Kerekasztallal próbálkoznak a baloldalon

Kerekasztalok megalakításra hívtak fel ismert baloldali közéleti szereplők, akik szerint az ország jelenlegi „válsághelyzetében” párbeszéden alapuló reformokra, közösen meghatározott társadalmi minimumokra volna szükség, hogy „nemzeti tragédia” elkerülhető legyen.
A várhatóan jövő vasárnap megalakuló Demokratikus Kerekasztal elnevezésű szervezet alapítói - Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró – pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon ismertették a magyar társadalomhoz szóló felhívásukat.

Ebben egyebek mellett azt írták, hogy Magyarország átfogó társadalmi, politikai, szociális és gazdasági válság küszöbén áll. Szavaik szerint nem zárható ki, hogy a szociális feszültségek a robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek.

Ezért látják szükségét a változásokat előkészítő, célokat, jövőképet, nemzetiminimum-javaslatokat kidolgozó, különböző értékorientációjú kerekasztalok megalakulásának - közölték. Terveik szerint ezek együttműködésével tavaszra - terveik szerint március 15-ére - létrejöhet egy „nemzeti egyeztető fórum", amely lehetővé teszi egy „új történelmi kompromisszum" kidolgozását.

A felhívás szerint ők ilyen minimumnak javasolják a köztársaság, a demokrácia helyreállítását, hazánk európai irányultságú értékeinek megerősítését, a rendszer társadalmi igazságtalanságainak korrekcióját.

Lovas Zoltán szerint Magyarországnak vissza kell fordulnia a történelmi zsákutcából, ehhez pedig konzultációkon alapuló reformok kidolgozására van szükség.

Horváth András az elmúlt hónapok demonstrációira utalva arról beszélt, látható, hogy megmozdult a társadalom, de tovább kell lépni, és ennek az egyik módja lehet a kerekasztalok, majd a nemzeti egyeztető fórum megalakítása. Jelezte, hogy tudomása szerint a konzervatív oldalnak is szándékában áll egy kerekasztal létrehozása Közkerék elnevezéssel, két-három hét múlva.

Ferge Zsuzsa azt mondta, az országban ma óriási igény van arra, hogy elkezdődjön a gondolkodás a jövőről, és ehhez akarnak keretet, találkozóhelyeket adni a kezdeményezésükkel.

Iványi Gábor szerint véget kell vetni az évek óta zajló háborúnak, ehhez pedig szerinte reformokat, fordulatot előidéző értelmes párbeszédre volna szükség.

Lovas erre utalva leszögezte: nem gondolják, hogy a kerekasztalok képviselőiből álló leendő nemzeti egyezető fórumon Orbán Viktorral lehetne tárgyalni és kompromisszumot kötni vele, szerintük addig a miniszterelnöknek le kellene mondania vagy a pártjának félre kellene állítania őt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.