Keserves gyűjtés: Hosszú kopogtatások éjszakái

Egyelőre a szocialista Horváth Csaba az egyetlen főpolgármester-jelölt, aki leadta a szükséges mennyiségű ajánlószelvényét. Az nem kérdés, hogy Tarlós István (Fidesz) könnyedén összegyűjti a huszonnyolcezer cédulát. A Jobbik állítja: közel járnak a végéhez, az LMP egyelőre félúton, a Zöld Baloldal és a SZEMA erősen le van maradva.

Tudatosan vagy hátsó szándéktól mentesen, de kétségtelenül nehéz helyzetbe hozta a kétharmados jobboldali többség az ellenzéki pártokat azzal, hogy keresztülvitte a Parlamenten azt a módosítást, amelynek értelmében az önkormányzati választásokat megelőzően a jelölteknek most több ajánlószelvényt, ráadásul kevesebb idő alatt kell összegyűjteniük az induláshoz. A főpolgármester-jelölteknek például korábban negyvenöt nap alatt a budapesti lakosok fél százalékának ajánlását kellett megszerezniük, most szűk két hét alatt minimum két százalékukét. Ez sokakat erőn felüli teljesítményre kényszerít.

Az első főpolgármester-jelölt, aki leadta a szükséges céduláit (minimum 28150 darabot) a választási bizottságnak, a szocialista Horváth Csaba volt. Mint arról lapunk korábban beszámolt, az MSZP több mint 35000 szelvényt gyűjtött az első héten, ezzel megszerezte a kellő „biztonsági tartalékot" is arra az esetre, ha több szelvény hibás lenne. A közvélemény-kutatási adatok alapján egyértelmű, hogy a Fidesz támogatásával induló Tarlós István könnyedén összegyűjti a szükséges mennyiséget, sőt - maga mögött tudva a párt apparátusát és aktivistahálózatát -, ennek többszörösét is akár.

A versenyben aktív szerepet vállaló LMP egyelőre rosszul áll, de a kampányirányítók bizakodóak. Tény, hogy az országgyűlési voksolás idején is az utolsó napokban „húztak bele" igazán az ökopártiak. Karácsony Gergely kampányfőnök nemrég bejelentette: az LMP a következő öt napban Budapesten két téren illetve öt vidéki városban napi huszonnégy órában gyűjti az ajánlószelvényeket. Az elmúlt napokban még Schiffer András frakcióvezető is „kitelepült" több alkalommal. Erre szükség is lehet, mert a főpolgármester-jelölt Jávor Benedeknek egyelőre maximum 14000 szelvénye van, aminek kétszerese kell a biztos induláshoz. A

Népszabadság információi szerint az LMP elsősorban hat budapesti kerületben hozza az elvárt eredményeket: Óbudán, Zuglóban, Rákosszentmihályon, Budafokon és meglepetésként Csepelen és Soroksáron. Forrásaink szerint Terézváros, Angyalföld és a Ferencváros„gyengélkedik" egyelőre, illetve a budai kerületek. Utóbbi indoka, hogy - a Fidesz erős jelenléte és „tarolása" mellett - sokan még szabadságukat töltik, így a kopogtatók egyszerűen nem találnak otthon senkit.

Ami az LMP vidéki eredményeit illeti: Borsodban közel járnak a megfelelő mennyiségű cédulához, Hajdú-Bihar megyében félúton járnak, de Baranyában is megvan a szükséges adag kétharmada. Információink szerint az LMP központjának összesítése alapján egyelőre Csongrád megye, illetve Szeged marad el a várttól.

Ami az MSZDP támogatásával induló Schmuck Andort illeti, a volt szocialista politikus a Népszabadság információi szerint 15000 cédulánál tart. Ez a korábbi szabályok szerint már kétszeresen is elég lenne az induláshoz. Mindenesetre az MSZDP, illetve a Tisztelet Társasága tagságának és szimpatizánsi körének együttes támogatása bőven elég lehet ahhoz, hogy meglegyen a szükséges huszonnyolcezer szelvény.

Schmuck igyekszik is biztosra menni: a pártoló tagok levélben kaptak tájékoztatást a főpolgármester-jelölti programról és az ajánlócédula gyűjtés legfontosabb állomásairól, illetve a kitöltés helyes módjáról. A fiataloknak szórakoztató-, az időseknek információs központot, ingyen temetést, több padot és lassabb mozgólépcsőt javasoló Schmuck Andor szelvénygyűjtésének egyik fontos állomása a szeptember másodikai, Margitszigeti „Szépkorú Nyárbúcsúztató Gála" lehet, ahol három előadás alatt több mint tízezer taggal találkozik a főpolgármester-jelölt.

Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért-Összefogás 2010 főpolgármester-jelöltje a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: hat különböző helyen gyűjtik számára a kopogtatókat, így pontos adata nincsen, de legfeljebb hat-hétezer szelvény jöhetett eddig össze. „Éppen ezért mindenkire szükség van még, aki támogatni akar minket" - tette hozzá a volt SZDSZ-es politikus.

Érdekesség, hogy korábban felmerült: épp Ungár Klára és a SZEMA javára lépnének idővel vissza a Tamás Gáspár Miklós nevével fémjelzett Zöld Baloldal képviselői, illetve a fiatal főpolgármester-jelölt Galba-Deák Ádám; ám miután háttérbeszélgetések során kiderült, hogy az LMP és az MSZP nem tenné meg ugyanezt, a Zöld Baloldal vezetői meg sem keresték végül Ungárékat. Pedig állításuk szerint az ötletet több MSZP-s kerületben is örömmel fogadták.

Ami a Zöld Baloldalt illeti, a csoport azt a Galba-Deák Ádámot nevezte a versenybe Budapest vezetéséért, aki korábban az MSZP jelenlegi országos kampányfőnökének, Szanyi Tibornak a csapatát erősítette. Sőt, Galba-Deák korábban Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti kampányában is aktív szerepet vállalt, az elvesztett országgyűlési választások utáni - szerintük - párton belüli változatlanság miatt végül ki is léptek az MSZP-ből. A Zöld Baloldal a kampányban nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a nyugat-európai és latin-amerikai baloldali mozgalmakban hangsúlyos új típusú baloldali értékek is megjelenjenek. Például az etnikai, vallási, kulturális kisebbségekkel szembeni tolerancia, de előkerült a BKV dolgozói tulajdonba adása, a Budapest Erőmű Zrt. közösségi tulajdonba vétele is.

A főpolgármester-jelölti szelvénygyűjtés a kezdeti fellendülés után hamar lelassult; információink szerint Galda-Deák jelenleg körülbelül kétezer cédulát tud felmutatni. A fiatal politikus azt mondta: a Zöld Baloldal számára ez most egy identitás kampány, a támogatás növekedése kitapintható. Jól látszik például, hogy a Thürmer Gyula-féle Munkáspártból kiábrándult bázis a Zöld Baloldalnál találta meg a helyét. „2014-ben parlamenti párt leszünk. Piszkosul nehéz lesz, de megcsináljuk" - tette hozzá lapunknak Kalmár Szilárd, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke.

Befutni készül a fővárosban a Jobbik is. A radikális párt főpolgármester-jelöltjének, Staudt Gábornak a kampányfőnöke lapunknak elmondta: a napokban készek leadni a szükséges cédulákat, de egyelőre még gyűjtik a „biztonsági tartalékot". Czeglédi János hozzátette: a Jobbik a külső kerületekben erős, a belváros hagyományosan gyengébben szerepel.

Az ajánlószelvényeket szeptember 3-ig lehet gyűjteni.

Az új szabályok miatt már nem elég egy doboz cédula
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.