galéria megtekintése

A siker zaja elnyomta, de 73 milliót csak lenyelt a kis mohó KDNP-vezér

17 komment


Boda András

A dötki Diákgazda program 264 milliós pályázati pénzéből 73 millió jutott a zalaszentgróti KDNP-elnök érdekeltségeinek. A politikus a projektet kidolgozó alapítvány elnöke volt.

Figyelemre méltó programot dolgozott ki tavaly tavaszra a 36 lakosú Zala megyei faluban, Dötkön működő Ökorégió Alapítvány: leszakadó térségekben működő általános iskolákkal együttműködve tanítanának a gazdálkodás alapjaira hátrányos helyzetű gyerekeket, így szaktudáshoz, reménybeli kitörési lehetőséghez juttatva őket. A projektet a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) illetékesei is elismerték. Tavaly nyáron 146,6 millió forintot ítéltek az Ökorégió Alapítványnak, és további 118 milliót a vele konzorciumban pályázó Élhetőbb Zalakoppányért Egyesületnek.

Ablak a világra. Az Ökorégió Alapítvány háza
Ablak a világra. Az Ökorégió Alapítvány háza
Szabó Miklós / Népszabadság

A nyertes konzorcium azonnal munkához látott: összeállt a részletes program, elkészültek a tankönyvek, a munkafüzetek, a tanári kézikönyvek, tavaly ősszel kétszázhatvan gyereknek és harmincnyolc tanárnak megtartották a „diákgazdák első gazdatáborát", most pedig több iskolában indul a diákgazda-szakkör. Egy megkérdezett iskolaigazgató, úgy vélekedett: „Remek program, végre visszavezetik a vidéki gyerekeket a földhöz!"

 

Noha a projekt példaértékűnek tűnik, van, ami más megvilágításba helyezi a Diákgazda programot. Az összesen 264,6 millió forintos pályázati pénzből a meghívásos közbeszerzési eljárásokon nyomán jelentős tétel jutott az alapítványt 2013-tól elnöklő, a KDNP zalaszentgróti szervezetét vezető, korábbi Fidesz-KDNP-s képviselő, civilben informatikus Mórocz Tibor érdekeltségeinek.

A gazdasági informatikus és programozó végzettségű Mórocz 50 százalékos tulajdonában álló Dunántúli Regionális Fejlesztési és Kommunikációs Kft.-t bízta meg az Ökorégió Alapítvány azzal, hogy elkészítse a mezőgazdasági tankönyveket, munkafüzeteket, tanári kézikönyveket. A megbízás értéke nettó 24,2 millió forint volt. Ugyanezt a céget bízta meg az Élhetőbb Zalakoppányért Egyesület nettó 24,5 millió forintért azzal is, hogy a Kft. által elkészített tankönyvekből képzést szervezzen a kilenc napos, zánkai gazdatáborba – úgy, hogy a táborozás költségeire, szállásra, étkezésre külön keret állt rendelkezésre. Két eljáráson nyert a Mórocz-Net Bt, amelynek kültagja Mórocz.

Konzorciumvezetőként nettó 15,7 milliós megbízáshoz jutott a Zalakoppányért Egyesülettől a betéti társaság, hogy bemutatófilmet készítsen a projekthez. Emellett a Bt.-t – ez esetben Mórocz szakmájába vágóan – 8,9 millióért megbízta az Ökorégió informatikai eszközök beszerzésével is.

Az, hogy Mórocz érdekeltségei több megbízást kaptak, azért is feltűnő, mert az alapítványt 2013-tól ő vezette. Azt viszont, hogy pontosan meddig állt az alapítvány élén nehéz megállapítani. A bírósági adatbázis szerint ma is Mórocz az alapítvány vezető képviselője, ő viszont mutatott egy 2015 március 1-i nyilatkozatot, amelyben lemondott elnöki tisztségéről. Valójában az a helyzet: a férfi elnök is, meg nem is. A Zala Megyei Bírósághoz csak az idén év elején nyújtotta be az alapítvány illetékese Mórocz – valóban tavaly tavaszi keltezésű – lemondó nyilatkozatát, ám azt más, az ügyétől független adminisztrációs hiba miatt nem vezették át. Vagyis kétségtelenül tett lemondó nyilatkozott, de ettől még papírforma szerint a pályázati pénzek elosztása idején is ő volt, és ma is ő a vezető.

Ezzel szemben Mórocz határozottan állította: kétséget kizáróan tudja több dokumentummal igazolni lemondását. Kilépése után pedig – szögezte le – nem állt kapcsolatban az alapítvánnyal, nem volt befolyása a pályázat beadására sem, s van olyan dokumentuma, amely szerint már új elnöke is van az alapítványnak.

Mórocz és az alapítvány ökológus ügyvezető igazgatója, Kocsis Anikó a szervezet dötki központjában már annak felvetését is visszautasította, hogy gyanús lenne a pályázati pénzek költése. (Kocsis épp ezért jelezte, nem is készíthetünk róla fotót.)

Amikor arról kérdeztem Mórocz Tibort, hogyan került kapcsolatban az alapítvánnyal azt felelte:

– Mindig is fontos volt számomra az állatvédelem, a környezetvédelem, amolyan zöld emberke vagyok, szóval amikor felkértek az elnöki posztra örömmel mondtam igent. Ma is ellátnám ezt a feladatot, de Anikóval, az alapítvány egyik alapítójával és vezetőjével, bizonyos szakmai kérdésekben nem értettünk egyet.

– Nem érezte összeférhetetlennek, hogy pályázott?

– Volt elnökként pályáztam az Ökorégiónál, amelynek, hangsúlyozom, 2013-tól, 2015 március 1-ig voltam elnöke. Mire a pályázati pénzt nyerte az alapítvány már nem voltam semmiféle pozícióm. Emellett az Ökorégió alapítványtó döntéshozóitól jogilag és közbeszerzésileg s független Zalakoppányért egyesületnél pályáztam ebben a projektben. Ráadásul minden esetben legalább három cég pályázott.

– Informatikusként felkészültnek érezte magát mezőgazdasági tankönyvek előállítására?

– Tudnék mondani olyan embert az Európa Parlamentben és itthon is, aki nem szakirányú végzettséggel regnál. Komolyra fordítva a szót: a tankönyveket, a tanári kézikönyveket, munkafüzeteket természetesen nem én írtam, de cégünk alakította tankönyv formátummá és menedzselte a munkát. Egy kőszegi szakiskola tanárai írták a könyveket, a keszthelyi egyetem szakemberei lektorálták. A szervezésben jó vagyok, szeretek segíteni is, meghívtak a pályázatra és azonos tartalom mellett jobb árat adtunk meg.

– A zánkai kurzus megszervezésére miért ön volt az ideális vállalkozó? Szervezett már mezőgazdasági tanfolyamokat?

– Abból az iskolából hívtunk tizenkét tanárt a táborba, amelynek oktatói a tananyagot írták. Mivel az én cégem állt kapcsolatban az intézménnyel, értelemszerűen mi adhattuk a legjobb árat, mi tudtuk megszervezni a legjobb kurzust.

– És a filmforgatás?

– Konzorciumi pályázat lett beadva. Egy pesti cég végezte a munkát, de nem felelt meg minden jogosultsági feltételnek így csak konzorciumi formában indulhatott. Ezért kérték fel cégünket arra, hogy konzorciumi vezetőként segítsük pályázaton való indulásuk és közösen adjunk be árajánlatot. Megnyertük, és a munkát el is végezték.

– Egy bő órás videó készült a zánkai táborról, és egy pár perces imázsfilm a projektről. Nem találja soknak 15,7 millió forintot két filmért?

– Több operatőr, több helyszínen egyidőben, több napig dolgozott. Sokba kerül a filmkészítés, ami nem csak operatőrködésből áll, hanem rendkívül sok stúdiómunkából is. A projekt során több mint 100 óra nyers filmanyag készült vágatlan HD minőségben, arra felkészülve, hogy valamikor ez a közeljövőben minta értékű projektként közmédiába kerül. Ebből az anyagból több, vágatlan verzió is fenn van a YouTube-on.

Az ügyben érintettek nem engedték, hogy lefotózzák őket
Az ügyben érintettek nem engedték, hogy lefotózzák őket
Szabó Miklós / Népszabadság

Ami a számítástechnikai beszerzéseket illeti: Mórocz érdekeltségébe tartozó Bt. informatikai eszközök kereskedelmével foglalkozik, és az összesen összesen 152 darab notebookot, tabletet, projektort, nyomtatatót nettó 8,9 millióért – miként fogalmazott – „erősen nyomott áron" adta. S ha már a haszon szóba került: Mórocz Tibor konkrét összeget nem említett, de azt állította, hogy cége „relatíve kevés nyereséget realizált" Ezzel szemben – mondta – rengeteg munkája volt vele, most meg politikai ellenfelei, rosszakarói úgy próbálják feltüntetni, mintha gyanús ügyletei lennének. – Emiatt egyébként már bejelentést is tettem a rendőrségen – jegyezte meg.

Kocsis Anikó leszögezte, hogy a pályázatot minden illetékes hatóság szabályosnak találta, és a végeredmény őket igazolja: a program elkészült, a tábort nagy sikerrel megtartották, és most indulnak az iskolákban a szakkörök, amikhez már rég kiosztották a tankönyveket és az informatikai eszközöket. Amikor az ökológust arról kérdeztem, hogy miért épp Mórocz Tibor cégét hívták meg a közbeszerzési eljárásra azt felelte: a pályázati szabályok szerint alig pár hónapjuk volt arra, hogy elvégezzék a feladatokat, így számára egyértelmű volt, olyan emberre kell bízni az egyes modulokat, akinek szervezőkészségéről, rátermettségéről már meggyőződtek.

Kerestük az Élhetőbb Zalakoppányért Egyesületet is, ám a civil szervezet elnökét nem értük el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.