Így hazudott Csepreghy a Kehi-botrányról

A helyettes államtitkár Majtényi Lászlóval példálózott, mintha a volt adatvédelmi biztos egy szóval is bírálta volna az Ökotársat. Nem jött be.

"Hazudott a helyettes államtitkár" - így reagált Csepreghy Nándor minapi, az Ökotárs Alapítvány ügyében tett nyilatkozatára az Eötvös Károly Intézet (EKINT).

Csepreghy Nándor, a miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az ATV Hírvita című műsorában azt mondta, hogy Majtényi László, az EKINT elnöke, volt adatvédelmi biztos a Klubrádióban a kormány kritikáival összhangban kritizálta a Norvég Civil Alap forrásait kezelő Ökotárs Alapítvány pénzosztási gyakorlatát. Csepreghy megfogalmazása szerint "Majtényi elnök úr nem vádolható túlzottan kormányközeliséggel, múlt héten nyilatkozott a Klubrádiónak, ugyancsak az Ökotárs alapítvány tendenciózus pénzosztási gyakorlata miatt. Azt gondolom, ha a kormányzati oldalon megfogalmazódik egy kritika és azt a baloldal is megfogalmazza, akkor azt lehet, hogy érdemes lenne komolyan venni".

Ezzel szemben Majtényi László soha nem mondott ehhez hasonlót, sőt következetesen kiállt a kormányzat által koncepciós eljárásban zaklatott civil szervezetek védelmében. A helyettes államtitkár állításait ezért az intézet visszautasítja.

"Az Eötvös Károly Intézet egyetlen fillért nem kapott a Norvég Civil Alaptól (...) ezért tehát nem magunkat védem, hanem azokat védem, akiket jogellenesen támadtak meg. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal alapvetően a kormányzati szervek működését ellenőrzi, egyfajta belső ellenőrzési szerve a kormányzatnak, kivételes jogköre az, amikor nem kormányzati szervet ellenőriz. Akkor vizsgálhat nem kormányzati szervet, ha az államháztartás alrendszeréből adott juttatás felhasználásáról van szó. Az Ökotárs, a hasonló cipőben járó szervezetek és a norvég fél azt állítják – és azt hiszem, hogy ez a helyes jogi álláspont -, hogy a KEHI-nek egyáltalán nincs is joga ezt a vizsgálatot lefolytatni, mert nem az államháztartás alrendszeréből érkezett ez a pénz" - nyilatkozta Majtényi a Klubrádiónak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.