Kertész Ákos menekültstátuszt kért Kanadában

A Kossuth-díjas író sajtóirodája közölte: igaz a közösségi portálokon megjelent hír, Kertész Ákos február 19-én Kanadába távozott, s ott menekültstátuszt kért.

Kertész Ákos
Gárdi Balázs 2002.07.14. Digitális 141. sz. CD Kertész Ákos, író

"Nagyon nehezen jutottam erre az elhatározásra, mert számomra a magyar nyelv jelenti az életet. Magyarország a szülőföldem, az otthonom. Ezt a fájdalmas döntést nem Magyarország és a magyar nép ellen hoztam, amellyel mindig sorsközösségben éltem, hanem erre a lépésre a jelenlegi kurzus miatt kényszerültem. Remélem, hogy egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhetek" - mondta az író, aki e közleményen túlmenően egyelőre nem kíván nyilatkozni.

A sajtóiroda utal rá: az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is.

A közlemény szerint "a kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeseket.
Ennek köszönhetően állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, az utcán megtámadták, életét veszélyben érezte". Ha egy 80 éves író, akit minden a szülőföldjéhez köt, ilyen elhatározásra jut, és ekkora kockázatot vállal, annak súlyos oka van. Az eset sokat elmond arról az országról is, ahonnan egy írónak bármely írása miatt menekülnie kell - zárul a nyilatkozat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.