galéria megtekintése

Simicska-cég Tarlóséknak: Vigyék vissza maguk a kitépett oszlopainkat!

9 komment


Lencsés Károly

Kiadná a főváros a Mahir Cityposter Kft. korábban jogellenesen eltávolított hirdetőoszlopait a tulajdonosnak – erről az önkormányzat levélben tájékoztatta még kedden a céget. Magyar György, a vállalkozás jogi képviselője azonban úgy gondolja, az oszlopokat vigyék vissza maguk oda, ahonnan január első napjaiban kitépték azokat, és gondoskodjanak az eredeti állapot helyreállításáról.

Hetek óta folyik az oszlopharc
Hetek óta folyik az oszlopharc
Veres Viktor / Népszabadság

Az oszlopokat a részben Simicska Lajos tulajdonában levő Cityposter már hetekkel ezelőtt visszakövetelte, de az önkormányzat válaszra sem méltatta a céget. Most viszont arra hívták fel a vállalkozást, hogy február 15-ig maga szállítsa el a tulajdonát képező oszlopokat. Magyar szerint azonban nem ez a megoldás.

Az ügyvéd kijelentette: azzal, hogy a főváros szerződést bontott és csaknem 170 hirdetőoszlopot önkényesen – a kontraktus egyoldalú felmondása miatt indított per kimenetelét meg sem várva – eltávolított, a cégnek súlyos károkat okozott. Ezt pedig szerinte annyival nem lehet elintézni, hogy az „ellopott" hirdetési felületeket visszaadják.

 

A bontást különben leállították, mert a bíróság ideiglenes intézkedést hozott, és megtiltotta újabb oszlopok eltávolítását. Egyben felszólította az önkormányzatot, hogy biztosítsa a cég számára a közterületek szerződésben foglalt használatának lehetőségét.

128 évig senkit sem zavartak a Mahir-oszlopok
128 évig senkit sem zavartak a Mahir-oszlopok
FORTEPAN

Ebben a helyzetben a főváros kötelessége a kárenyhítés – véli az ügyvéd. Ez szerinte nem jelenthet mást, mint hogy a megrongált, szétszedett oszlopokat helyreállítják, és azokat az eredeti helyükön ismét felállítják. Ha ezt nem teszik, azzal csak további károkat okoznak – tette hozzá –, mert a Cityposternél folyamatosan jelentkeznek azok a hirdetők, akiknek a megrendelését a főváros hibájából nem tudják teljesíteni. Figyelmeztetett: valakinek őket is kártalanítania kell, és ez csak az önkormányzat lehet.

Éppen ezért kezdeményezték, hogy a bíróság kötelezze a fővárost hatszázmillió forint kárbiztosítéki letét elhelyezésére – mondta az ügyvéd. Úgy gondolja, erre mindenképpen szükség van, hogy megtérüljenek a cég veszteségei, amelyeket részben az oszlopok szakszerűtlen eltávolításával, részben pedig azzal okoztak, hogy a Cityposter a partnereivel szemben nem tudja teljesíteni vállalt kötelezettségeit, tehát nem képes hirdetni. Ettől az igénytől egyébként készek elállni, ha a főváros hajlandó mindent megenni a kár enyhítése érdekében.

Magyar jelezte ugyanakkor, hogy az önkormányzat elleni per első tárgyalási napján a bíróság felszólította a fővárost, jelölje meg pontosan, hogy milyen okból mondta fel a Cityposterrel határozott időre kötött – 25 évre szóló – szerződést.

A Nagy Oszlopbontó Hadművelet
A Nagy Oszlopbontó Hadművelet
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Erre 15 napot adtak, ami letelt, és az ügyvéd ismeretei szerint a magyarázattal az alperes mind ez ideig adós maradt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.