Kész helyzetbe hozták Veszprémet

Független jelöltként indul a veszprémi időközi választáson Kész Zoltán, a Polgári Platform elnöke, a közelmúltbeli veszprémi civil tüntetés szónoka. Bár korábban rövid ideig a Fideszben politizált, számíthat a baloldali pártok támogatására, miután a szocialisták is hajlandók egy civil jelölt mögé állni. A Jobbikból viszont nem kér.
Kész Zoltán csütörtökön este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy elindul a februári veszprémi időközi választáson. Személyében olyan ellenjelöltje lesz Veszprémben a jobboldalnak, aki 2004-ben a Fidelitas helyi elnöke volt Navracsics Tibor felkérésére. Egy évvel később azonban már szakított is a Fidesszel, s az Egyesült Államokban ismerkedett meg több klasszikus liberális gondolkodó munkáival, a szabadpiaci közgazdászok elméleteivel.

„Most mi, választójoggal rendelkező polgárok abban a helyzetben vagyunk, hogy nem hivatkozhatunk senkire és semmire, ha valamit hagyunk elromlani, elveszni. A mi felelősségünk megállítani az arcátlan politikai korrupciót" – írja közösségi oldalán. Kész szerint ami ma Magyarországon zajlik, az egyenlő a törvényesített rablással. „Azért döntöttem így, mert nagyon mást szeretnék, mint amit a jelenlegi hatalom. Mert én polgári Magyarországot szeretnék, ők meg alattvalóit. Mert én nyugatias Magyarországot szeretnék, ők meg félázsiait. Mert én működő közszolgáltatásokat szeretnék, ők meg működő közpénz-lenyúlást. Mert én nem bírom elviselni, hogy egy tízmilliós országban négymillió ember a létminimum alatt éljen, ők pedig nyíltan mondják, hogy aki szegény, az magára vessen. Mert én tisztességes Magyarországot szeretnék, ők pedig mindenkit korrumpáló oligarchiák rendszerét. Mert én gazdagodó Veszprémet szeretnék, ahhoz pedig egy megváltozó, versenyképes Magyarországra van szükség."

Kész hangsúlyozza: független jelöltként minden olyan támogatást elfogad, amely a kétharmados hatalom megdöntésének érdekében nem indít ellene jelöltet, és szavazatával őt erősíti. A támogatás elfogadása a Jobbikra nem vonatkozik.

A civil mozgalmakból jól ismert Kész egyébként veszprémi családban született, a balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnáziumban és az Egyesült Államokban végezte a középiskoláit. Az ELTE angol szakán diplomázott, hat évig tanított hajdani iskolájában – mely az utóbbi időben igazgatói botrányairól híresült el –, a 2000-ben kezdődő tanévben pedig Fulbright-ösztöndíjjal Kaliforniá­ban amerikai történelmet oktatott amerikaiaknak. Tanított a veszprémi Pannon Egyetemen és az ELTE amerikanisztika szakán. 2006-ban fél évig Buffalóban ösztöndíjjal pedagógiát tanult.

Sok mindent kipróbált, saját vállalkozása mellett óraadóként a veszprémi Padányi Katolikus Gimnáziumban is tanított, s közben közoktatás-vezetői diplomát is szerzett. Emellett négy évig a helyi rádió sportszerkesztőjeként is dolgozott, tévézett, s öt népszerű tankönyvet társszerkesztőként jegyez. Amerikai kapcsolatait a veszprémi American Corner igazgatójaként is kamatoztatta.

2012-ben fejezte be az Atlas Lea­dership Academy iskolát, majd megalapította a Szabad Piac Alapítványt, egy évre rá pedig a Polgári Platform Egyesületet. 2013 januárjában az alapítvány antirasszista projektjével elnyerte az év „szabadság-vállalkozója" díjat Indiában. Több tucat országban ad elő, munkatársunknak elmondta, hogy a külföldieket különösen érdekli a magyar gazdaság helyzete és a szélsőjobb térnyerése.

A versenyszellem a gyakorlatban sem áll tőle távol, kézilabdázott, s most pedig törzsszurkolója a veszprémi férficsapatnak. Második feleségével él egy veszprémi családi házban. Van egy 13 éves fia az első házasságából és egy kéthetes fia a másodikból.

A közfelháborodás napja veszprémi tüntetésének szónokaként azt hangoztatta: szabad, jogi értelemben egyenlő Magyarországot szeretne, s az a szándéka, hogy a kezdődő demokratikus választások egyik kiindulópontja Veszprém legyen.

Úgy tudjuk, Kész számíthat a baloldali pártok támogatására. Tóbiás József szocialista pártelnök a lapunkban tegnap megjelent interjúban azt mondta: ha Veszprémben a változáshoz civil jelöltre van szükség, az MSZP ebben partner lesz. Bár a szocialisták információnk szerint közvélemény-kutatást rendeltek, hogy kiderüljön, egy pártoktól független, helyben ismert jelölt nagyobb eséllyel indul-e, mint egy pártpolitikus, arra számítanak, hogy a civil tüntetés szónoka a baloldali tábornál szélesebb közönséget érhet el. Támogatása pedig jelezheti, hogy a baloldal nyitott a civil kezdeményezésekre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.