Ha Fekete Györgyön múlna, már nyitva lenne a Sorsok Háza

Már nincsenek palánkok a józsefvárosi Sorsok Háza körül. Az építkezés befejeződött, de azt, hogy mikor nyílik meg az új emlékközpont, még mindig nem lehet tudni.

A kormány eredeti tervei szerint a létesítményt tavaly április közepén kellett volna átadni. A határidő tarthatatlannak bizonyult. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter aztán többször is kijelentette, hogy az emlékközpont csak akkor nyitja meg kapuit, ha a tartalmi kérdésekről sikerül konszenzusra jutni a zsidó szervezetekkel. Ehhez persze nem ártana megismerni a végleges koncepciót, amelyet viszont a kiállítás létrehozásával megbízott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója továbbra sem hajlandó megmutatni.

Több mint egy hónappal ezelőtt kértük az illetékesnek megnevezett Fürjes Balázs kormánybiztos munkatársától, hogy riportot készíthessünk a befejezéséhez közeledő Sorsok Házában. Arra hivatkozva nem kaptunk engedélyt, hogy munkaterületről van szó. Úgy látszik, a helyzet az építkezés befejeztével sem változott.

A közelmúltban viszont Schmidt Mária – helyszínbejárással egybekötött prezentáció keretében – többek között Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét és Kocsis Mátét, Józsefváros fideszes polgármesterét is körbevezette az intézményben. A Sorsok Háza Facebook-oldalán közzétett felvételek szerint mindketten elismerően nyilatkoztak arról, amit láttak és hallottak. Az MMA korábban sem javaslatot, sem észrevételt nem kívánt tenni a Sorsok Házával kapcsolatban. Fekete György most mégis közölte, hogy „ha rajtam múlna, azonnal megnyitnám az egészet”.

Lehullt a palánk, de a falakon túl még nem látni
Lehullt a palánk, de a falakon túl még nem látni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Magyar Nemzet közben úgy értesült, hogy a Lázár János által felügyelt Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly év végén valamifajta vizsgálatot végezhetett: a lap birtokában lévő dokumentumból az derül ki, hogy a tervezők kivételével a Sorsok Háza projekt minden felsorolt szereplője a kivitelezőig bezárólag megegyezik a ferencvárosi stadionépítkezésben részt vevőkkel, és átfedés van a közszolgálati egyetem kivitelezési munkáit elvégző cégekkel is. Utóbbi projektek kormánybiztosa szintén Fürjes Balázs.

Nem kizárt, hogy még a közbeszerzési eljárás előtt eldöntötték, kik végezhetik a munkálatokat. A visszásságok miatt a dokumentum készítője a beruházás költségeinek felülvizsgálatát tartja indokoltnak. A kormánybiztos eljárásával összefüggésben pedig hamis előterjesztésről, színlelt szerződésről is beszél, amely miatt – idézzük a Magyar Nemzetet – jogi felelősség megállapítását javasolja.

A lap kitért arra is, hogy a Schmidt Mária-féle közalapítvány nem kapta meg a múzeumtechnológiához szükséges egymilliárd forintot, illetve az üzemeltetés induló költségét. Információink szerint összesen 1,5 milliárd forintról van szó, de a kormány ezt csak a végleges koncepción alapuló konszenzus létrejötte esetén tervezi kifizetni.

Fürjes Balázstól még nem kaptunk választ, és egyelőre Schmidt Mária sem döntötte el, hogy szeretne-e reagálni. A Miniszterelnökségen azzal hárították el a nyilatkozatot, hogy a Sorsok Háza átadása ügyében „nincs új fejlemény”. Ilyesmiről még Heisler András, a Mazsihisz elnöke sem tudott beszámolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.