galéria megtekintése

Ennyivel emelkedhet az ápolónők fizetése

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 10. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Több variációt is készített a kormánynak az egészségügyért felelős államtitkárság a szakdolgozók – köztük az ápolónők, a gyógytornászok, a védőnők – béremelésére. A Népszabadság úgy tudja, a ciklus végéig 20-50 ezer forinttal emelkedhet az érintettek jövedelme.

A hónap végén a kormány elé kerülő javaslatcsomag háromféle megoldást ajánl a szférában dolgozók élethelyzetének javítására. Az olcsóbb verzió a két évvel ezelőtti, néhány tízezer forintos bérkiegészítést építené be az alapbérbe. Ezzel átlagosan

havonta bruttó tízezer forinttal emelkedne az érintettek havi jövedelme.

A másik változat átlagosan húszszázalékos béremelést javasol a szakdolgozók számára. E lépéssel mintegy 76 ezer alkalmazott átlagosan havonta bruttó 28,8 ezer forinttal vihetne haza többet, mint most. A különböző fizetési sávokban a többlet minimum bruttó 20 600, maximum 55 425 forinttal emelné a jövedelmeket.

 

A harmadik csomag mindkét javaslatot megvalósítaná, azaz a korábbi kiegészítést is elismerné a bérekben és a húszszázalékos alapbéremelés is megtörténne. Ezzel összességében mintegy 47 milliárd forintot költene a kormány a szakdolgozók bérrendezésére.

Ha egyszerre odaadnák ezt az emelést, már nem lenne olyan rossz

– mondja az egyik fővárosi kórház 54 éves ápolónője, aki havonta nettó 145 ezer forintot kap azért, hogy éjjel és nappal műszakban forgatja, mosdatja, infúziózza immár harminchatodik éve a betegeket. Az osztályon, ahol ő dolgozik, naponta és műszakonként 50-60 betegre jut 3-4 ápolónő. „El lehet képzelni, mennyi idő, figyelem juthat egy betegre, ha közülük, mondjuk, huszonötöt fürdetni és pelenkázni is kell” – mondja.

Hozzáteszi azt is, óriási a feszültség a kórházban az orvosok és a szakdolgozók között. A nővérek úgy érzik, hogy a munka dandárja rájuk hárul, a figyelem viszont az orvosokra. Ők kapják a hálapénzt és a nagy fizetést. Miközben a doktor fél órát vizitel, és ha éppen nincs beosztva az ambulancián, már megy is a magánrendelésére. Az ápolónő viszont ott marad a beteg összes nyűgével. Az asszony azt is elmondta: rendkívül rosszak a munkakörülmények, kevés szobához tartozik külön fürdőszoba.

Orvos és asszisztense
Orvos és asszisztense

Az asszony szabadnapjain fél állásban még egy szociális otthonban is dolgozik. Ezenfelül heti két fél napon takarítást, illetve idősgondozást is vállal. Hozzáteszi azt is, hogy nem egyedi eset az övé, mert munkatársai ugyanígy élnek. A négy „munkahelyről” jön össze a havi nettó 250 ezer forint. Ebből az összegből épphogy kijön a családja elsejétől elsejéig. Ehhez viszont szinte állandóan dolgozik, krónikus fáradtság gyötri. Nem csodálkozik azon, hogy aki teheti, indul külföldre. Hetente legalább két állásajánlat is landol e-mail fiókjában.

Évente 500-600 ápolónő, illetve szakdolgozó vállal munkát külföldön

– mondta lapunknak Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke. Az ottani lehetőségek, mind a munkakörülmények, mind a fizetések jóval meghaladják a hazait. A kezdő szakemberek a hazai bérek öt-hatszorosát, a tapasztaltabbak akár tízszeresét is megkapják. Pluszjuttatásként letelepedési és családtámogatás is jár.

A szakdolgozók tarthatatlan helyzetét évek óta rendre jelzik a kormányzatnak. Március 21-ére pedig nagygyűlést is összehívtak. Arra a kérdésre, mit tud a tervezett béremelés részleteiről, Balogh Zoltán azt mondta: semmit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.