Kérjek elnézést? – kínos bakiparádéval indított az állami hírtévé

Technikai hibák sorozatával indult az állami média hírcsatornája az M1-en vasárnap hajnalban. Az első órák nagyon nehezen voltak követhetőek a kép-, a hangproblémák miatt. Az első időjárás-jelentések és sporthírek inkább a kabaré műfajába tartoztak.
– Kérjek elnézést? – Imre Balázs, a Híradó műsorvezetője ezt a kérdést tette fel a stúdióban ülő rendezőnek rögtön a műsor talán harmadik percében, amikor a március 15-i programokról készült összeállítás helyett az MTVA Kunigunda útjai központjáról készült felvételek indultak el, ráadásul némán, hangbejátszás nélkül. De a műsorvezető nem kért elnézést, miután lekeverték a rossz bejátszást, mintha mi sem történt volna, folytatták tovább.

Bemutatták a hírcsatorna új stúdióját, a műsorvezetők mögött lévő nagyméretű ledfalat, amelyen információk, képek, grafikák jelennek meg, majd megmutatták a világ egyik legmodernebb vágási rendszerét, amelyet a hírcsatornának vásároltak. Az a stúdión, a díszleten, az új vágási rendszeren is látszik, hogy a gyártóbázis, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap nagyon sok pénzt költött a hírcsatorna elindítására. Pénz van bőven, az MTVA éves költségvetési támogatása egyre növekszik, idén már több mint 80 milliárdból gazdálkodhatnak. Az Orbán–Simicska-háború miatt a Fidesz már nem bízik a Hír TV-ben sem, ezért kellett neki ez az állami hírcsatorna.

De térjünk vissza a műsorra. Bemutatták a hírcsatorna műsorvezetőit is, az elejébe becsúszott hanghiba azonban igencsak zavarta a bejátszást. A műsorvezetők a hírcsatorna jelentőségéről beszéltek, köztük az a Németh Balázs, aki nemrégiben a Híradó élő adásában intézett kirohanást egyes magyar hírportálok ellen, mert azok szerinte nem számoltak be a kormánynak kedvező hírekről. Ezért a produkcióért a csak Fidesz-jelöltekből álló Médiatanács is elmarasztalta az MTV-t. Aztán jött a tudósítók, a riporterek bemutatása, köztük tűnt fel Vigh András, a Híradó riportere, aki évek óta az internetes mémgyárak egyik kedvenc figurája. A riporter 2012. január 2-án híresült el, amikor az Operaház előtti több tízezres tüntetésről a Híradó olyan képeket mutatott, mintha azon csak néhányan lezengtek volna.

Az első időjárás-jelentések és sporthírek inkább a kabaré műfajába tartoztak, káosz és fejetlenség uralkodott. A szerencsétlen meteorológusok mögött elsötétedett a ledfal, a sporthíreknél nem passzolt a felkonferálás az elindított riporttal, a Forma–1-es élő bejelentkezésnél nem sikerült megmutatni a riportert, csak a fényképe helyét.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója az első órában a képernyőn is feltűnt, szerinte ezzel az átalakítással a közmédiában is megtörténik a rendszerváltás, gyorsan hozzátette, természetesen nem politikai értelemben.

Az állami hírcsatorna első két órájának összbenyomása semmiképp sem kedvező, mert a technikai hibák miatt az adás nagyon nehezen követhető, a szinte nullkilométeres műsorvezetők és riporterek láthatóan meg vannak rettenve a feladat nagyságától. Az egészből egyelőre csak az erőlködés sugárzik. Meg a félrecsúszott rendszerváltás, természetesen nem politikai értelemben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.