galéria megtekintése

Miért vesznek el sorsdöntő hónapok?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 08. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

A mell-, a vastag- és a végbél-, illetve a prosztatarákban szenvedő betegek ötven százalékánál a kezelést az első diagnózisukat követő egy hónapon túl, a tüdőrákban szenvedő betegek felének kezelését pedig majd két hónappal később kezdik meg – derült ki abból a kutatásból, amelyet a minap ismertetett Vokó Zoltán epidemiológus az Orvostovábbképző Szemle Online által szervezett szakmai fórumon.

Egyes CT-vizsgálatokra két hónapot is várniuk kell a súlyos betegeknek
Egyes CT-vizsgálatokra két hónapot is várniuk kell a súlyos betegeknek
Kurucz Árpád

Ez az adat nem tér el súlyosan a nemzetközi gyakorlattól, de az orvosok keresik a késlekedés okát, mert a mielőbb elkezdett terápia javítja a beteg túlélési esélyeit.

A konferencián ismertetett kutatással öt betegség – a mell-, a vastag-, a végbél-, a prosztata-, valamint a tüdőrák – finanszírozási adatait elemezték. A cél az volt, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa alapján megbecsüljék, hogy a diagnózistól a terápiáig mennyi idő telik el, milyenek a túlélési esélyek, és mennyibe kerül betegenként az ellátás.

 

Ez utóbbiban alig volt különbség, az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák éves kezelési költsége betegenként mintegy 800 ezer forint, tüdőrák esetében ennél valamivel több, 1,1 millió. Az emlődaganatos betegek 75 százaléka, a prosztatarákosok 62 százaléka, a vastag- és végbéldaganatosok 41 százaléka, míg a tüdőrákosok 17 százaléka él még a diagnózis után öt évvel.

Vokó Zoltán hozzátette: bár a magyar betegek túlélése nem sokkal rosszabb, mint a nyugat-európai társaiké, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének problémák az ellátással vagy a szervezéssel, vagy ne lennének gondok az onkológiai kezelésekkel kapcsolatos gyógyszerek befogadásával, a terápiák hozzáférésével.

Szerinte különösen nagy a lemaradásunk a daganatos betegségek megelőzésében.

Lapunk megkeresett gyakorló orvosokat, hogy mi állhat a késlekedés hátterében. A tüdőrák kialakulása öt-tíz év, így a betegség gyanúja és a diagnosztika közötti két hónapos várakozási idő a gyógyulás szempontjából nem releváns – magyarázta lapunknak Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

Csökkenteni kéne a diagnózis és a kezelés kezdete között jelenleg még eltelő időt
Csökkenteni kéne a diagnózis és a kezelés kezdete között jelenleg még eltelő időt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nagyobb baj, hogy az emberekben évekig úgy nő ez a daganat, hogy senki nem is sejti a betegséget. A tüdő maga nem fáj, a korai tünetekre, a hát-, a váll- vagy a bordafájdalomra reumaterápiát adnak a betegeiknek a háziorvosok, ahelyett, hogy azonnal mellkas-átvilágításra küldenék őket. Azzal ugyanis kideríthető, hogy van-e daganat a tüdőben.

A biztosító az elmúlt hetekben ugyan megkönnyítette a PET-CT-vizsgálatokhoz való hozzáférést, arra legfeljebb két hetet kell várni, de a tüdőrákot diagnosztizáló CT-vizsgálatra már nem lehet ilyen gyorsan bejutni. Olykor egy ilyen CT-vizsgálatra, amellyel megmérhető lenne a daganat helye és nagysága, két hónapot is várni kell, a szövettanra jó esetben újabb heteket.

A Heti Válasznak néhány hete a témáról írt összeállításban Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója azt mondta: „százszor kezdeményezték, hogy az onkológiai diagnosztika kapjon sürgősséget. A daganat a kéthárom hónapos várakozás alatt is nő, áttétet adhat, és mire a beteg eljut a részletes diagnózishoz, már hiába adnak milliós értékű gyógyszert”.

Azokban az országokban, ahol jó hatékonysággal gyógyítják a rákot, a tünetek és az első diagnózis kiszűrése után a beteg azonnal megkapja a legdrágább kezeléseket. Nálunk éppen fordítva, amikor még jó esélye lenne a betegnek, akkor alig költenek rá, majd amikor súlyossá, válságossá válik az állapota, akkor kapja a legdrágább terápiát, de ilyenkor már nemigen lehet megmenteni az életét.

Volt olyan betegem – meséli Weltner János sebész főorvos –, akinek tavaly októberben fedezték fel a vastagbélrákját, de csak márciusban műtötték meg. Már az egy hónapos várakoztatásból sem származik semmi jó, a több hónapos halasztás garantáltan rontja a gyógyulási esélyeket. Gyakran a diagnózis pontosítását segítő, a protokollban előírt, legalább négylépcsős vizsgálatokra való várakozás viszi az időt. Arról nem is beszélve, hogy magára a műtétre is előjegyzés alapján kerül sor.

A főorvos szerint az utóbbi években a rendszerben párhuzamosan lezajlott kapacitás- és finanszírozáscsökkentéssel az egymást követő kormányok túllőttek a célon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.