galéria megtekintése

Megint „csak” a gyerekek és a tanárok nem számítottak

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 12. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Nem marad sokáig üres a rákospalotai Neptun utcai iskola épülete: az eddigi általános iskolai oktatás ugyan megszűnt, de a felújítás után ide költözhet be a gimnáziumi osztályokkal bővülő Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

A múlt tanév végén zajos körülmények között bezárt Neptun Utcai Általános Iskola tanulóinak többségét a Kontyfa utcai iskolába irányították át, a tanárok többsége is követte őket. – Egyetlen tanár sem veszítette el a munkáját – közölte érdeklődésünkre a XV. kerület alpolgármestere, Pintér Gábor, aki azt is elmondta, a Neptun utcában jelenleg csak egy karateszakosztály tartja edzéseit a tornateremben, még nem találtak másik helyet maguknak.

A Neptun utcában az oktatást az iskola kihasználatlansága miatt szüntették meg, a képviselő-testület a szülői és a szakszervezeti tiltakozás ellenére hozta meg a kínai–magyar iskola számára kedvező döntést április végén. Már az előző tanév végéhez közeledve híre ment, hogy a cserére „magasabb szempontok” miatt kerül sor: az épületre a bővítési tervekkel előálló kínai iskolának volt szüksége.

Ezt igazolja most az a kormányhatározat, amely 743 millió forintot ad a kerületnek a kínai nyelven folytatott alapfokú oktatás fejlesztésére és a középfokú oktatás kialakítására. Azért kerületi feladat ez, mert az iskola fenntartója ugyan jövő ősztől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz, de a működtetésről az önkormányzatnak kell gondoskodnia.

 

A Neptun utca 57. alatti épület műszaki állapota leromlott – fogalmazott előterjesztésében Hajdu László DK-s polgármester, aki a viharos iskolamegszüntetés idején kórházban volt, és távollétében a fideszes akarat érvényesült. Tény, hogy az erősen szocreál épületet gazdaságosan csak úgy lehet működtetni, ha több százmillió forintból korszerűsítik. Hajdu mindenesetre október elején azt javasolta a testületnek, hogy támogassák a kínai–magyar iskola átszervezését.

Az új műfüves pályán már kínai gyerekek is focizhatnak majd
Az új műfüves pályán már kínai gyerekek is focizhatnak majd
Veres Viktor

Az ezzel kapcsolatos tervekkel, amelynek lényegi és új eleme a kínai nyelv középiskolai oktatása, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára kereste meg a kerületet szeptember végén, és kész tényként közölte, hogy a kínai iskola fenntartója 2016-tól nem az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft. lesz (mint eddig), hanem a Klik, az iskola pedig a Kövecses útról a Neptun utcába teszi át székhelyét.

A Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában jelenleg 14 osztályban 350-en tanulnak, a gyerekek közül 242 a magyar, 108 a kínai. A 35 tanárból 22 magyar, 13 kínai anyanyelvű oktató, utóbbiak közül kilenc vendégtanár fizetését a kínai állam állja. Az iskola 2004-ben kezdte meg működését, a két ország megállapodása nyomán Kína eszközökkel (például interaktív táblákkal) és tanárokkal segíti az oktatást.

A régi neptunosok csöndben tudomásul vették a cserét, a tiltakozás időszakában is a hallgatást választották, ezt teszik most is.

– Hiába volt minden, az iskolánkat nem tudtuk megmenteni – mondta egy régi neptunos szülői munkaközösségi vezető, és az erősebb kutyára vonatkozó szólást idézte. – Megint a fejünk fölött dőltek el a dolgok, a gyerekek és a tanárok nem számítottak, mert a helyi vezetők nem ide járatták a gyerekeiket.

Több száz helyen tanulnak két nyelven

Jelenleg több száz olyan iskola működik Magyarországon, ahol legalább egy osztály két tanítási nyelven tanul. Az ilyen általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok közül 89 található Budapesten. A HVG tavalyi állami iskolai rangsorában a budapesti Szent Benedek Óvoda, Általános Iskola és Két Tanítási Nyelvű Gimnázium állt az élen, a további sorrend: Jurisich Gimnázium (Kőszeg), Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium (Eger), Bolyai János Gimnázium (Salgótarján), Kölcsey Gimnázium (Zalaegerszeg). A listát a két tanítási nyelvű képzésben részt vevő diákok – magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvből elért – érettségi eredményei alapján állították össze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.