galéria megtekintése

Két családot tart el a 82 éves néni, akinek a nárciszait elvették a közteresek

56 komment


Kovács Klára

Tíz csokor nárcisz tette az internet sztárjává egy nap alatt azt az idős hölgyet, akitől egy közterület-felügyelő elvette a metróbejáratnál árult virágait. A Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelete szerint jogszerű intézkedés történt. A lefoglalás emberi oldalát viszont nem vizsgálták.

„Rákerültem az internetre, mert elvettek tőlem egy csokor virágot. Nem hiányzik az a magyar államnak” – fogad minket Julika néni a gyöngyösoroszi ház előtt. A kertben vetőmagcímkével jelölve sorakoznak a virágok – tulipán, ibolya, rózsa és nárcisz. Pont olyanok, mint amilyeneket előző nap lefoglalt egy közterület-felügyelő a Kossuth téren.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Jogosulatlan közterületei értékesítés. Indoklás: 10 csokor virág – áll a közterület-felügyelet által kiállított papírfecnin. Julika néni még elő sem vette tegnap óta.

 

„Életemben nem voltam megbüntetve. Csak tegnap. 82 év alatt először” – mondta könnyes szemmel Julika néni. Pedig az idős hölgy évek óta virágárusítással egészíti ki nyugdíját, hogy eltarthassa családját.

Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelete az állítja: az idős hölgyet előbb felszólították a metrókijárat elhagyására, majd körülbelül 10 perc múlva intézkedtek vele szemben. „Az intézkedés során mindenki normális hangnemben beszélt, panaszkodás, sírás nem hangzott el” – írják válaszul megkeresésünkre.

Julika néni viszont az eredeti internetes poszttal egybehangzóan állítja: zokogásban tört ki, és megijedt a nála két fejjel magasabb, erős testalkatú közterület-felügyelőtől. „Nem azért, mert rosszul szóltak vagy durvák voltak, nem, de megijedtem nagyon” – néz a nárciszaira.

Az idős hölgy a súlyos cukorbeteg lányának és unokájának, valamint a fél oldalára lebénult vejének segít a virágárusítással. „Hazafelé a Nagycsarnokban szoktam venni másodosztályú árut, azt hozom haza, mert nekik naponta négyszer kell enniük az inzulin miatt. Ha nem mehetek, nagy baj lesz, mert nyílik lassan minden. Nekem ez az életem. A virágok” – mutat szét a kertben.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A Közterület-felügyelet Kossuth téri ellenőre ezt nyilván nem tudta. Az ő feladata – a felügyelet közleménye szerint – a tér rongálásának megakadályozása és az illegális árusok távol tartása.

„Feltételezem, ha egy idő után elszaporodnának az illegális árusok a Kossuth téren, mert a felügyelők nem lépnek fel velük szemben, akkor pedig az lenne a probléma, és arról születne cikk a sajtóban” – zárul a felügyelőség igazgatójának, Molnár Gergelynek a levele.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Az egyéni sors nem mentség semmire. Ilyen értelemben kötelességüknek tökéletesen eleget is tettek.

Csakhogy itt nem az intézkedés jogossága a vitatott. Juli néni egy személyben testesíti meg az összes védtelen, saját magáért tenni akaró és önerőből boldoguló magyart. Egy nap alatt lett jelképe mindannak, amit a ma Magyarországában egy átlagos állampolgárnak el kell szenvednie, hogy tűrnie kell, ha elveszik a virágját és ezzel együtt az élete értelmét, még ha jogosan is. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.