Készül a hálapénz büntethetőségét kizáró jogszabály

Jogszabály-módosítással egyértelműsíthetik a hálapénz elfogadásának törvényi szabályozását – adja hírül a mno.hu portál.

A lap az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett törvénymódosítási javaslatot jelöli meg forrásként. Mint azt írják: a jövőben nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogadna el valamilyen juttatást egy pácienstől, aki ezzel elégedettségét kívánja kifejezni. A tervezetet még nem tárgyalta a kormány.

Arról pedig a Medicalonline számol be, hogy a most felszámolandó jogi bizonytalanság abból fakadt, hogy bár a munka törvénykönyve tolerálta a hálapénz (utólagos!) elfogadását, a tavaly életbe lépett új büntetőtörvénykönyvből kimaradt egy a korábban hatályos szövegben alkalmazott szűkítés, így a btk. – például egy orvos részéről  – minden előny elfogadását vesztegetésnek tekintette.

Ezt követően a szakmai szervezetek szorgalmazták a helyzet tisztázását, erre született az igazságügyi tárca mostani tervezete, ami az előny elfogadásának tiltásakor visszateszi a szövegbe „a kötelességének megszegéséért” fordulatot.

A minisztérium oldalán megjelent az egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló tervezet. Egyik pontja szerint a jövőben egyértelművé tennék: nem valósítja meg a vesztegetés elfogadásának bűncselekményét, aki utólag fogad el juttatást valakitől, aki elégedettségét kívánja kifejezni. Ugyanakkor bűncselekménynek minősülne az az eset, ha az előny elfogadása a kötelességszegés célzatával történik, vagyis az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné. A tervezetből az is kiderül, hogy a büntető törvénykönyvet számos ponton módosító javaslatot eddig nem tárgyalta a kormány.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.