Kecskeméten is elégedetlenek a Tiborcz-féle közvilágítással

Nem adnak elég fényt az új LED-es közterületi lámpák, emellett a közvilágítás este túl későn kapcsolódik fel, a rossz látási viszonyok pedig balesetveszélyes közlekedési helyzeteket teremtenek – hangzott el a csütörtöki kecskeméti képviselő-testületi ülésen.

A közgyűlésre – írja a baon.hu – Falusi Norbert LMP-s képviselő és Király József szocialista frakcióvezető nyújtott be közös indítványt. Ebben azt írták, folyamatosan érkeznek be hozzájuk lakossági panaszok a 2014-ben átadott új LED-es lámpákkal kapcsolatban. A panaszosok szerint a LED-es lámpák környezetében időjárástól függetlenül rosszak a látási viszonyok, és ez balesetveszélyes szituációkat eredményezhet. Továbbá gondot jelent, hogy a lámpatestek (nyilván nemcsak az újak) este túl későn kapcsolódnak be, így szürkületben „kénytelenek kockáztatni épségüket a közlekedők".

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszként elmondta: az önkormányzat a közvilágítás üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatban külön-külön le fog folytatni egy nagyobb léptékű, több évre szóló közbeszerzési eljárást. Mindezt annak érdekében, hogy a lakosság részéről folyamatosan beérkező problémákat kezelni tudják, az igényeknek meg tudjanak felelni.

Király József jelezte, hogy a vizsgálatoknak a fejlesztési lehetőségek mellett ki kellene terjednie az indítványukban jelzett gondokra is, azaz hogy a LED-es lámpák adnak-e a biztonságos közlekedéshez elegendő fényt. A polgármester erre ígéretet is tett.

A baon. hu ír arról is, hogy Kecskemét egy EU-projekt révén fordíthatott közel 1 milliárd forintot a közvilágítás korszerűsítésre. Ennek keretében 11 900 darab közterületi lámpájából 5350 darabot energiatakarékos LED-es fényforrásra cseréltek le. A fejlesztés a városnak nem került pénzébe, ugyanis 840 millió forint uniós és hazai támogatást kapott, és a 140 millió forint önerőt is eredményesen megpályázta az önerő alapból. Király József és Falusi Norbert indítványában megjegyezte: „A közbeszerzést a médiában is sokat szereplő, ebben az időben Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségében álló ELIOS Zrt. nyerte meg".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.