galéria megtekintése

Keresik a fogást Demszkyéken, de alig döcög az elszámoltatás

7 komment


Szalai Anna

Soványka eredményt hozott az előző városvezetés számonkérése. Az ügyek harmadát vádemelés nélkül lezárták, a többiben nyomoznak.

Mellébeszélés nélküli válaszokat várt Tarlós István főpolgármestertől Tokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő a korábbi városvezetés – sokszor ígért – elszámoltatását firtató kérdéseire. Először egy 2014. decemberi közgyűlésen vetette fel, hogy míg kormányzati szinten legalább formálisan megtörtént az elszámoltatás, a fővárosban ennyi sem történt. A főpolgármester azt válaszolta, hogy ez nem igaz, s a képviselő kap egy elszámoltatási listát. Azután fél évig nem történt semmi.

 Kötött pálya. A nyomozás még tart az Alstom-metrók beszerzése miatt, és a cég is perli a fővárost
Kötött pálya. A nyomozás még tart az Alstom-metrók beszerzése miatt, és a cég is perli a fővárost
Mediaworks

Tokody tavaly júniusban újra próbálkozott, majd – miután ezzel se jutott sokra – idén áprilisban már írásban kért választ, méghozzá személyre és fillérre lebontva: pontosan hány feljelentés született 2010 óta a korábbi városvezetés ellen? Mely ügyekre vonatkoztak ezek? Hány ember felelősségét állapították meg eddig? Hány forint elherdált közpénzt sikerült a fideszes városvezetésnek visszaszereznie?

 
Tarlós István azt mondja, a fővárosban soha nem volt elszámoltatási lista
Tarlós István azt mondja, a fővárosban soha nem volt elszámoltatási lista
Szabó Miklós / Népszabadság

Tarlós válaszával nem jutott sokkal beljebb. A főpolgármester leszögezte, hogy a fővárosban soha nem volt „elszámoltatási lista”. Ellenben megválasztása óta 36 feljelentést tettek. Arra nem tudott válaszolni, hogy hány embert vontak felelősségre ezek nyomán, ám szerinte a városvezetés „bizonyosan, mérhetően és kimutathatóan jelentős összeget szerzett vissza”.

Példaként említette a Vízművek Zrt. reprivatizációjával megtakarított 20 milliárd forintot, az M4-es metróberuházásnál megspórolt több tízmilliárdot és a Bálna húszmilliárdját. Csakhogy ezeket a pénzeket soha nem fizették ki. A számok a főváros által – az általuk felmondott szerződésekben szereplő díjak alapján – kalkulált összegek. A feltételezett jövő számainak pontosságát erősen megkérdőjelezik az azóta bekövetkezett jogszabályi és piaci változások, illetve az azóta is folyamatban lévő milliárdos perek.

Tokody Marcell úgy véli, elnagyolt válaszokat kapott a városvezetéstől
Tokody Marcell úgy véli, elnagyolt válaszokat kapott a városvezetéstől
Földi Imre / Népszabadság

– Tiszta beszédet vártam, de hiába – mondta kérdésünkre Tokody Marcell, aki a közreadott listát erősen hiányosnak tartja.

– Az elmúlt években tucatnyi kérdést tettem fel a Tarlós-féle városvezetésnek, illetve a fővárosi cégeknek, de többnyire elnagyolt válaszokat kaptam. Az elszámoltatásra vonatkozó válaszokból nem derült ki, utolérték-e azokat, akikről korábban határozottan állították, hogy tudatosan hoztak a városnak kárt okozó döntéseket. Mint ahogy arra sincs válasz, hogy az elszámoltatás nyomán milyen ítéletek születtek, és mennyi közpénzt sikerült a jogalap nélkül gazdagodóktól visszaszedni.

A főpolgármester leveléhez mellékelt táblázatból egy meglehetősen terméketlen harc képe rajzolódik ki. A dokumentum összesen 36 eljárásról tesz említést, amelynek kevesebb mint a fele – tizennégy ügy – indult valóban a főpolgármester, valamely helyettese, a hivatal, a főjegyző, illetve a Budapesti Közlekedési Központ feljelentése nyomán. A többiben az Állami Számvevőszék, esetleg parlamenti képviselők (a jobbikos Staudt Gábor vagy a fideszes Németh Szilárd) tettek feljelentést, illetve a rendőrség kereste meg egy már folyamatban lévő nyomozás miatt a fővárost.

A főpolgármester a többi között az M2-es és M4-es vonalra metrókocsikat szállító Alstom szerződése, illetve a vízművek privatizációja nyomán tett feljelentést hűtlen kezelést gyanítva. Mint ismeretes, az Alstom azóta is perli a fővárost, míg a Fővárosi Vízművek Zrt. a visszavásárlása óta nem tér magához. A rezsiharc és a víziközmű-törvény okozta veszteséget az önkormányzat egyedül kénytelen cipelni. A 2012-es évet még 73,8 milliárdos vagyonnal, illetve 1,1 milliárdos mérleg szerinti eredménnyel záró cég 2013-ban már alig 7,7 milliárd forintos vagyonnal és 111 millió forint eredménnyel zárt, 2014-et pedig egymilliárd forintos rapid tőkeemeléssel nyitotta, e nélkül ugyanis visszavonhatták volna a működési engedélyét. A BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda azóta is nyomoz a feljelentések nyomán. Egyelőre nem jutottak eredményre a midibusz-, az utcabútortender vagy éppen a BKV-ingatlanok eladása miatt tett feljelentések ügyében sem.

A listán szereplő ügyek csaknem harmadában viszont azóta vádemelés nélkül megszüntették a nyomozást. Így zárult a Margit híd felújítása miatt vesztegetés és hűtlen kezelés gyanújával, illetve a központi szennyvíztisztító tervezése miatt indított eljárás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.