galéria megtekintése

„Képes vagyok elmenni akármeddig”

22 komment


Doros Judit

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, az oktatási reformot követelők egyik harcos alakja azt mondja, nincs hová hátrálniuk, s nem nyugszik, amíg helyre nem jön, amit elrontottak.

– Miért épp Önök lettek a hermanosok legkeményebb támogatói?

– Mondhatnám, hogy történelmi elhivatottságból:már 1868-ban úgy alkották meg a népiskolai törvényt, hogy nem teremtettek hozzá megfelelő feltételeket. A mi iskolánk jogelődje volt az Első Pesti Tanítóképezde, amely végül biztosította a pedagógusképzést. Történelmi falak között tanítunk, igaz, az épület a végletekig leamortizálódott, a falakat jelenleg is állványzat és drótkerítés veszi körül, hogy az attika ne omoljon rá a Hermina útra. Kevés a mosdó, kidőlnek az öltözőszekrények oldalai, ezerévesek az elektromos kábelek, beázik a plafon, vödrökkel próbáljuk felfogni a beömlő esőt, soroljam még?

Olyan, kiemelt figyelmet és törődést igénylő iskolák tartoznak a tankerülethez – például a vakok vagy a siketek intézete –, amelyeknek már rég át kellett volna kerülniük a fővároshoz, tudomásom szerint még mindig nem történt meg az átszervezés. Kétezer-háromszáz pedagógusért felel a zuglói tankerület, amelynek összes adminisztrációját a polgármesteri hivatal három pici szobájában intézték évekig, rendszerint inkább rosszul, mint jól.

 

– Mi az, amit rosszul csinál a Klik?

– Az egyik példám nagyon friss: újabb dörgedelmes levelet kellett írnom a tankerületi igazgatónak, mert a negyvennyolc tanárom közül többen is adminisztrációs hibák miatt 30-40 ezer forinttal kevesebb fizetést kaptak februárban, mint amennyi járna nekik. Ha hozok egy határozatot, a legpiszlicsárébb ügyekben is három, különféle, dilettáns okokra hivatkozó határozatban utasítják el. Vagy: elfogyott a papír, hónapok óta kérvényezzük, mégse kapunk.

– A tanfelügyeleti rendszer jobban működik?

– Attól egyenesen kiver a víz. A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet kimondja: az Oktatási Hivatalnak minden év július 31-ig jeleznie kell, hogy a következő tanévben konkrétan mely tanárokat fogják ellenőrizni. Hozzánk 2015. augusztus 25-én érkezett meg ez a lista a 2015. évi ellenőrzésre vonatkozóan. Felháborodtam, hogy ez törvénytelen, így nem ellenőrizhetnek, mert ez jogszabályellenes. Az OH is arctalan, élő emberrel csak a legritkább esetben lehet beszélni. Nem volt más választásunk, mint a szolid ellenállás. Mivel a rendszer számítógépes nyilvántartású, s egy szoftver küldi ki a lehetséges ellenőrzési időpontokat, mindegyikre visszaválaszoltam a „gépnek", hogy a dátum sajnos nem alkalmas. Így sikerült elejét vennünk a törvénytelen ellenőrzéseknek.

„Olyanok üljenek le, akik nem a kormány emberei”
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Akadnak olyan hangok, amelyek szerint azért az elitgimnáziumok lettek a tiltakozási hullám éllovasai, mert a KDNP tervei szerint őket darálhatja be elsőként az egyház: ha anyagilag ellehetetlenítik az iskolákat, s a tanárok belefáradnak a mindennapos krétahiányba, könnyebb lesz őket átvenni.

– Tisztázzuk mindjárt: nem vagyunk elitgimnázium. Megtisztel, hogy így gondolnak ránk, de a Teleki a főváros első ötven középiskolájának egyike, nem vagyunk éllovasok, hétköznapi gyerekek járnak hozzánk. Politikai eszmefuttatásba nem akarok belemenni, ez szakmai ügy, így nem reagálnék a KDNP-vel kapcsolatos felvetésre. Jómagam 2012-ben külső pályázóként kerültem az intézmény élére, s az akkori polgármesterrel, a fideszes Papcsák Ferenccel egyetlen alkalommal találkoztam a kinevezésem után. Behívatott, s azt mondta, nem érdekli, milyen párttal szimpatizálok, csak tegyek rendet az iskolában. Voltam én már Fidesz-pártkatona, akasztani való kommunista, most Soros-bérenc vagyok. Nem érdekelnek a címkék. Úgy látom, a jelenlegi, Klik elleni lázadás fő mozgatórugója nem pártalapú, sokkal inkább az dönti el a csatlakozást, hogy kinek van ehhez bátorsága. Ki az, aki mer csatlakozni, és ki az, aki inkább csendben marad.

– A hermanos Pilz Olivér – akivel a miskolci demonstráción együtt álltak ki, s olvasták fel követeléseiket – korábban azt mondta lapunknak: a közalkalmazotti tanács elnökeként ő járatja a száját, az igazgatója meg tartja helyette a hátát. Önért ki tartja a hátát?

– A nevelőtestület. Úgy gondoltam, hogy ha egy tantestületnek én vagyok a felelős vezetője – még ha a vezetői jogköreim nagy részét el is vették –, akkor kötelességem nekem kiállni a többiek nevében. Ha ez a kormány leszállna a magas lóról, és nem a saját egóját nézné, akkor egyetértene a követeléseinkkel, és megpróbálná helyrehozni, amit elrontott.

– S ha nem teszik?

– Az első most az, hogy a megalakulandó köznevelési kerekasztalhoz olyanok üljenek, akik nem a kormány emberei, szimpatizánsai, és közelről ismerik az oktatás gondjait. A Közalkalmazottak Országos Tanácsa a hermanosok kezdeményezésére már formálódik, e szervezet képviselőjének is ott a helye annál az asztalnál.

– Nem tart attól, hogy a kormány a kifárasztásukra játszik, s ilyen-olyan trükkökkel elhajlik majd az ütéseik elől? Bürokráciával, látszat-intézkedésekkel igyekszik befogni a pedagógusok száját?

– Mások nevében nem beszélhetek, de magamat jól ismerem, ezért nyugodt szívvel jelentem ki: képes vagyok elmenni akármeddig. Nem nyugszom meg, amíg helyre nem jön az, amit elrontottak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető