Jelnyelven szólalt fel a parlamentben Kósa Ádám

A parlamentben ma először szólalt meg hallássérült képviselő, az ellenzéki Kósa Ádám beszédét jeltolmácsok fordítják a jelen lévő honatyáknak a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat általános vitájában. Szerinte a kormány most "jó tanulónak" bizonyult.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat a siketek, a nagyothallók és a siket vakok érdekeit szolgálja. Az ellenzéki honatya személyében ma először szólalt fel hallássérült képviselő a magyar Országgyűlésben, a jelenlévő képviselőknek jeltolmácsok fordították a beszédét.

Úgy fogalmazott: olyan törvényjavaslat fekszik a parlament előtt, amely valóban az érintettek érdekét veszi figyelembe. Az előterjesztés célja, hogy a magyar jelnyelvet "önálló, természetes" nyelvként ismerjék el. A társadalmi integrációhoz szükséges a jelnyelv használata. Felhívta a figyelmet arra, hogy kiemelkedően alacsony a részvétele a siketeknek és a nagyothallóknak a felsőoktatásban.

Rokkantnyugdíjba kényszerített siketek és nagyothallók ezrei élnek ma Magyarországon, s eddig nem vették figyelembe, hogy ezeknek az embereknek az anyanyelve a jelnyelv. Kósa Ádám hangsúlyozta: a törvénytervezet óriási hiányt pótol, hiszen elismeri önálló és természetes nyelvnek a jelnyelvet, s ez többek közt azt jelenti, hogy megadja a jogot a siketkultúra ápolására. A siketkultúra ugyanis érdemes arra, hogy megvédjék, ápolják és fejlesszék.

Kósa Ádám elmondta, tudomásul veszik, hogy korlátozva lesz az az óraszám, amellyel igénybe vehetik a jeltolmácsokat, de reményét fejezte ki azért, hogy ez az óraszám a későbbiekben bővül majd. Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor a siketek, a nagyothallók, és siket vakok már nem lesznek másodrangú állampolgárok.

Megemlítette, hogy a magyar jelnyelvről szóló jogszabály-tervezettel párhuzamosan az Országgyűlés módosítja a médiatörvényt is. Ez utóbbi pedig arra irányul, hogy fokozatosan bővítse a televízió a feliratozott műsorok számát. A kormány, mely elhanyagolta a fogyatékosokkal kapcsolatos politikát, most "jó tanulónak" bizonyult - jelentette ki a fideszes európai parlamenti képviselő. Fájlalja azonban, hogy a költségvetés tervezete a fogyatékos emberekkel kapcsolatosan hatalmas megszorítást tartalmaz.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a felszólalás után megjegyezte: 2003 óta jeltolmács segítségével közvetíti a televízió az Országgyűlés munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.