszék elnöke „nemcsak Magyarországon, a világon is példa nélküli", mondhatni unortodox korrupció-ellenes megállapodást kötött, bár külön-külön is törvényekben előírt kötelességük lenne, kötelezettséget vállaltak az általuk vezetett szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupció-ellenes eszköztáraik fejlesztésére.
Az „összefogáshoz" később csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal, az Igazságügyi- és a Belügyminisztérium is. Csütörtökön a Budapestre akkreditált diplomaták előtt együtt számoltak be vélt-valós eredményeikről. Az eseményen jelen volt André Goodfriend amerikai ügyvivő is, aki a tájékoztatók után váltott pár szót Polt Péter legfőbb ügyésszel és Pintér Sándor belügyminiszterrel.
A kitiltási ügyben amerikai részről magyar állami korrupciót emlegető Goodfriend és Pintér a konferencián. Unortodoxia itt is
A kitiltási ügyben amerikai részről magyar állami korrupciót emlegető Goodfriend és Pintér a konferencián. Unortodoxia itt is
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az együttműködő állami szervek tíz-tíz perces előadásai meglehetősen szép képet festettek Magyarország korrupciós helyzetéről. A kormány zéró toleranciát hirdetett mindennemű korrupciós cselekménnyel szemben – hangoztatták –, szigorították a Btk.-t és megszigorították – a helyettes államtitkároknál alacsonyabb beosztású – köztisztviselők és a hivatásos rendőrök, tűzoltók, titkosszolgák, börtönőrök ellenőrzését. Pintér az Európa Tanács véleményét idézve azt mondta: Magyarország az az ország, ahol a legnagyobb mértékben csökkent a korrupció. A Pintér szerint elérendő cél nem más, mint hogy Európa legkevésbé korrupt országa legyünk.

Pintér a korrupciót korunk egyik kiemelkedően veszélyes társadalmi, szervezeti betegségének nevezte. Olyan alattomos jelenségnek, amely belülről bomlasztja a társadalmat, rombolja az erkölcsöt, jogtalan előnyöket biztosít, a törvények kijátszására biztat, gyengíti ezzel az állampolgári felelősségtudatot, elégedetlenséget és ellenségeskedést szít a társadalomban. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a korrupcióval gyanúsítgatás, a híresztelés is kárt tud okozni szervezetnek, államnak és egyénnek egyaránt. Vigyázni kell azzal, amit karaktergyilkosságnak nevezünk, ha a nemzetközi együttműködés keretén belül ilyen jellegű eszközöket és módszereket próbálnak felhasználni.

A korrupció visszaszorulását paradox módon a korrupciós ügyek számának növekedése jelzi. Az idén összesen 3020 emberrel szemben indult eljárás korrupciós gyanúval, míg 2013-ban egész évben 1215. A közel 50 ezer fős rendőrségnél 360 ember ellen indult korrupció gyanújával eljárás, de ebben nincsenek benne a határrendészek – tájékoztatott legfőbb ügyészként Polt Péter. A határon történt korrupció gyanújával 165 határrendész és vámos ellen nyomoztak, vagy nyomoznak még ma is. Az összességében 22 és félezer fős NAV-nál 150, a közigazgatás egyéb területein 234 ember ellen indult eljárás.

Polt a korrupció elleni közdelem egyik hatékony eszközének nevezte a Nemzeti Védelmi Szolgálat által végzett megbízhatósági vizsgálatokat. Az idén 734 hivatásosnál és közalkalmazottnál ellenőrizte a szolgálat, hogy korrupciós helyzetekben tudják-e a kötelességüket, vagy elteszik a kenőpénzt. Komoly visszatartó ereje van annak, hogy a szolgálat az érintettek által is tudottan bárkit megkísérelhet megvesztegetni. S, aki elfogadja a kenőpénzt, már veheti is a kalapját.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.