galéria megtekintése

Orbán: Kertész Imre már csak halhatatlan sorain keresztül lehet velünk

A pártok, művészek és véleményformálók mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is részvétet nyilvánított Kertész Imre halála miatt.

A Washingtonban tartózkodó Orbán Viktor azt írta: Megrendülten értesült róla, hogy "a Sorstalanság szerzője, nagyszerű írónk és műfordítónk már csak halhatatlan sorain keresztül lehet velünk". Orbán emlékeztetett:  "A történelem megtanított bennünket arra, hogy mindig a múltunk lencséjén keresztül tekintsünk a jövőbe. Úgy vélem, Kertész Imre regényeit olvasva az egész emberiség láthatja más fénytörésben a saját sorsát. Világhírű alkotásával rámutatott, hogy az ember élni akarását és szabadságvágyát semmiféle önkény nem győzheti le, örök érvényű sorai által pedig a legrangosabb irodalmi díjjal ajándékozta meg Magyarországot".

Áder János szerint Kertész Imre életműve a szabadság és a boldogság iránti vágyról szól, mindannyian hálásak lehetünk bátorságáért, következetes őszinteségéért. "Élete ajándék volt mindazoknak, akik szerették, ismerték, olvasták, megértették."

Az MSZP nevében Tóbiás József pártelnök fejezte ki részévét. "Kertész Imre tovább él maradandó és nagyszerű műveiben" – írta, hozzátéve:  Kertész művei a humanizmus és az egyetemes erkölcs alapkérdéseihez adnak fogódzót "őszinte szembenézéssel, az emberi természetről kialakított mély filozófiai tudással". Úgy folytatta: Kertész Imre alapművével, a Sorstalansággal a soá borzalmainak elviselhetetlenségét tette új perspektívából érthetővé milliók számára. "Szívből gyászolom a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb képviselőjét".

 

A Fidesz szerint Kertész Imre műveivel, gondolataival sokaknak segített a diktatúrák elnyomását feldolgozni és másokkal megértetni. Az írótól tisztelettel búcsúzó kormánypárt azt írja: "Ahogy Magyarország 20. századi történelmét, úgy az ő életét és életművét is a két szélsőséges diktatúra, a náci és a kommunista diktatúra alakította". A KDNP is megírta levelét a gyászoló családnak az MTI-n keresztül. Kertész Imre a legnagyobb nemzetközi elismeréssel öregbítette a magyar irodalom hírnevét – fogalmazott a párt.

Részvétet nyilvánított az Együtt is. A párt azt írta: Kertész Imre művészetével megújította a jelenkori regény műfaját, és óriási dicsőséget szerzett a magyar nemzet számára azzal, hogy kiérdemelte a Nobel-díjat". De többet is tett: hozzájárult a huszadik század egyik legnagyobb sorstragédiája, a holokauszt feldolgozásához, a vészkorszak utáni újrakezdéshez, ahhoz, hogy az európaiak újra békében éljenek egymással, és többé ne forduljanak egymás ellen.

Az LMP is mély megrendüléssel értesült az író haláláról – írta Schiffer András, aki szerint Kertész korszakos magyar író volt, aki könyveivel nemcsak megérdemelt nemzetközi sikereket ért el, hanem egy generáció számára vetett föl és válaszolt meg alapvető morális kérdéseket. Munkájával hozzájárult a jelenkori magyar történelem, különösen "a két emberellenes diktatúra" feldolgozásához, és így megértéséhez. Betölthetetlen űrt hagyott maga után.

"A Nobel-díjas magyar író halálával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte" – írta Tarlós István, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A Fővárosi Önkormányzat a 2002-ben Budapest díszpolgárává választott írót saját halottjának tekinti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kertész Imre életútjának felidézésével búcsúzott az írótól. A tárca nevében azt írták: "Halála felmérhetetlen veszteség nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúra számára is". A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szintén megrendülését fejezte ki az író halálával kapcsolatban, mint írják, "Kertész Imre világirodalmi rangú életműve az egyetemes irodalmi kultúra maradandó, kikezdhetetlen értéke, nemzeti önismeretünk fontos igazodási pontja", halála az európai szellemi élet és a teljes magyar könyvszakma pótolhatatlan vesztesége.

Kertész Imre műveiben a nácik szörnyűséges rémtetteit dolgozta fel, és szüntelenül fellépett a totalitárius rezsimek ellen. És nem riadt vissza a mai Európa szélsőjobboldali áramlatainak kritikai magyarázatától sem – hangsúlyozta közleményében Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter.

Michael Müller, Berlin polgármestere levelében kiemelte, Kertész halálával "az irodalmi metropolisz Berlin egy nagy és fontos személyiségét veszítette el". Hozzátette: Kertész Imre korunk egyik legjelentősebb írója volt. Azzal a döntésével, hogy "a nemzetiszocialista holokauszt túlélőjeként városunkban él és alkot, erőteljes jelzést adott a megbékélésért és a párbeszédért. Berlin mindig is büszke volt és az is marad, amiért "sok éven keresztül városunkból beszélt a teljes őszinteségnek és emberiességnek ez a világszerte meghallgatott hangja" – hangsúlyozta Michael Müller.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.