Keményen megbüntették a kidőlt fákat hazaszállító gazdát

A kengyeli Tóth László hazavitt három kidőlt fát családja erdejéből. Mint az a szoljon.hu-nak elmondta, hiba volt, ami 348 ezer forintjába kerülhet a gazdának.

Tóth László pár éve bíbelődik erdővel. Két helyen van erdeje, egészen pontosan az egyik a fiáé, a másikban csak 75,1 százalékos tulajdonos. A többi három tulajdonos már meghalt, az örökösök nem kerültek elő, így aztán kijelölték gazdálkodónak, szótöbbsége van, erről írás született. Januárban csúcsosodtak a gondok, még pedig kidőlt fák formájában. Haza akarta ezeket vinni, ezért szakembert kérdezett meg, mit tegyen. Azt a tanácsot kapta, szállítólevelet írjon és nem lesz semmi baj. Haza is vitte a 17 mázsányi fát. Pár hétre rá hívta a mezőőr azzal, tudja-e, hogy az erdőben favágás volt? Hogyne, ő volt ott, és nem kivágta, hanem a kidőlt fát távolította el. Egyben felhívta a mezőőr figyelmét, hogy az ő pénzén is teszi a dolgát, lévén évente  138 ezer forint hozzájárulást fizet többekkel együtt a három mezőőr szolgáltatásáért. Hozzátette, jobb lenne, ha inkább a fatolvajokra figyelnének oda.

Telt-múlt az idő, László levelet kapott az erdőfelügyelőségtől, amely 228 ezer forintra büntette meg azért, mert 11 erdei köbméter fát vitt el. Ezt egy szakember mérte fel, László szerint minden korábban valakik által ellopott fát beleszámolva. A férfi szerint ez a fél erdejét jelentené, nem pedig 17 mázsa fát. Fellebbezett, de kár volt. Felemelték ugyanis a bírságot 348 ezer forintra. László nem hajlandó ezt befizetni, elment a bíróságra, peres eljárásnak néz elébe a saját fája miatt.
László furcsának találja, hogy őt, aki nem okoz kárt, megbüntetik, ugyanakkor a hatóságok képtelenek megfékezni a fatolvajokat. Most az egyik erdőrészében újra van jól láthatóan kidőlt fa, de nem meri hazavinni, arra vár, hogy ellopja valaki és akkor majd feljelentést tesz. Mert ha nem teszi, azért is megbüntethetik. Már csömöre van az egésztől, tapasztalata szerint az erdő csak arra van, hogy idegrohamot kapjon tőle az ember.

– Most rajtam röhög a fél falu, hogy fatolvaj lettem a saját erdőmben! – mondja keserűen a gazda. – Nekem nincs időm végigjárni naponta az erdőt, hogy valaki lopott-e belőle, nekem dolgom van, meg is kell élnem valamiből. Kutyakomédia ez a javából! – teszi hozzá bosszúsan.

– Teljesen megértem a kengyeli gazda problémáját. Sajnos olyan az erdőtörvény jelenleg, hogy van olyan, aki ingyen is próbál megszabadulni erdejétől – mondja a szolnoki Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke. – Előttem is van olyan levél, amiben kéri egy tulajdonos, adjak neki egy tábla csokit, és már vihetem is az erdejét. Egyébként az erdőtörvény azt mondja ki, hogy engedély nélküli fakitermelésért 30 ezer forint fizetendő köbméterenként. És valóban, ha valakinek lopnak az erdejéből, akkor feljelentést kell tennie. Ha tőelválasztás történik, akkor azt már engedélyeztetni kell. Az erdő ugyanis korlátozott tulajdoni jog. Még a saját erdőből is akkor lehet fát kivágni, ha ehhez az engedélyek megvannak, sőt, a fa szállítását is szigorú szabályokhoz kötik.

Az erdőtörvény azt mondja ki, hogy ami erdőnek minősül, onnan csak engedéllyel lehet fakitermelés gyanánt fát kivenni. Az engedélyt csak erdész adhatja meg. Ha valaki nem az erdőtörvény szerint végez munkálatokat az erdőben, akkor az engedély nélküli fakitermelésnek minősül. Ez óriási probléma, mert így lehet az, hogy a saját erdőből is lehet fát lopni – vélekedik Luzsi József.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.