Kerítést akarnak a Tiszán is

Pénteken és szombaton egyaránt 1300 körüli illegális határátlépőt, köztük több mint 200 gyermeket fogtak el a Csongrád megyei határrendészek. Szombaton elkészült a mórahalmi próbakerítés.

Szombat délutánra elkészült az ideiglenes műszaki határzár mintaszakasza Mórahalom külterületén. Végül nem három, hanem négyféle technológiát próbálnak ki. Az eredetileg jelzetteken kívül – drótkerítés facölöppel, drótkerítés betonba ágyazott fémcölöppel, és döngölt fémcölöppel – további 25 méteren kipróbálnak egy olcsóbb és gyorsabb megoldást is. Három tekercs pengésdrótot raknak gúlaszerűen egymásra, földbe vert cövekek közé. Így a mintaszakasz nem 150, hanem 175 méter hosszú lett.

A hétvégén valószínűleg rekordot dönt az illegális határátlépők száma: pénteken 1296 bevándorló, köztük 238 gyermek, szombaton 1302 személy, köztük 201 gyermek lépte át a határt Csongrád megye területén. A rendőrség alig győzi elszállítani a Kissori úton a mezőőrök és a polgárőrök által feltartóztatott személyeket. A rettenetes hőségben még délután 4 óra körül is népes csoportok várták a rendőrségi autóbuszt az ásotthalmi határátkelő és a Kissori út kereszteződésében, illetve a Kissori út mellett, az ásotthalmi mezőőrök, illetve rendőrök felügyelete mellett.

A Jobbik szegedi elnöke amiatt tiltakozott, hogy a Tiszán nem lehet drótkerítést építeni, holott csónakkal is érkeznek menekülők a folyón. Tóth Péter attól tart, hogy a drótkerítés fölépülése után megnő a vízi járműveken érkező migránsok száma.

A bíróság kemény szigorral lép föl az embercsempészek ellen. Korábban több első bűntényes személyt is rövid úton, bíróság elé állítással végrehajtható szabadságvesztésre ítéltek embercsempészet miatt. Ennek egy enyhébb, vétség minősítésű formája az illegális tartózkodás elősegítése. Ezzel gyanúsítottak meg egy szegedi nőt, akit Kiskundorozsmán állítottak meg, négy szír migráns ült a kocsijában, akik Budapestre szerettek volna eljutni. Ugyancsak meggyanúsítottak egy taxist, aki Röszke külterületén vett föl három illegális migránst, és Budapestre akarta őket szállítani.

A szerb kormány külföldi – német és svájci – adományozók finanszírozásával lakókonténereket állít fel Szabadkán és Magyarkanizsán a migránsok elszállásolására. Alhatnak és tisztálkodhatnak ezekben a konténerekben. Egészségügyi dolgozók segítségét is igénybe vehetik.

„A szerbiai kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek az emberek úgy érezzék, szívesen látják őket Szerbiában, és itt nem lesznek problémáik” – idézi a Tanjug szerb hírügynökséget a Vajdaságma hírportál. Bizonyos számú lakókonténert Magyarkanizsán, a rendőrség udvarán állítanak majd fel, hogy ezzel is javítsák azoknak az életkörülményeit, akik nem akartak menedékjogot kérni Magyarországon, mert valójában gazdagabb ország a célpontjuk, ezért inkább azt választották, hogy a magyar hatóságok visszatoloncolják őket Szerbiába.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.