galéria megtekintése

Kemény harcot ígér Pécsnek a Zsolnay tulajdonosa

6 komment


Ungár Tamás

Nem nyugszanak a kedélyek a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ért folytatott harcban a cég többségi tulajdonosa, Bachar Najari és a zrt. kisebbségi gazdája, a fideszes irányítású pécsi önkormányzat között.

A cég ügyvédje, Bodnár Imre tudósítónknak elmondta, hogy Bachar Najari kifizette a zrt. 90 millió forintos helyiadó-tartozását, ám a szír származású vállalkozó nem kapott erről igazolást a városházától. A „nullás" adóigazolás azért fontos a Zsolnaynak, mert ez kell ahhoz, hogy az egyik bank megújítsa a cég folyószámláját. Lovász István, Pécs főjegyzője megkeresésünkre azzal indokolta az igazolás megtagadását, hogy a kifizetést nem ellenjegyezte a Zsolnay gazdálkodásárt felelős, három héttel ezelőtt kirendelt vagyonfelügyelő, Börcsök Sándor. Bodnár szerint viszont erre nincs szükség, mert a tartozást a Najari a saját forrásaiból rendezte, így nem a cég vagyonából vont el pénzt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szerettük volna megkérdezni az ügyről Börcsök Sándort is, ám a vagyonkezelő – bár azt ígérte, hogy válaszol kérdéseinkre – elérhetetlenné vált. Az iránt érdeklődtünk volna a vagyonkezelőnél, hogy miképp látja: valóban fennáll-e felszámolás veszélye a porcelángyárnál. Ha ugyanis igen, a felszámoló rábízhatja egy cégre a kormány által kiemelt gazdasági szervezetté nyilvánított porcelángyár tevékenységét, s ennek a vállalkozásnak nem kell visszafizetnie a megszűnő Zsolnay tartozását. Najari ezért is véli úgy, hogy ki akarják venni a kezéből a céget, és a pécsi önkormányzat asszisztálásával átjátszani egy kormányközeli befektető-csoportnak. Az üzletember azt mondta lapunknak, megtartja cégét, és kifizeti a felszámolási igény alapját képező 380 milliós tartozást. Szerettük volna megtudni erről a vagyonkezelő véleményét, ám ő nem reagált hívásainkra.

 

Kedden egyébként a Kaposvári Törvényszék cégbírósága első fokon elutasította a pécsi önkormányzat által létrehozott Ledina Kerámia Kft. bejegyzés iránti kérelmét. A céget a pécsi közgyűlés májusban azért hozta létre, hogy a Zsolnay felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez már át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából mintegy 130. A Ledina fellebbez a határozat ellen.

Közben a Zalaegerszegi Törvényszéken szerdán tárgyalták, hogy a többségi tulajdonos kezdeményezésére a cég közgyűlése jogosan zárta-e ki májusban a tagok közül a részvények 19 százalékával rendelkező, az indoklás szerint „ellenségesen" viselkedő várost. A bíróság elnapolta a pert szeptemberre, addig pedig felfüggesztette Pécs tulajdonosi jogai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.