Keresik a norvég merénylő magyar kapcsolatait

A Terrorelhárítási Központ (TEK) nemzetközi kapcsolatrendszerét is felhasználja, hogy megtudja: veszélyt jelentenek-e a norvég terrorista esetleges magyarországi kapcsolatai - hangzott el a TV2 kedd esti híradójában.

A Tények megkeresésére a TEK azt írta: "komoly értékelő, elemző munka folyik Európa-szerte, melyből Magyarország is kiveszi részét".

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke más témában tartott keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: helyesnek tartja, ha a magyar hatóságok megvizsgálják, hogy a Norvégiában múlt pénteken történt merényletnek van-e "magyar szála". Vadai Ágnes újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az ügyben, az esetleges "magyar szál" meglétét illetően a titkosszolgálatok mellett a Terrorelhárítási Központ és az Országos Rendőr-főkapitányság folytathat vizsgálatot, gyűjthet információkat, és ő helyesnek tartja, ha ez megtörténik.

A 76 áldozatot követelő norvégiai merényletek elkövetését beismerő Anders Behring Breivik az elmúlt években többször járt Magyarországon, az internetre feltöltött ezerötszáz oldalas írásában egy Norvégiába vándorolt magyar házaspár gyerekét nevezi legjobb barátjának. A kelet-európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok címszó alatt Magyarországról három szervezetet sorolt föl: a MIÉP-et, a Jobbikot és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Az utóbbinak több tucat európai radikális szervezet között levelet is küldött múlt pénteken közvetlenül azelőtt, hogy a norvég fővárosban bombát robbantott a kormányzati negyedben, majd tömegmészárlásba kezdett egy ifjúsági táborban.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője hétfőn a TV2-nek nyilatkozva hangsúlyozta: vannak dolgok, amelyekben egyezik mozgalmuk és Breivik ideológiája, de a norvég tömeggyilkos tettétől elhatárolódnak, és messzemenően elítélik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.